URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2015, 19:50

Bihoreanul cu F-16: A reuşit să construiască o replică în miniatură a celebrului avion american de vânătoare

Bihoreanul cu F-16: A reuşit să construiască o replică în miniatură a celebrului avion american de vânătoare CONSTRUCTORUL. Pasionat de aeromodele, Mugurel Manea şi-a propus construcţia de la zero, la scară mică, a celui mai celebru avion de vânătoare al aviaţiei militare americane: F-16. Timpul şi banii investiţi n-au fost în zadar, căci într-un test făcut recent, avionul a zburat fără probleme
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Folosit de armatele din zeci de ţări şi fabricat până azi în 4.500 de exemplare, avionul F-16 Fighting Falcon a fost dezvoltat iniţial, la finalul anilor ’70, pentru aviaţia militară americană, având calităţi deosebite, căci poate fi atât avion de vânătoare, cât şi bombardier.

Pasionat de aeromodele, un aleşdan a reuşit să construiască singur o replică în miniatură a puternicului F-16. Macheta nu este nici pe departe una de decor, ea fiind complet funcţională şi putând zbura, pe kerosen, cu o viteză de invidiat!

Creatorul de poveşti

În vârstă de 30 de ani, Mugurel Manea a fost dintotdeauna o fire creativă. A absolvit Liceul de Artă din Oradea şi a început imediat să lucreze ca decorator, întâi pentru o firmă bihoreană, iar apoi, timp de aproape 10 ani, în străinătate. De curând, aleşdanul s-a întors în ţară şi a primit un job inedit, acela de a crea decoraţiuni tematice pentru cel mai mare complex de vacanţă din staţiunea Bran, cu zone de locuit şi de agrement, unde s-a şi mutat împreună cu soţia în urmă cu un an.

Până acum imaginaţia nu l-a dezamăgit, ba din contră. "Jobul meu este să fac decoraţiuni ca acelea din parcurile de distracţii. Am făcut deja căsuţa lui Bambi şi cea a Scufiţei Roşii, care pot fi închiriate de amatorii de poveşti care vin la Vila Bran în vacanţe", povesteşte Mugurel. Acum, lucrează la crearea unei maşini decorate cu personaje de poveste, cu care clienţii să poată circula prin complex.

Jucării adevărate

De mic, însă, dinainte să ştie că vrea să devină decorator, Mugurel a avut o altă pasiune: avioanele. Doar că la o scară mult mai mică. "Am văzut nişte machete la un unchi şi cred că am rămas marcat. Din clasa a doua am început să le construiesc şi eu".

Primele încercări, după cum era de aşteptat, au fost timide, cu modele simple din lemn, care nu zburau. Dar, pe măsură ce a crescut, Mugurel a învăţat tot mai multe despre aeromodele şi cum funcţionează acestea. "La început am construit modele cu motoraşe mici, de 2,5 centimetri, care mergeau cu alcool, după aceea modele cu motoare pe benzină, toate controlate cu radiocomandă", spune pasionatul.

Cel mai mare proiect este, însă, unul recent, cu care a făcut senzaţie la o întâlnire a pasionaţilor de aeromodele ţinută la finalul verii în judeţul Dâmboviţa, la Pucioasa. Este vorba despre un F-16 Fighting Falcon, celebrul avion de vânătoare creat pentru aviaţia militară din Statele Unite.

Vânător în zbor

Mugurel a lucrat timp de două luni la construcţia aeromodelului care să imite cât mai fidel "vânătorul" americanilor, dar să şi fie funcţional. "Am studiat mai multe avioane, dar atunci când construiesc unul mă concentrez doar pe acel model. Pentru F-16 am avut un fuselaj gata făcut, după care am realizat matriţe. Le-am modificat apoi astfel încât să imite avionul de vânătoare", explică aleşdanul.

Pentru a rezista la viteze mari, Mugurel a făcut avionul din fibră de sticlă, cu aripile goale pe dinăuntru, ca să fie mai uşoare. I-a ieşit un aeromodel lung de 1,80 metri, cu aripi de 1,30 metri, şi o greutate de circa 8 kilograme.

Macheta F16 este una complet funcţională. "Aeromodelele merg ca avioanele adevărate. Modelul la care am lucrat eu are motorul cu reacţie în miniatură, care merge pe kerosen, exact ca şi cel real". Viteza maximă pe care o poate atinge? 300 kilometri pe oră!

Pilotul de la sol

După mai multe teste, avionul bihoreanului a zburat fără probleme deasupra unui câmp, controlat prin radiocomandă. "E vorba de plăcere şi adrenalină. La fiecare decolare trebuie să ai reflexe, să cunoşti comenzile, să stăpâneşti avionul. Un începător ar sparge o machetă în două secunde...", zice constructorul.

Un aeromodel similar celui construit de Mugurel ar costa, spune acesta, 3-4.000 de euro. Dar nu doar costurile ridicate îl determină să-şi creeze singur machetele. Ci mai ales pasiunea...

Următorul proiect va fi tot o machetă a unui avion F-16, însă de data aceasta finisată până la cele mai mici detalii. "Va avea lumini, nituri, totul", promite Mugurel. Cu noua replică, aleşdanul îşi propune să participe anul viitor la Campionatul European de aeromodelism, unde ar avea ocazia să concureze cu alţi machetişti care i-ar înţelege cel mai bine plăcerea de a crea un avion. Fie el şi unul "de buzunar"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON