URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2015, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ei distrug Felixul!

Printre proprietarii de foraje ilegale din Băile 1 Mai şi Felix care au contribuit la secarea lacului cu nuferi sunt barosani din politică, afaceri, servicii secrete şi justiţie. După scanarea comunei Sînmartin cu un elicopter special al Ministerului de Interne, dar mai ales datorită "turnătoriilor" localnicilor, o comisie de anchetă a descoperit puţuri de apă termală neautorizate pe proprietăţile fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Ştefan Seremi, fostului consilier local Ioan David, generalului STS Dorel Ţărmureanu şi judecătoarei Laura Soane de la Curtea de Apel.

În Primărie, adunarea!

Primăria înghite Administraţia Imobiliară pentru a putea recupera TVA plătită pe investiţiile făcute. Unificarea pe care primarul Ilie Bolojan o plănuia la începutul primului mandat se va face cu restructurarea posturilor suprapuse şi sacrificarea directorului Cristian Beltechi, trimis la conducerea Poliţiei Locale.

Oradea mâzgălită

Tot mai multe clădiri din Oradea, chiar şi cele proaspăt reabilitate, sunt "profanate" de necunoscuţi în numele "artei underground". Cum autorităţile nu pot controla fenomenul, un consilier local vrea să propună comunităţii graffiti să ajute la repararea stricăciunilor, iar Primăriei să aloce spaţii unde aceştia să-şi arate talentele.

Vino, Lazăre!

BIHOREANUL vă prezintă istoria unei donaţii care l-a redat Oradiei pe avocatul Aurel Lazăr, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Muzeul Aurel Lazăr a fost înfiinţat în fosta casă a familiei, devenită grădiniţă "de partid" cu piesele dăruite de nora avocatului la insistenţele istoricului Sever Dumitraşcu, care le-a adus din Cluj în decembrie 1989, printre filtrele Securităţii.

TIME OUT:
Cetatea lui Moş Crăciun

Începând din acest an, orădenii vor avea şi ei un târg de Crăciun. Deşi cel mai probabil nu va putea concura cu evenimente similare care au deja tradiţie în Viena, Budapesta şi chiar Sibiu, târgul de la Oradea va avea şi el surprizele lui.

Prima ediţie va avea loc în Cetatea Oradea, care va fi gătită de sărbătoare şi va găzdui 30 de standuri cu produse tradiţionale, cadouri de mai multe soiuri, deserturi, vin fiert şi pălincă. De asemenea, în fiecare seară în fortăreaţa orădeană vor răsuna colinde şi cântece de sezon.

ORADEA NOASTRĂ:

Galben de Oradea

O plimbare la pas prin centrul Oradiei poate fi o desfătare. O mulţime de clădiri de patrimoniu, bogate în decoraţii şi încărcate de istorie, dau oraşului un aer aparte şi, cu fiecare nouă faţadă reabilitată, centrul străluceşte şi mai tare.

Deşi îi laudă pe proprietarii care dovedesc respect faţă de oraş şi îşi renovează clădirile, specialiştii avertizează că în Oradea se conturează un fenomen nedorit: tot mai multe clădiri sunt zugrăvite doar în galben, ceea ce ar fi o dovadă a lipsei de creativitate din partea specialiştilor care coordonează reabilitările. Dacă tendinţa se păstrează, Oradea ar putea ajunge să strălucească atât de tare încât... va fi greu de privit!

Templu pentru toţi

Sinagoga neologă din centrul Oradiei a fost reabilitată printr-o investiţie de circa 1,25 milioane euro. Evenimentul dedicat încheierii lucrărilor a avut loc joia trecută, în prezenţa a sute de orădeni, care au asistat la deschiderea unei sticle ce conţinea un mesaj lăsat în podeaua clădirii, în urmă cu peste 100 de ani, de către reprezentanţii comunităţii evreieşti şi de cei ai administraţiei locale.

Oradea hip-hop!

Privind clădirile Art Nouveau, Crişul ce curge alene şi parcurile pline de verdeaţă, v-aţi gândit vreodată că Oradea poate fi descrisă în "beat" de hip-hop? Un tânăr orădean, Ionuţ Lenghel, da!

Alegându-şi numele de scenă Polo, Ionuţ a pus versuri despre Oradea pe ritmul său preferat, de rap, pe care simte că se exprimă cel mai bine. Cea mai nouă piesă a sa, "Panoramă orădeană", pentru care a filmat şi un clip, ar putea fi fără probleme imnul, măcar neoficial, al Oradiei anului 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@eutanasiu
Multumesc pentru sustinere.Ma intreb ce pedeapsa ,ar putea compensa intubarea (ingroparea,moartea ) unei ape intr-un sarcofag metalic? Multi oameni,factori de decizie pe la diferite institutii ma intreaba:si nu va bucurati ? Nu o sa mai puta ! Bine dar problema DEPOLUARII(atat de clamata de corifeii Oradei),nu este rezolvata,ba din contra este ascunsa si tot o data acutizata.Iar acum,alta pacoste :CAO cu trei proiecte de canalizare (care pe alocuri se mai si suprapun)de toata pomina.Conducta de canalizare menajera este pozitionata pe alocuri la 1 metru peste intubarea finalizata,pierzandu-si astfel utilitatea ,de racordare gospodariilor aflate sub reteaua menajera stradala.In aceasta situatie, nu vad rostul acestor proiecte,care ,tot mai mult isi dovedesc adevaratul scop: PRADUIREA BANULUI PUBLIC.Am reusit sa fac niste poze si niste filmulete ,care surprind "inteparea " conductei de canalizare menajera(eu zic pluviala) de pe str. Louis Pasteur,spre disperarea firmei care efectueaza lucrarea-CristiCom Construct. Aceste materiale le voi transmite ,din nou,Ministerului Dezvoltarii si Lucrarilor Publice,deoarece la ISC Oradea si Cluj,nici o sansa.Aceeasi Marie cu alta palarie .
Postat 01 Decembrie 2015, 22:22 de platona
@Platona
După recepţia „fastuoasă” a întubării se pune problema modificării legale de această dată (fiind decisă de comisia tehnică a Companiei de Apă). Printre altele, de eliminarea conflictului de interese în care se afla doamna Viviana SAVA (fostă Coroiu) datorită tatălui ei Nicolae COROIU în calitate de proiectant al ofertantului RONOAQUA s-a ocupat chiar domnul Coroiu prin deces. Pentru a nu „bate la ochi” domnul Coroiu a fost înlocuit cu desenatorul CIURSAŞ Cristi – devenit peste noapte proiectant , în acelaşi conflict de interese, tatăl acestuia, CIURSAŞ Radu – şeful compartimentului Investiţii la CAO. Modificarea prin care s-a aprobat soluţia cu sifonarea conductei de canalizare pe tronsonul blocat ilegal de construcţia fără autorizaţie este făcută cu încălcarea prevederilor ghidului de finanţare pentru fonduri europene . Astfel, Compania de Apă a obţinut autorizaţia de construire în baza avizului de la ABA Crişuri cu ştiinţa distinsului Pasztor Sandor dar şi cu semnătura domnlui Oros Claudiu în dubla sa calitate de director tehnic la ABA Crişuri şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie la Compania de Apă Oradea. Prin urmare, după ce domnul Pasztor Sandor a semnat declaraţia pe proprie răspundere, anexată cererii de finanţare a lucrării de întubare a pârâului Paris din fonduri europene axa 5, cum că nu sunt în derulare alte proiecte pe traseul lucrării, rezultă fără echivoc faptul că, în dispreţul legii sau dezinformat (la fel de grav e ambele situaţii şi fără a-l scuti de răspunderea penală) ştia despre investiţia CAO din buget local adică şi cu ştiinţa domnului Ilie Bolojan, Eduard Florea, Mircea Ghitea şi Aurelia Ţenţ. În plus prin recepţionarea lucrării s-a constatat brusc că Spitalul Judeţean nu mai poluează! La verificări, care vor fi amănunţite se va constata că în baza contractului dintre CAO şi Spitalul Judeţean, compania a încasat sume considerabile ani de zile FĂRĂ A PRESTA NICI UN SERVICIU, contractul fiind încheiat doar ca acoperire pentru ca spitalul să obţină autorizaţia de funcţionare. Chiar şi la această dată spitalul deversează apele în (şi în) reţeaua de canalizare pluvială (soluţie generalizată a deontologului POPA Gheorghe – director tehnic al CAO, un subapreciat tehnician după cum se vede). Cert este că, toţi cei nominalizaţi mai sus ameninţă pe oricine le încurcă interesele. Evident că toate au o limită (chiar şi de timp). Au mai rămas puţine zile! Nu sunteţi singur în demersurile pe care le faceţi! Cu respect pentru atitudinea faţă de o administraţie ostilă cetăţenilor .
Postat 01 Decembrie 2015, 19:50 de eutanasiu
hei, tds
IS GENUL NEUTRU, OBSERV SI CRITIC SI CU TINE NU MAI PIERD VREMEA! DU-TE UNDE VREI!
Postat 01 Decembrie 2015, 17:56 de ADINA
CRATIMA
@ADINA : Cu toata dragostea , sunt antenist ! Expresia a fost lansata de CHIREAC ! Da tu ce esti ? Beista , Macovista , Soros - ista ? Treaba ta , pana la urma ! PS Cum iti imaginez ca as putea incalca legea ducandu-ma sa vopsesc capitelurile unor coloane ? Mamica mea m-a invatat sa respect legea , MA-TA ( aoleo , are cratima ? ) se pare ca n-a facut-o cu tine !
Postat 01 Decembrie 2015, 14:04 de TDS
TDS, ESTI ANTENIST?! :))) CA ĂIA IS CU DRAGOSTEA!!!
TDS, TI-AM SCRIS CA_CUM_AS STI CE HRAM PORTI SI VAD CA NU GRESESC!...DU-TE COLOREAZA STALPUL ALA CA VAD CA NU POTI DORMI :)))) SAU PE CEILALTI 3 :)))) CU CELE TREI CULORI DE 1 DECEMBRIE: ROSU, GALBEN SI ALBASTRU - VEZI 0- DE JOS IN SUS!!!
Postat 01 Decembrie 2015, 02:01 de ADINA
GURA, TACI!
@ADINA: Mai ca-mi vine sa-ti zic : "Mai da-te-n....dragostea mea ". Dar nu pot, pentru ca nu te iubesc! Asa CA_CULCA-TE TU ! Cu cine vrei ! Si e disponibil! PS Comentariul este scris ca_cum ai fi femeie ! Cred ca nu esti, deci nimic din ce am scris nu e valabil ! E doar in sens metaforic...
Postat 01 Decembrie 2015, 01:43 de TDS
TDS, CULCA-TE ODATĂ CA E TARZIU, E ZIUA ROMANIEI !!!
LASĂ CULORILE IN PACE, TIMPUL LE VA ADUCE LA FEL !!! P.S. DU-TE TU INTR-O NOAPTE SI FA-LE LA FEL, CA SE POARTA GRAFITI IN ORADEA, NU STII???
Postat 01 Decembrie 2015, 01:35 de ADINA
MUSTAR SI PORTOCALIU
Stiu ca ma repet dar o voi face la infinit! A vazut cineva capitelurile coloanelor Palatului Vulturul Negru dinspre strada Independentei ? La intrarea in RDS trei sunt in nuanta "mustar", una in " portocaliu " ( adica PDL ). La intrarea in fostul cinematograf sunt toate patru "mustar". Nu cred in ruptul capului ca asa au fost concepute initial. Dar a venit un arhitect destept de la Cluj care a zis: " Asa se face !". Cum la Oradea NU AVEM ARHITECT SEF VERITABIL PENTRU CA BOLOJAN NU VREAAAAAAAA SA ORGANIZEZE CONCURS PENTRU OCUPAREA POSTULUI, ASTA A IESIT !
Postat 01 Decembrie 2015, 00:51 de TDS
Galben de Oradea ?
Galben de Oradea ? Nu ,galben de Lipoveanu Adriana (Institutia Arhitectului Sef !!!???) instituita cu treburi mai importante de gospodarul nr.1 al Oradei : executii(amenzi) la comanda .
Postat 30 Noiembrie 2015, 20:04 de platona
CE EDIȚIE TARE, DE TARA LUI ANDREI SI ZIUA NAȚIONALĂ!!!
HAI, ROMÂNIA!!!
Postat 30 Noiembrie 2015, 14:52 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON