URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2014, 07:49

Filiera arabă: Judecător orădean, cercetat pentru că ar fi primit şpagă ca să-i achite pe fraţii teroristului Omar Hayssam

Filiera arabă: Judecător orădean, cercetat pentru că ar fi primit şpagă ca să-i achite pe fraţii teroristului Omar Hayssam BĂIEŢI BUNI. Judecătorul Traian Munteanu (foto stânga) i-a considerat nevinovaţi pe Mukhles Omar, Mustafa Tartousi şi Mahmoud Omar (în fundal, de la stânga la dreapta), decretând că fapta care li se impută, aceea de a-l fi ajutat pe Omar Hayssam să fugă din România, unde era cercetat pentru răpirea a trei jurnalişti români, nu există. Magistraţii Curţii Supreme i-au invalidat sentinţa, hotărând condamnarea sirienilor...
Filiera arabă: Judecător orădean, cercetat pentru că ar fi primit şpagă ca să-i achite pe fraţii teroristului Omar Hayssam OMAR, DOSAR AMAR. Sentinţa dată de fostul judecător Traian Munteanu (dreapta) în dosarul fugii lui Omar Hayssam (stânga) i-a adus magistratului orădean o nouă suspiciune de corupţie

O informaţie şocantă a ieşit la iveală în procesul pe care fostul judecător de la Curtea de Apel Oradea Traian Munteanu l-a declanşat împotriva BIHOREANULUI, pentru "îndrăzneala" de a fi scris că, imediat ce s-a trezit cercetat de DNA, s-a grăbit să-şi lepede roba.

Este vorba despre un document ce dezvăluie că între verdictele dubioase pentru care Munteanu a fost cercetat se numără şi cel dat într-un dosar celebru, cel al fugii din România a cunoscutului terorist sirian Omar Hayssam, în care judecătorul i-a achitat pe fraţii acestuia, cei care i-au înlesnit dispariţia. Potrivit procurorilor, sentinţa ar fi fost cumpărată cu 40.000 euro, informaţie pe care, însă, nu au reuşit să o transforme în probe, aşa că în vara anului 2013 au decis clasarea cazului. Sentinţa dată de Munteanu era, totuşi, pe lângă lege, dovadă fiind faptul că Înalta Curte a şi desfiinţat-o luna trecută, hotărând să-i trimită după gratii pe complicii teroristului. Atâta doar că deja se făcuseră nevăzuţi...

Crede şi nu comenta

Anul trecut, BIHOREANUL dezvăluia legăturile penale dintre judecătorul Traian Munteanu şi un alt magistrat de la Curtea de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, exclus din magistratură şi trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie.

Munteanu a fost pus sub învinuire prima oară (şi este în continuare cercetat) în dosarul unei şpăgi de 50.000 euro cerute de Puşcaş de la un evazionist din zona Marghitei, Ştefan Balla, după denunţul făcut de acesta din spatele gratiilor, unde îşi execută pedeapsa de 7 ani de închisoare cu care s-a ales, zicea el, pentru că n-a reuşit să plătească decât 20.000 euro din uriaşa mită ce-i fusese pretinsă. Munteanu fusese membru în completul care a pronunţat sentinţa finală şi, potrivit denunţătorului, urma să-i rezolve, contra cost, achitarea, dacă ar fi reuşit să facă rost de toţi banii.

Procurorii DNA au mai deschis un dosar penal ce îl viza şi pe Munteanu după ce doi maramureşeni, Petru Cocian şi Mihai Halas, arestaţi pentru contrabandă cu ţigări şi o şpagă de 40.000 euro oferită judecătorului Puşcaş, au fost interceptaţi lăudându-se că ar fi plătit 50.000 euro şi în 2009, pentru a scăpa din arestul preventiv. Verdictul fusese dat de un complet condus tot de judecătorul Munteanu. Acest dosar a fost clasat, între timp, din lipsă de probe.

Deranjat că BIHOREANUL a prezentat suspiciunile ce planau asupra lui şi a relatat cum s-a grăbit să se retragă din magistratură, evitând să fie suspendat, pentru a nu pierde pensia de peste 10.000 lei lunar, judecătorul a deschis un proces împotriva ziarului, pretinzând daune morale de 50.000 euro.

Suspiciuni în lanţ

Acest proces a scos la iveală noi informaţii despre activitatea lui Traian Munteanu, dintre cele mai surprinzătoare. Totul apare scris negru pe alb, în textul unei ordonanţe de clasare depuse la dosar chiar de judecător, care arată că a mai fost cercetat, fără să poată fi dovedit, într-un dosar despre care nu s-a vorbit deloc în public.

E vorba despre o anchetă începută în 2013 cu privire la sentinţele pronunţate de Munteanu în cinci procese pe care le-a judecat singur sau cu alţi colegi şi despre care se bănuia că au fost date nu pe probe, ci pe bani. Un prim caz se referă la eliberarea în februarie 2010 a unui traficant de droguri, arestat iniţial de Tribunalul Bihor, pentru care Munteanu era bănuit că a încasat 1.000 euro, iar un altul la achitarea a doi şoferi, Claudiu Cărciun şi Iacob Secară, condamnaţi iniţial de Judecătoria Oradea pentru infracţiuni rutiere, şi pentru care DNA suspecta că judecătorul ar fi primit 5.000, respectiv 6.000 euro.

Dar asta nu e tot. "Din datele reţinute au rezultat indicii că magistratul Munteanu Traian a primit o parte din foloasele materiale (30.000 euro şi un autoturism de lux) pretinse de judecătorul Puşcaş Mircea de la interlopul sătmărean Tukacs Vasile", se precizează în documentul DNA. Ţpaga s-ar fi dat pentru ca interlopul - recidivist, condamnat iniţial la 7 ani de închisoare de către Tribunalul Satu Mare, pentru violenţe - să beneficieze de o sentinţă favorabilă. Completul format din Traian Munteanu, Laura Soane şi Gabriela Şarcă l-a achitat, pe considerentul că "fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni".

Verdict: nevinovaţi

De departe cea mai şocantă acuzaţie vizează, însă, soluţia pe care Munteanu a dat-o în celebrul dosar al fugii din România a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru că în 2005 a orchestrat răpirea în Irak a ziariştilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Mişcoci şi Marie Jean Ion. Procesul în care, pe lângă Omar Hayssam, au fost judecaţi şi fraţii săi, Omar Mukhles şi Omar Mahmoud, plus armatorul Mustafa Tartousi - sub acuza că în perioada 23-30 iunie 2006 au organizat fuga lui Hayssam - a ajuns la Curtea de Apel Oradea în 2009, după ce Înalta Curte a admis cererea de strămutare de la Curtea de Apel Bucureşti.

La început, în 2010, Munteanu a admis cererea de revocare a măsurii obligării de a nu părăsi ţara depuse de cei doi fraţi şi de Tartousi. Apoi, în 2012, a dat şi verdictul: singurul condamnat a fost Omar Hayssam - 2 ani de închisoare pentru trecere frauduloasă a frontierei, pedeapsă contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, în dosarul răpirii celor trei jurnalişti români. Mukhles şi Mahmoud, precum şi armatorul Tartousi - acuzaţi că i-au înlesnit teroristului plecarea - au  fost achitaţi de Munteanu pe considerentul că "fapta nu există".

40.000 de euro şpagă?

În opinia judecătorului, unele dovezi - informaţii clasificate strânse într-un dosar secret - nu au putut fi luate în seamă pe motiv că au încălcat dreptul inculpaţilor la un proces echitabil, iar restul probelor "suferă fracţiuni logico-juridice grave", amestecând probe certe cu elemente neclare sau de notorietate care "nu au reuşit să răstoarne prezumţia de nevinovăţie a inculpaţilor".

Datele procurorilor spuneau însă altceva, şi anume că sentinţa ar fi fost cumpărată de fraţii teroristului. "Au existat date şi informaţii că judecătorul Munteanu Traian a primit suma de 40.000 euro pentru a pronunţa o sentinţă favorabilă inculpaţilor Tartousi Mustafa, Omar Mukles şi Omar Mahmoud", se arată în documentul prin care DNA a decis să claseze dosarul din lipsă de dovezi.

Potrivit datelor BIHOREANULUI, informaţiile veneau de la SRI, dar procurorii nu au reuşit să le transforme în probe. La câteva zile după ce au primit de la Curtea de Apel autorizaţii pentru interceptarea telefoanelor folosite de judecător, acesta a devenit extrem de precaut şi, cu toate că abia acceptase propunerea colegilor de a prelua conducerea Secţiei Penale, s-a cerut subit la pensie. Bănuind că au fost deconspiraţi, după două săptămâni procurorii au întrerupt procedura, încercând să strângă dovezi cu ajutorul martorilor. Tot degeaba.

"În lipsa colaborării persoanelor cu privire la care au existat date că i-ar fi mituit pe magistraţii Curţii de Apel Oradea, persoane mulţumite de altfel de soluţiile obţinute, nu au putut fi administrate mijloace de probă care să dovedească vinovăţia", a arătat DNA în ordonanţa de clasare.

Au fugit!

Procurorii nu l-au anunţat pe judecător de existenţa dosarului până în vara acestui an, când au decis să oprească cercetările. Bucuros, Traian Munteanu s-a grăbit să fluture ordonanţa, ca pe o dovadă a profesionalismului şi bunei sale reputaţii.

O mare surpriză a venit, totuşi, pe 7 octombrie, când judecătorii instanţei supreme i-au desfiinţat sentinţa, dispunând condamnarea definitivă a lui Mukhles şi Mahmoud Omar la câte 5 ani de închisoare cu executare, iar a armatorului Mustafa Tartousi la 7 ani. O soluţie radical diferită de achitarea de la Oradea! Cei doi fraţi Omar n-au mai ajuns însă după gratii, căci, profitând că nu mai erau sub control judiciar, s-au făcut nevăzuţi înainte ca poliţiştii să pună în aplicare sentinţa Înaltei Curţi.

Traian Munteanu a refuzat să discute cu BIHOREANUL despre acest caz. În consecinţă, rămâne să luăm în considerare declaraţiile făcute de el în alte circumstanţe: că în întreaga sa activitate profesională a judecat numai pe baza legii şi conform propriei convingeri. În rest, a greşi este omeneşte...


POVESTEA LUI HAYSSAM
"Revoluţie" în servicii

Omar Hayssam - sirianul acuzat că în 2005 a plănuit răpirea în Irak a celor trei jurnalişti români - a fugit din România în iunie 2006, la bordul unei nave aparţinând armatorului Mustafa Tartousi, care l-a ajutat, spun procurorii, din "considerente de ordin material", dar şi de fraţii săi, care aveau "considerente de ordin familial".

Fuga teroristului a determinat schimbarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş. Ulterior, Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel internaţional, în baza unui mandat de arestare emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti.

Sirianul a fost adus în ţară în 19 iulie 2013, după 7 ani de la fuga din România, ca rezultat al eforturilor serviciilor secrete româneşti, fiind încarcerat pentru a executa pedepsele definitive primite în trei dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea celor trei jurnalişti, 16 ani pentru înşelăciune, 3 ani pentru evaziune fiscală şi 2 ani pentru fuga din ţară.

Vezi ordonanţa dată de DNA în cazul judecătorului Traian Munteanu, în galeria de documente!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
daca?
daca e vinovat ? de fapt in Romania asa e... daca si cu parca... daca ceilalti judecatori (care sa speram ca nu-s ca el) il vor gasi asa cum este... daca nu, dati-i pace... spaga a luat, salarii a incasat... si daca nu e gasit va mai lua sau ii ajung cat a pus deoparte.
Postat 19 Noiembrie 2014, 11:38 de Stef
Ani grei de parnaie!
Daca e vinovat,ii dorim "La ani multi si grei de parnaie"! Sa se invete toti coruptii minte.
Postat 19 Noiembrie 2014, 08:13 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON