URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2011, 09:55

În luptă cu coreenii: Un orădean dă în judecată afaceriştii asiatici pentru abuz!

În luptă cu coreenii: Un orădean dă în judecată afaceriştii asiatici pentru abuz! NEINTEGRAT. Pentru că le lua apărarea angajaţilor care nu puteau atinge normele aberante impuse de coreeni, inginerul Alexandru Panaitescu (foto) e considerat de foştii săi şefi de la Toptone o persoană care nu s-a putut integra în colectiv
În luptă cu coreenii: Un orădean dă în judecată afaceriştii asiatici pentru abuz! CLIENT SAMSUNG. La fel ca la fabrica Shinheung, la halele Toptone din Calea Borşului (foto) se produc piese pentru aparatura vândută de cunoscutul concern Samsung
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
După mai bine de un an şi jumătate de "şomerie" şi zeci de CV-uri depuse peste tot, Alexandru Panaitescu a crezut că i-a pus Dumnezeu mâna în cap când a fost chemat la un interviu la firma Toptone, producătoare de subansamble electronice cu patronat coreean.

Noul loc de muncă părea cea mai bună alegere: Panaitescu avea un post de conducere, din care trebuia să supervizeze 50 de angajaţi, asigurându-se că producţia iese aşa cum trebuie. Numai că încă din primele zile de muncă s-a şi lămurit de stilul patronilor coreeni, care cer  mult de la angajaţi, pe bani puţini. Ba, mai mult, încălcându-le drepturi esenţiale...

O oportunitate

Inginer de mecanică fină, Alexandru Panaitescu a rămas şomer în urmă cu un an şi jumate. Şi-a dat seama rapid că pentru un bărbat trecut de 40 de ani e tot mai greu să găsească un loc de muncă. Şi-a depus CV-ul la zeci de firme, printre care şi la Toptone, o subsidiară a firmei sud-coreene K. Tone. Fabrica s-a deschis la Oradea la începutul acestui an, în zona industrială, producând diferite piese pentru aparate Samsung.

La începutul lunii noiembrie, bărbatul a fost chemat la interviu pentru postul de supervizor producţie. "Mi s-a explicat că principala sarcină este coordonarea a circa 50 de muncitori de pe liniile de asamblare", povesteşte Alexandru. Cum coreenii i-au propus un salariu bun, de 1.500 de lei net, şi un program de muncă lejer, adică de luni până vineri între orele 7 şi 15, inginerul a acceptat imediat oferta.

Pe post de cerber

Din prima zi de lucru a descoperit diferenţe între ce i s-a spus la interviu şi realitate:  programul începea, de fapt, la 6 dimineaţa. A fost deranjat de minciună, dar n-a vrut să înceapă cu stângul, aşa că n-a comentat nimic.

Şi-a cunoscut şefii coreeni, iar apoi a încercat să-şi pună în ordine documentele privind producţia şi să înţeleagă modul de lucru, pentru a putea superviza. Directorii i-au cerut, însă, să nu mai umble după chichiţe, ci să-şi facă treaba din mers. "Îmi cereau să verific linia constant, pentru că oamenii obişnuiesc să stea la taclale, iar eu trebuia să le interzic asta, să se concentreze numai pe muncă", spune orădeanul. Aşa a început să înţeleagă că, de fapt, fusese angajat nu ca supervizor producţie, ci cerber al angajaţilor.

Ca să verifice oamenii, Panaitescu a căutat normele, pentru a şti măcar ce să urmărească de la angajaţi. A aflat că un om trebuie să facă 66 de piese pe oră, ceea ce însemna că o singură piesă trebuia asamblată în mai puţin de un minut. "Era imposibil, oamenii nu aveau cum să lucreze atât de repede, pentru că erau şuruburi de înfiletat, piese mici de combinat", povesteşte Alexandru.

Ore suplimentare "preplătite"

Într-o altă zi, unii angajaţi i-au cerut bilete de voie pentru a ieşi în pauza de 30 de minute la masă, iar el le-a dat, mai ales că hala nu are locuri de servire a mesei. Acest lucru a fost, însă, o problemă pentru coreeni. "Au spus că oamenii nu au voie să iasă din incintă sub niciun pretext", povesteşte inginerul. Atunci a cerut regulamentul de ordine interioară, dar nimeni nu părea să ştie dacă există aşa ceva, deşi e obligatoriu pentru orice firmă. Când în sfârşit l-a primit, Panaitescu a văzut că, pe hârtie, oamenii aveau tot dreptul să iasă din fabrică în timpul mesei.

Pentru că i se ceruse să completeze zilnic un tabel detaliat cu tot ce s-a făcut în ziua respectivă, lucru care îi ocupa timp, inginerul a întrebat dacă orele suplimentare se plătesc. "Mi s-a spus că sunt cuprinse în salariu". Măsură nu doar aberantă, ci şi ilegală. În schimb, în timp ce lui i s-a refuzat plata orelor suplimentare, restul angajaţilor erau plătiţi într-un mod "original": la negru şi în turmă. "După terminarea programului de muncă, muncitorii se încolonau şi unul din şefi venea cu banii să-i împartă". Ca acum o sută de ani...

Între timp, Panaitescu a mai avut şi alte divergenţe cu şefii coreeni: ba pentru că a refuzat să le ceară oamenilor să lucreze de dimineaţa de la 6 până seara la 22, ba pentru că le lua apărarea muncitorilor care nu reuşeau să îndeplinească norma aberantă.

Disciplină cu orice preţ

La începutul lunii decembrie, când Panaitescu a refuzat să lămurească un inspector de calitate să treacă la munca de la bandă, coreenii i-au spus că nu corespunde cerinţelor lor şi l-au dat afară. Era un final la care se aştepta. "În fabrică e haos, iar eu trebuia să aplic o disciplină ilegală. Nu puteam!", spune Alexandru. Inginerul e oarecum împăcat cu despărţirea, dar şi decis să îi pună la punct pe coreeni, fiindcă nu acceptă atitudinea lor, atât faţă de el, cât şi în raport cu restul angajaţilor. Care, recunoaşte inginerul, n-au rispostat niciodată, de frică să nu fie daţi afară. "Oamenii iau maxim 550 de lei pe lună, dar pentru ei e mai bine decât nimic".

Alexandru a sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă privind neregulile şi a apelat şi la un avocat, pentru a da în judecată firma, încercând să oprească ceea ce el numeşte "sclavagism cu forme legale". Motivul pentru care îi cheamă pe coreeni în instanţă este că nu i-au plătit orele suplimentare - ceea ce poate dovedi prin pontajul zilnic - şi că i-au impus în contractul de muncă încheiat pe 6 luni o perioadă de probă de 30 de zile, când Codul Muncii spune că această perioadă trebuie să fie de 15 zile.

"Neadaptatul"

De cealaltă parte, contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Toptone neagă tot. Şi că angajaţilor le-ar fi fost interzis să iasă din hală, şi că ar fi avut normă impusă, ba chiar şi faptul că Panaitescu ar fi lucrat ore suplimentare. Şefa de resurse umane, Simona Judea, spune că de vină pentru problemele create e inginerul, care nu s-a putut integra în colectiv. "Nu e genul de om care să se subordoneze. A ocupat o funcţie de conducere, dar n-a înţeles că trebuia şi dânsul să se supună", spune femeia.

BIHOREANUL a aflat că problemele sunt cunoscute şi la ITM, instituţie care a mai făcut controale în fabrică, dar n-a sancţionat firma deoarece angajaţii nu au recunoscut că le sunt încălcate drepturile. Fapt explicabil, dat fiind că o mare parte din ei provin din orfelinate şi s-au obişnuit să nu aibă drepturi şi să le ceară.

Alexandru Panaitescu speră însă că va reuşi să schimbe situaţia. Iar coreenii să înţeleagă că pot să impună reguli, dar numai respectând legislaţia şi fiecare angajat în parte. Considerându-l o fiinţă umană care are şi drepturi, nu doar obligaţii...


"Acest tip de divergenţe apar pentru că noi avem o cultură a muncii care are în centru omul, în timp ce coreenii au în centru obiectivul. Sistemul lor vorbeşte mai mult de competivititate şi productivitate, al nostru de egalitate"

Dan Octavian, consultant în afaceri


PROBLEME COREENE
Precedentul Shinheung

Pretenţiile coreenilor de la Toptone ca angajaţii să lucreze mult, repede şi pe bani de nimic sunt leite cu ale conaţionalilor de la Shinheung Electronics. BIHOREANUL a mai relatat cum tot mai mulţi orădeni fug de la această fabrică, nemulţumiţi de condiţiile de lucru, motiv pentru care compania face angajări mereu. Salariaţii Shinheung erau obligaţi să rămână la ore suplimentare, iar în caz de refuz erau ameninţaţi cu referate de insubordonare ori se trezeau în ziua de salariu cu absenţe nemotivate inventate. Nici un angajat care a plecat de la coreeni, însă, n-a depus o plângere la ITM.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
va multumesc dle Panaitescu pt interventie
@Panaitescu: Ma bucur pentru interventia dvs, denota ca sunteti un om civilizat, si oricum mai "asezat" decat multi dintre comentatorii care va sustin mai jos impotriva "orezarilor" :-) Principiul exact acesta trebuie sa fie: sa fiti un lider autentic care sa educe angajatii sa nu se vanda pe nimic. Insa atata timp cat au un contract de munca acolo, TREBUIE SA IL RESPECTE (in cadru legal bineinteles) Dvs ce puteti face e sa le deschideti ochii, sa ii sprijiniti sa se planga legal ITM-ului si toate cele. Insa in nici un caz asmutirea lor impotriva "asiaticilor capitalisti" nu ajuta la nimic. Ei trebuie sa se convinga singuri ca pot cere mai mult si sa isi merite salariul. ca de greve fara consistenta reala ne-am saturat. va multumesc inca odata
Postat 19 Decembrie 2011, 13:21 de Alin
MULTUMESC PENTRU COMENTARII
Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii. Demersul pe care l-am făcut se constituie într-un semnal de alarmă. Sunt multe aspecte pe care le putem aborda, analiza şi dezbate şi fiecare este liber să se exprime şi să acţioneze aşa cum îi dictează conştiinţa, educaţia morală şi pregătirea profesională. Niciodată nu voi "judeca" o persoană pentru faptul că, având chiar studii superioare, acceptă un salariu net de 550 lei şi constrânsă de acest câştig mic îşi dă acordul să presteze şi ore suplimentare. Nu voi accepta să adopt, prin presiuni, o atitudine dictatorială pentru a forţa pe ceilalţi colegi să execute norme de muncă care nici măcar nu sunt stabilite legal. Trăim de generaţii cu speranţa unui trai mai bun şi acum, când în sfârşit am fost incluşi în Europa civilizată, acceptăm să ne "vindem ieftin" pentru că investitorii sunt străini. Câţi dintre noi îşi pun problema că munca la gri sau alte metode de fraudare a statului creează o falsă bunăstare de moment dar în realitate cei afectaţi vom fi tot noi dar şi copii sau nepoţii noştri. Ce mă sperie cel mai mult este resemnarea, frica şi uneori chiar spaima angajaţilor de a face o sesizare la ITM sau la alte instituţii. Aceasta denotă în primul rând necunoaşterea legislaţiei dar şi un fapt mult mai profund şi mai grav indus în general de către angajatori (patroni): „NOI VĂ DĂM DE LUCRU, NOI VĂ PLĂTIM DECI ACCEPTAŢI ORICE CONDIŢII DE LUCRU ŞI DE SALARIZARE ŞI NU FACEŢI GREŞEALA SĂ VĂ PLÂNGEŢI ” Da! Nu este uşor să ne schimbăm concepţia referitoare la muncă, dar aplicând astfel de concepte şi metode pe care le-am întâlnit la angajatorii sud coreeni singur ne îndepărtăm de ceea ce înseamnă Europa civilizată. Există multe exemple de firme occidentale care îşi desfăşoară activitatea în România şi care sunt competitive şi productive fără a practica NEOSCLAVAGISMUL ASIATIC.
Postat 19 Decembrie 2011, 09:12 de Panaitescu Alexandru
@sandu: felicitari ca mai sunt si oameni care au gandire sanatoasa
Acum 15 ani la fel injuram pe italieni (unii o fac si acum) si sa fim cinstiti asa de macaronari cum erau au educat pe multi in spiritul muncii, si dintre sute sau mii de italieni (multi neseriosi) macar au ramas in urma niste firme sanatoase cu sute si mii de angajati in total. Trebuia sa le dam si atunci un picior in fund ca "aduc sclavagismul" nu? La fel cu asiaticii, unii vor pleca de aici, dar unii seriosi vor ramane. @oradean: daca e asa rau la coreeni banuiesc ca au lider sindical (chiar daca informal) si nu cred ca acel lider sindical nu le poate spune angajatilor ca nu isi pot pierde dreptul salarial daca nu incalca legea. Dar sigur ca e mai usor sa manipulezi cu frica iar oamenii saracii is creduli. Pentru asta trebuie sa fie un lider sa ii protejeze daca ei nu stiu sa o faca pentru ei insisi. Ca sa fie clar, vreau doar atat sa spun: daca coreenii au incalcat legea sa plateasca cu varf si indesat, si sa o respecte! Dar daca nu au incalcat nicio lege, cu tot respectul pentru injuratorii de serviciu, cainii latra,caravana trece...Asta e viata, asta e capitalismul. Mergeti in SUA si vedeti ce bine e sa fii dat afara fara preaviz (legal) si concediu 7 zile/an in primii ani.
Postat 17 Decembrie 2011, 15:51 de Alin
raspunsuri 2
Si cum spuneam, mergeti in fabricile asiaticilor si spuneti-le celor care inca lucreaza acolo sa isi dea demisia in masa. O vor face? Nu, fiindca ei stiu ce munceau (mai bine zis ce nu aveau de muncit) inainte. Sigur ca intr-o tara UE in 2011 un salariu de 200 euro e mizer, dar intelegeti odata ca nu suntem in Cuba sa decretam de maine sa fie salariul de 1000 euro, asta e ordinea fireasca a lucrurilor...Acum 15 ani un salariu \"la birou\" de 100$ era considerat bun, acuma deja incet incet si 200-300 euri is mizeri. Sunt de acord, dar lasati sa vina investitorii (bineinteles respectand legea!) sa dea oamenilor de lucru si abia apoi ne putem gandi la dezvoltare! Un om ocupat (cu munca) e de 10 ori mai impacat cu sine si mai putin disponibil la infractionalitate decat unul care e somer sau fara ocupatie. Mergeti la sate si cruciti-va: noi in Romania avem peste 40% populatie neocupata!! De asta nu comentati nimic? Joburile de la orezari nu sunt pentru voi stimati cititori online, dar cineva trebuie sa faca si munca de jos (oricum o faceau inainte in agricultura cum spuneam, ce ati vrea sa le puneti de a doua zi calculator in mana?) Sunt mahnit de gandirea noastra superficiala in 2011...
Postat 17 Decembrie 2011, 15:40 de Alin
raspunsuri
@pinonel, @. :oameni buni oricat incercati sa imi dati in cap,sau sa luati apararea angajatilor, voi din pacate sunteti subiectivi,o spun cu tot respectul pentru opinia voastra.Chiar am discutat cu angajat la Nokia si erau salarii mizere acolo(asta doream sa subliniez ca nu is galbejorii mai prejos fata de Nokia)Ba mai mult,Nokia a si primit multe facilitati de la stat ca dupa 2-3 ani sa zboare de aici si sa inchida tot. Pe asta de ce nu va enervati? Chit ca nici nu am avea motiv, atata timp cat ei respecta legea, pot sa plece/zboare unde vor si cand vor) E foarte greu de inteles capitalismul pentru unii si in 2011 din pacate... Iar cu datul in cap, daca asta crezi ca e solutia nici nu stiu ce mai putem discuta si comenta.Mi-e chiar mila de angajatii care "muncesc 12 ore pentru 550 lei" (cat e de adevarat,nu stiu,eu am vorbit cu cineva angajat la "orezari" si luau 800 lei + bonuri si munceau 9 ore/zi...deci putem manipula cum vrem..) V-ati intrebat taranii (de la satele din jur) inainte sa munceasca la orezari ce faceau? Munceau (pe bune, nu exagerat) 12/14 ore pe zi de cand rasare soarele pana apune pt o tona de porumb si 10 saci de cartofi...Mai calculati bine inainte sa injurati
Postat 17 Decembrie 2011, 15:33 de Alin
shinheung
LA SHINHEUNG INTRADEVAR DOMNUL SUPERVIZOR II TINEAU LA SEDINTA DE LA ORA 3 SI LE ZICEA CA SA STATI ORE SUPLIMENTARE DACA NU STAU RISCA SA II DEA AFARA SAU CUM SCRIA IN ARTICOL REFERATE DA ZICEA CA NUMA 1 ORA SA STEA DA II TINEA MAI MULT DE 1 ORA PAI LE EE FRICA DE DECIZIA COREENILOR CA POATE IN LUNA RESPECTIVA NU LE MAI DA SALARIU DE AIA NU MERGE NIMENI LA ITM
Postat 17 Decembrie 2011, 15:32 de oradean
Panaitescu
Domnul Panaitescu a lucrat inainte tot intr-un post de conducere, de unde a plecat tot din cauza unor divergente patronat-salariati, el luand apararea salariatilor. Un om deosebit si un caracter aparte.
Postat 17 Decembrie 2011, 14:14 de Popa
@suparatu
Mai suparatule ...pe tine te-a lovit supararea rau de tot ....Te-ai trezit tu sa explici oradenilor .... Primaria Oradea a pus conditii celor de la HANIL si uite astia au plecat la Biharia si se dezvolta si HANIL si BIHARIA are un buget mai bun ...Primaria nu poate pune conditii unei firme ...se salarii sa dea si pe cine sa angajeze ....asta stabileste piata ... nimeni nu-i obliga pe oameni sa se angajeze la asiatici ... e piata libera ... Iar despre munca la norma ...se vede ca nu ati muncit in vest ... voi aplicati inca principiul < timpul trece leafa merge > Iar despre legatura dintre Bolojan si aceste firme ....chiar mi se pare ca esti rau intentionat ....
Postat 17 Decembrie 2011, 12:51 de Sandu
investitorii
Dureroasa problema si reala ! Acum doi ani tot aici le explicam oradenilor entuziasmati de ,,cate face Bolojan" , ca de fapt pentru a avea viata mai usoara , conducerea municipalitatii ar trebui sa faca mai intai locuri de munca (sa stiti ca se poate!) Locuri de munca pentru statutul unui oras ca Oradea ! Din pacate ne-am trezit ca am ajuns un oras tot mai sarac...
Postat 17 Decembrie 2011, 07:50 de suparatu
Baschet
Dl. inginer Alexandru Panaitescu este fostul mare baschetbalist al echipei STEAUA Bucuresti ...
Postat 17 Decembrie 2011, 05:25 de Sandu
Pe plantatie
Ca si coreeni mai sunt si alte firme mai autohtone care tot asa se comporta cu angajatii ca si cum ar fi pe plantatie,intimidare,santajare cu pierderea locului de munca ,nesiguranta etc ... Din pacate angajatii nu au curaj sa se uneasca si sa isi ceara drepturile ca doar contractul ala de munca individual are si drepturi nu numai obligatii... Poate daca legislatia ar fi mai severa si ITM ar face controale in urma carora sa se lase cu sanctiuni mai drastice catre angajator, poate s-ar ajunge sa se respecte in adevaratul cuvant acel contract. Dar la noi e predominanta starea de turma si cel mai mult ne complacem in expresia \"lasa mai ... merge si asa \"
Postat 16 Decembrie 2011, 20:05 de X.X
Felicitari domnule Panaitescu
Felicitari domnule Panaitescu pt ca ati luat atitudine!
Postat 16 Decembrie 2011, 19:53 de Cristian
hope
@"alin", go back to asia. asa sa traiesti tu ungore sub nivelul de subzistenta
Postat 16 Decembrie 2011, 19:27 de bill
@alin
Ai dreptate, decat sa muncesc 12 ore pt. 550 de lei, sa nu pot plati utilitatile si sa-mi moara pruncii de foame, mai bine-ti altoiesc tie una in cap ca tot nu-ti foloseste la nimic si-ti iau banii ! Sunt intru totul de acord cu tine, nimeni nu ma obliga sa muncesc si sa fiu neplatit.
Postat 16 Decembrie 2011, 19:22 de pinonel
care sunt firmele serioase din oras?
politicienii din bihor de ce nu ofera sprijin si companiilor europeene sa vina sa investeasca la Oradea? in afara de plexus, mai stie cineva o firma sanatoasa, cu angajati respectati si salarii decente?
Postat 16 Decembrie 2011, 18:18 de Zoli
uniti suntem puternici!
oameni buni, cata vreme vorbim de incalcarea drepturilor unui om = angajat = eu, prietenul meu, verisorul meu, daaaaa, trebuie sa luam atitudine! din pacate sunt destui care zic "las-o ca merge si asa, mai rau sa nu fie" - vezi exemplele de mai jos. cum dracu sa le toleram comportamentul de * si dispret fata de noi?!?!!? sa ne multumim ca sunt investitori si au creat locuri de munca......adica locuri de jaf si scalvagism! bolojan i-a adus la gramada, s-a falit cu ei, si doar toti vorbesc ce calitate au ei ca investitori! niste spurcati! asa ceva chiar nu ne trebuie! de ce sa nu ai demnitate si respect pentru munca pe care o faci?? de ce trebuie sa toleram program de 12 ore pt 5.5 milioane? OAMENII TREBUIE SA FIE UNITI CA SA AIBA PUTERE, SINGURI NU PUTEM ADUCE SCHIMBAREA SI NICI SPERANTA LA O VIATA MAI BUNA! bravo Bihoreanului pentru curajul de a scoate la iveala adevaratele probleme ale oradenilor!
Postat 16 Decembrie 2011, 18:14 de Zoli
@alin
Ia intreaba-I tu pe cei de la Nokia, intreaba-i si pe sclavii galbejitilor si apoi posteaza ! E asa cum zici : ,,...deja m-am saturat ca toti suntem antrenori, afaceristi, judecatori, jurnalisti, fiecare avem o parere despre ceva.'' Si fara sa avem date certe, adaug eu ! P.S. Intamplator stiu cate ceva despre ,,munca'' la galbejitii din Oradea si din Biharia.
Postat 16 Decembrie 2011, 17:52 de .
oameni buni dar cine va pune sa lucrati la coreeni?
Nu sunt un fan al "galbejitilor" cum ii numeste cineva aici, dar fara suparare cine va pune sa va angajati la ei? Am prefera sa fie oamenii aia someri? Parca ne intoarcem in socialism pe bune daca nu, nu il cunosc pe inginerul acesta care a venit la redactie dar deocamdata am auzit doar versiunea lui corect? Haideti sa lasam justitia sa isi spuna cuvantul daca chiar a fost batjocorit, si apoi sa aruncam in "orezari". Ca asa deja m-am saturat ca toti suntem antrenori, afaceristi, judecatori, jurnalisti, fiecare avem o parere despre ceva. De cand se stie angajatul se va plange de patronat si patronatul de angajat, deci ce e nou aici? Ai libertatea domle sa nu lucrezi la orezari. Ah, vei spune ca unde altundeva sa te angajezi? Pai vezi? Trebuie sa vina orezarii sa creeze locuri de munca, apoi angajatii de acolo vor cumpara de la brutarii paini, de la alta firme tot felul de servicii - acestea se vor dezvolta si la randul lor vor face angajari - deci va puteti angaja acolo! :-) Dar intelegeti ca trebuie sa existe si un val de "orezari" ca nu poate veni numai Nokia sau Ford...(si apropos intrebati la clujeni cum se comporta Nokia cu angajatii de acolo si ce conditii aveau, apoi discutam
Postat 16 Decembrie 2011, 16:11 de Alin
go back to Asia
halal investitori. sa mearga inapoi in Asia si sa faca acolo treburi dinastea, daca asa merg lucrurile acolo...
Postat 16 Decembrie 2011, 15:41 de ABET
Dan filozofu
acest dan octavian kiar deveni un neo-papaladdi, intrebare simpla, dar raspunsul pe masura, dilematic. Ca doar cum sa raspunda ceva impotriva "investitiilor" sefului, vorbesc pe linie de partid, sau poate a membrului Fderaratiei ... pardon, asociatiei comerciantilor bihoreni sau cum ii spune. Daca, chiar nu gasiti pe cineva care va ridica telefonu, lasati-o balta, articolul e bun, OMUL acesta Panaitescu a avut curaj, nu stricatzi totul cu aristoteliene. Si inca ceva .... rezultatele inspectiei ITM cand le vom afla ?? De altfel, cat imnpozit platesc orezarii astia? plus ceilalti, ca e singurul motiv pentru care is adusi acilea cu atata fanfara ... ? cineva / ceva date ??
Postat 16 Decembrie 2011, 13:05 de Shing Shung Pung
Go back to Coreea
Bataie de joc, ce la coreenii astia!Ce NESIMTIRE.......................
Postat 16 Decembrie 2011, 13:02 de Eli
N-ai ce le face, bolovan le tine spatele !
Bolovan i-a adus, el le-a facut ,,parc de distractii'', la el ,,depun'' ! La orice observatie ti se va spune ca aduc bani la bugetul local. Ok, sa-i duca in ograda la ma-sa si la tac-su ! Daca nu se iau masuri cu galbejitii astia ajungem ca-ntr-un bantustan ! Ungurii i-au pus cu botul pe labe, asa au ,,migrat'' orezarii la noi.
Postat 16 Decembrie 2011, 10:24 de .
Ping-pong bihorean
Mare consultant de afaceri acest Dan Octavian: el a stiut cum trebuie procedat la terminarea studiilor de Sorbonica. A gasit o slujba buna la o regie de stat, unde locurile erau rezervate si se acordau pe baza de dedicatie. Nu a ajuns niciodata pe mana unor "culturi asiatice axate pe competitivitate". A fost consecvent "culturii nepotismului de tranzitie". De aia poate el astazi sa-si dea cu parerea despre orice: ca-l doare-n basca de toti fraierii care muncesc !
Postat 16 Decembrie 2011, 10:22 de Specialistu lu ta-su
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON