URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Marlboro Men: Cunoscuţii interlopi orădeni Uscatu’ şi Creţu, inculpaţi pentru contrabandă cu ţigări

Marlboro Men: Cunoscuţii interlopi orădeni Uscatu’ şi Creţu, inculpaţi pentru contrabandă cu ţigări CAPTURA. Ţigările găsite în urma percheziţiilor realizate la membrii grupării lui Viorel Pop (foto) şi Viorel Creţu au fost preluate de poliţişti şi depozitate în camera de corpuri delicte. Procurorii DIICOT cer acum judecătorilor ca şi maşinile cu care au fost transportate baxurile să fie confiscate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 22 iunie anul trecut, sub coordonarea unui procuror de la Biroul Teritorial Satu Mare al DIICOT Oradea, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bihor, Satu Mare şi Sălaj, colegi ai acestora de la Serviciile pentru Acţiuni Speciale şi Investigaţii Criminale ale Poliţiei Bihor şi Poliţiei Municipiului Oradea descindeau în percheziţii la 31 de adrese din judeţele Bihor, Satu Mare şi Arad.

Captura a fost impresionantă: peste 16.500 pachete de ţigări netimbrate, 2,7 kilograme de canabis, două autoturisme cu compartimente speciale pentru transportarea ilegală a ţigărilor, telefoane mobile şi staţii de emisie-recepţie. "După finalizarea acţiunii, 7 persoane vor fi conduse la DIICOT Oradea pentru audieri", au transmis procurorii în comunicatul lor, fără să dea, atunci, vreun nume ori amănunte concrete despre fapte.

Cine erau contrabandiştii a ieşit la iveală acum, când anchetatorii au finalizat cercetările şi au trimis cazul în faţa instanţei: este vorba despre o bandă acuzată de contrabandă cu ţigări şi coordonată de doi interlopi orădeni, pe vremuri recuperatori celebri - Viorel Pop, alias Uscatu’, antreprenorul hotelului Silver, şi fostul campion de box Viorel Creţu!

Old boys

Implicat în afaceri imobiliare şi construcţii atât în Bihor cât şi în judeţul Satu Mare, Viorel Pop părea că s-a retras din "afacerile" penale, ultima lovitură fiind un jaf comis în Austria în 2012. Unul de răsunet, căci era vorba despre un transport de ţigări în valoare de 2 milioane de euro deturnat după un scenariu ca din filme. Împreună cu un alt vechi colaborator, Florian Bota, alias Boti, Pop a atacat un TIR cu ţigări pe autostrada A21, lângă Heiligenkreuz, în apropierea Vienei.

Cu cagule trase pe cap şi înarmaţi cu aparate electroşoc, cei doi i-au răpit şi abandonat în Ungaria pe şoferi, iar prada au ascuns-o, cu camion cu tot, într-un depozit din localitatea austriacă Wurmla, de unde au şi fost înhăţaţi câteva zile mai târziu. Odată cu ei a "picat" şi complicele care le dăduse pontul, chiar unul din şoferii de TIR răpiţi.

Ţinut după gratii câteva luni, Uscatu’ s-a întors acasă şi părea că s-a dat la fund, ocupându-se de hotelul ridicat vizavi de propria vilă pe Dealul Viilor, ca director al firmei patronate de fiicele sale. Dar nu a durat mult. Anul trecut a intrat într-o altă afacere, tot cu ţigări, de astă dată cu un alt vechi amic, Viorel Creţu, fost boxer, celebru după ce, la sfârşitul anilor ’90, în urma unor răfuieli cu o bandă rivală, a intrat în barul No Name de pe malul Crişului (zona Decebal), plin de clienţi, şi a golit în pereţi încărcătorul unui pistol mitralieră.

Back in business

Potrivit procurorilor DIICOT Oradea, care au trimis dosarul în judecată pe 11 mai a.c., în perioada aprilie - 22 iunie 2017, când gruparea a fost destructurată, Viorel Pop şi Viorel Creţu au aprovizionat judeţul cu ţigări din Ucraina şi Serbia, depozitate apoi în Bihor, Arad şi Satu Mare, transportate ulterior la vânzători, care le comercializau sub supravegherea altor membri ai reţelei.

"Ţigările care au făcut obiectul actelor de contrabandă comise de membrii grupului sunt de categorie superioară, marca Marlboro, care nu fac în mod obişnuit obiectul infracţiunilor de contrabandă", se arată în rechizitoriul procurorilor, specificând că Pop şi Creţu "asigurau preluarea, depozitarea şi, uneori, transportul cantităţilor de ţigări" în cadrul grupului, funcţionând "ca elemente de legătură între furnizorii principali şi distribuitorii direcţi către consumatorii finali".

Doi distribuitori au fost identificaţi: un afacerist din Budureasa, Ioan Laza, şi el inculpat în dosar, precum şi un comerciant din Câmpani, Cristian Octavian Tuduce, infirmier la Spitalul de Neuropsihiatrie Nucet, care şi-a recunoscut vina din start, încă din vara trecută, încheind cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi alegându-se cu 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare, plus 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Câmpani sau la Inspectoratul Şcolar Bihor.

Discuţii doar prin staţii

Potrivit DIICOT, pentru transportul ţigărilor, Uscatu’ şi Creţu au fost ajutaţi de Marius Marina, fost gestionar al unui depozit de legume din Salonta până în 2015, când patronii l-au prins că-şi băga încasările în buzunar, motiv pentru care a şi fost condamnat definitiv la 1 an şi 6 luni de închisoare. Marina era cel care a pus la dispoziţia membrilor grupului două maşini cu locaşuri special amenajate pentru ascunderea ţigărilor - un Renault Megane şi un Renault Clio -, ambele înmatriculate pe numele soţiei sale.

"Membrii grupului apelau, pentru perioade diverse de timp, şi la alte persoane în scopul realizării diverselor activităţi", arată rechizitoriul, un astfel de personaj fiind sătmăreanul Armin Govor, care vindea ţigări de contrabandă provenite din Ucraina.

Procurorii au dibuit două transporturi mari organizate de banda lui Uscatu’ pe ruta Arad-Oradea. Primul, pe 19 mai 2017, când infractorii au adus 1.490 pachete de Marlboro roşu şi 1.490 de Marlboro Gold, fără timbru, într-un locaş special amenajat în interiorul unui Renault,  interceptat de poliţiştii de frontieră între Arad şi Chişineu Criş. Din acel moment, gruparea a intrat în atenţia procurorilor, astfel că al doilea transport, din 21 iunie, de 3.500 pachete de Marlboro Gold, era deja supravegheat de anchetatori, cu o zi înainte Creţu fiind interceptat în timp ce discuta prin staţie cu furnizorii "în scopul organizării activităţii de preluare a ţigărilor".

La judecată

Pe lângă cele 2.980 pachete de ţigări ridicate în mai, la descinderile din 22 iunie anchetatorii au găsit în total 4.100 pachete de Marlboro Gold, 110 pachete de Marble, 7.960 pachete de Jin Ling, confiscând şi cele două maşini modificate pentru transportarea mărfii de contrabandă.

Imediat după descinderi, Viorel Pop şi Viorel Creţu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, dar ulterior procurorii nu au mai dispus alte măsuri împotriva lor, chit că au refuzat să colaboreze. Ancheta s-a prelungit până la începutul acestei luni, când au decis să-i trimită în judecată pe toţi cei implicaţi - Viorel Pop, Viorel Creţu, Marius Marina, Ioan Laza şi Armin Govor -  pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă, solicitând instanţei să dispună confiscarea ţigărilor şi a maşinilor, dar şi obligarea inculpaţilor la plata pagubei pe care au creat-o prin neplata TVA, a taxelor vamale şi a accizelor, sumă de aproape 200.000 lei.

Pentru o afacere de nici trei luni, nu-i deloc puţin...


MAGIUN CU ŞPAGĂ
Cum se ia suspendare pentru şantaj

Mihai Viorel, fost judecător OradeaDeşi a fost suspectat în mai multe afaceri penale, în România Viorel Pop a fost condamnat o singură dată, în 1998, într-un dosar "soluţionat" de judecătorul Mihai Viorel (foto) cu o pedeapsă cu suspendare în schimbul unei şpăgi de 150.000 mărci germane.

Cu un an înainte, Uscatu’ şi alţi patru recuperatori, între care şi Florian Bota, au fost angajaţi de un cetăţean ungar să recupereze 310.000 de mărci de la fostul asociat al acestuia, Szabo Ştefan, împreună cu care se ocupa de comerţ cu prune şi magiun. Szabo luase banii pentru a cumpăra marfă, dar ulterior a anunţat că fructele s-au alterat şi nu mai poate returna datoria. Ameninţat cu moartea şi cu răpirea copilului, a plătit recuperatorilor 37.000 de mărci, iar apoi a anunţat Poliţia, interlopii şi fostul său asociat fiind arestaţi.

Cei şase au fost puşi în libertate pe cauţiune de completul judecătorului Mihai Viorel, după primirea şpăgii, ulterior fiind condamnaţi de aceiaşi magistraţi la pedepse cu suspendare. Cazul a revenit în atenţia publicului în 2002, când un amic de-al lui Pop, Cornel Matei, zis Rizo, cel care intermediase mita pentru Mihai Viorel, s-a autodenunţat. În final, magistratul a fost el însuşi condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, fiind eliberat în 2011.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON