URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2010, 09:01

Bătaie de joc!

Bătaie de joc! MORT ŞI ÎNGROPAT. Sex între copii, dezertări şi absenţe cu zilele, toate muşamalizate de conducerea Centrului 2, au fost deconspirate într-un raport al Inspecţiei Sociale. Ele oripilează orice om de bun simţ, numai poliţiştilor le trebuie ochi de vultur să le vadă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu o săptămână, BIHOREANUL dezvăluia realitatea cruntă din Centrul de Plasament nr. 2 din Oradea. Un raport al Inspecţiei Sociale scotea la iveală că Sorin Groza, fiul adjunctului de la Direcţia pentru Protecţia Copilului, a muşamalizat aici fapte grave precum scene de sex în grup, dezertări şi bătăi.

În pofida faptului că au existat declaraţii elocvente, atât de la angajaţi cât şi de la copii, cum că Groza junior ascundea cu bună ştiinţă abuzurile din centrul pe care îl coordona, poliţiştii n-au apreciat că aspectele relatate sunt demne de cercetat. Raportul a zăcut o jumătate de an la Poliţia Rutieră, îngropat într-un sertar! Şi aşa ar fi şi rămas, dacă nu intervenea BIHOREANUL...

Aspecte grave

Raportul a fost întocmit la finele anului trecut, cercetarea pornind de la un accident aparent banal petrecut pe strada Vladimirescu, în care au fost implicaţi doi băieţi de la CP2. Rănile nu erau grave dar, pentru că nu era clar cum cei doi copii, de 11 şi 12 ani, au ajuns nesupravegheaţi în stradă, inspectorii au demarat un control inopinat la centrul de plasament. Aşa au descoperit că în dosarele personale ale minorilor nici măcar nu erau trecute datele accidentului, iar mergând mai departe au constatat abateri şi mai grave: mai mulţi copii fugiseră, în repetate rânduri, din centrul în care erau instituţionalizaţi, unii declarau chiar că şi-au petrecut nopţile cu boschetarii, iar alţii se băteau între ei.

11 Sorin Groza.jpgTot aşa, inspectorii au aflat că în seara de 11 septembrie 2009, la "ciuperca" din curtea CP2, un grup de 5 copii, dintre cei 8 care jucau "Adevăr sau provocare", au ajuns să facă sex. Şi nu fusese singurul incident de acest gen. Unii copii şi angajaţi ai centrului susţineau că abuzuri sexuale au mai existat, dar că nu au raportat la nimeni nimic, pentru că Sorin Groza (foto), şeful CP2, fiul şi în acelaşi timp subalternul adjunctului de la DGASPC, Ioan Groza, i-a ameninţat că îi dă afară.

Asta, deşi, în legătură cu asemenea incidente, era obligat să îşi anunţe superiorii, să demareze o anchetă internă, care să pedepsească vinovaţii, dar mai ales să ia măsuri ca ele să nu se mai repete! În loc să fie sancţionat, Groza junior s-a ales doar cu diminuarea cu 5% pe 2 luni a salariului şi a fost "pedepsit" cu mutarea tot pe o funcţie de şef, la alt centru de plasament, de primire a adulţilor.

Lanţul slăbiciunilor

Raportul a fost înaintat atât conducerii DGASPC, care nu fusese informată de incidente şi care a demarat simulacre de anchete interne, dar şi Inspectoratului de Poliţie şi Comisiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului Judeţean. Poliţia avea obligaţia să cerceteze în amănunt fiecare suspiciune trasă din concluziile raportului Inspecţiei Sociale, dar acest lucru nu s-a întâmplat!

11 Adrian Bucur.jpgBIHOREANUL a vrut să afle care este motivul pentru care, din 17 decembrie 2009, de când a fost înaintat raportul Poliţiei, concluziile cercetărilor nu sunt nicăieri. Explicaţia dată de comisarul şef Adrian Bucur (foto), şeful IPJ, este halucinantă: pentru că raportul a ajuns la Poliţia Rutieră - cercetările demarând de la accidentul de pe Vladimirescu - nimeni nu s-a interesat de celelalte aspecte din dosar. Şi acolo a zăcut!

Dezinteres total

Cu toate că cele sesizate în raport erau revoltătoare chiar şi pentru un neavizat, iar din concluzii se desprindea clar suspiciunea de neglijenţă în serviciu a şefului centrului, pentru rutierişti lucrurile au părut neinteresante şi, ca atare, nu au sesizat pe nimeni. Bucur recunoaşte, cu jumătate de gură şi luându-le apărarea subalternilor săi, că era de datoria poliţiştilor să semnaleze aspectele. "O să facem o cercetare să vedem ce s-a întâmplat şi dacă se impun sancţiuni".

Culmea e că, pe de altă parte, Poliţia are numit un membru şi în Comisia pentru Protecţia Drepturilor Copilului (CPDC), pe comisarul Ioana Indrieş, pus acolo tocmai pentru a se sesiza dacă ceva nu merge bine la DGASPC! "Doamna Indrieş nu a fost informată despre aceste aspecte", susţine Bucur.

BIHOREANUL a verificat şi, potrivit procesului verbal al şedinţei în care s-a atins acest subiect, pe 21 decembrie, taman în prag de sărbători, Indrieş lipsise. Nimeni n-a mai informat-o vizavi de ce s-a discutat şi nici ea nu s-a interesat.

Nu ştim

De altfel, de condamnat este şi modul în care a fost tratat raportul în CPDC. Pe lângă poliţist, comisia este formată din secretarul CJ (Aurel Demian, între timp pensionat, preşedinte), managerul DGASPC (Szarka Arpad, vicepreşedinte), un medic pediatru, un psihopedagog desemnat de Inspectoratul Şcolar, un reprezentant al ONG-urilor şi un reprezentant al Direcţiei Judeţene pentru Dialog, Familie şi Solidaritate Socială. Seriozitatea cu care s-a analizat cazul CP2 e clară, din moment ce membrii chestionaţi de BIHOREANUL nici nu îşi amintesc despre dezbaterea raportului.

11 Simona Vesa.jpg"Cazul nu a fost prezentat şi nici nu mi s-a făcut o sesizare în baza raportului, am auzit câte ceva din alte părţi. În mod oficial nu mi s-au comunicat aspectele sesizate acolo, dar voi întreba în şedinţa de luni (n.r. 21 iunie), să vedem ce s-a întâmplat", susţine Simona Vesa, şefa DDFSS Bihor. Nici doctoriţei Claudia Cladovan, de la Spitalul Municipal, membră în comisie, nu i s-a comunicat raportul. "Nu s-a dezbătut în comisie, din câte ştiu eu". Cladovan îşi aminteşte de caz numai pentru că la spitalul ei au fost internaţi cei doi copii accidentaţi, şi, la un moment dat, reprezentanţi ai DGASPC au solicitat medicului ginecolog al unităţii să constate virginitatea unor fetiţe.

Anchetă târzie

Abia săptămâna trecută, poliţiştii au început să verifice situaţia de la CP2, detaliată de BIHOREANUL. Tot fără prea multă tragere. Cum protagoniştii poveştii erau sub 14 ani, iar sub 14 ani nu răspund penal, o cercetare nu prea merita efortul să desluşească iţele problemei. "S-au efectuat verificări, dar nu şi cercetări de natură penală", se arată într-un răspuns scris transmis redacţiei din partea şefului IPJ, care precizează că "după incident, minorii au fost examinaţi ginecologic şi nu s-a constatat consumarea unor acte sexuale". Poliţiştii au ajuns, prin urmare, la concluzia că cercetarea penală "nu ar avea finalitatea scontată şi ar produce consecinţe traumatizante pentru copii".

Lehamitea anchetatorilor tocmai din asemenea interpretări reiese. Pe de o parte, e la mintea cocoşului că un act sexual, ca să se consume, nu trebuie să fie unul explicit, şi deci nu doar investigaţia ginecologică îl confirmă. Pe de altă parte, nu faptul că acei copii au făcut "prostii" era cel mai relevant, ci acela că micuţii nu erau supravegheaţi, că episodul nu a fost prevenit, iar mai apoi a fost chiar muşamalizat. Or, oamenii legii nu au pus nicio clipă sub semnul întrebării neglijenţa lui Groza junior şi abuzul acestuia, care a ţinut povestea ascunsă şi nu a sesizat autorităţile, respectiv tăinuirea ei de către ceialţi angajaţi.

Cum se va sfârşi povestea, nu se ştie. Cert este că, cel puţin în primă fază, scopul BIHOREANULUI de a alerta autorităţile cu privire la neregulile din CP2 a fost îndeplinit. Rămâne de văzut, mai departe, dacă autorităţile vor avea şi ambiţia de-a depăşi superficialitatea cu care tratează, iată, cazuri cât se poate de serioase...


MARTOR SUCIT
Judecată parţială

Un alt caz revoltător, dar soluţionat cu neînceperea urmăririi penale, s-a petrecut acum un an, la Centrul de tip familial "Casa Noastră", tot din subordinea DGASPC. Ancheta Inspecţiei Sociale dovedea că "părinţii sociali" Adriana Şorca, educator specializat, şi Ioan Şorca, instructor de educaţie, obişnuiau să bată şi să maltrateze copiii din centru, în toate dormitoarele găsindu-se cozi de mătură, bâte, chiar cuţite de vânătoare, şi alcool în frigiderele copiilor.

Poliţiştii au făcut cercetări în cazul unei fete de 17 ani, lovită, dar cazul a fost închis cu NUP deoarece "martora care a declarat iniţial existenţa actelor de violenţă a revenit ulterior asupra declaraţiilor făcute iniţial, spunând că a exagerat cu privire la unele aspecte declarate". Deşi episoadele semnalate de inspectorii sociali erau concludente, poliţiştii au afirmat că "probele referitoare la vinovăţia celor doi părinţi sociali nu sunt certe, sigure şi complete, motiv pentru care s-a propus neînceperea urmăririi penale". Potrivit comisarului şef Adrian Bucur, cazul va fi reanalizat, în urma relatărilor BIHOREANULUI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
szarka?
Cum sa ia Szarka masuri corecte? Nu e in stare de asa ceva, el ia doar masuri aberante, conduce DGASPC ca pe propria mosie, el e mosierul cel mare, nu altii. Intrebati sindicalistii cum sunt amenintati daca incearca sa faca greva ca si ceilalti bugetari pentru a-si apara drepturile. El nu are habar ce se intampla in unitatile coordonate dar vrea sa ia masuri de unul singur.
Postat 27 Iunie 2010, 18:01 de eu
Daca voi nu ma vreti eu va vreau...
"Conducerea" Direcţiei pentru Protecţia Copilului se chinuie deja de cateva luni sa-l "ejecteze" pe Groza Senior (si implicit si pe cel junior)...dar ei sunt tinuti bine si strans in brate de PDL...asa ca slabe sanse sa poata reusi ceva...
Postat 26 Iunie 2010, 22:32 de cinevacuvalva
de la ana la caiafa
asa e peste tot in institutiile statului....te plimba de innebunesti peste tot si nu rezolvi nimik...copii sufera si autoritatile ridica din umeri...mentalitatea romaneasca...
Postat 25 Iunie 2010, 16:10 de dida
Parere
Fiecare da vina pe celalalt,... nicio institutie nu-si asuma raspunderea,... nimeni nu a fost instiintat oficial de nimic, ... au aflat din surse neoficiale,... bla, bla, bla, ... dar fiecare si-a luat salariul bugetar, ce-i drept, dar si l-au luat. Angajatii CP2 ar fi spus ceva, dar sunt convins ca au fost amenintati cu pierderea locului de munca. Asa ca BIHOREANUL poate face anchete si alerta autorităţile cu privire la diferitele nereguli ... ca autoritatile nu vor sa fie sesizate!! Am sau nu dreptate??
Postat 25 Iunie 2010, 09:39 de SORIN
ce sa mai faci ?
grav, si asta din cauza ca sefi stau in birou si ii doare in basca, subalterni isi fac treaba de mantuiala . si fix asta reiese in realitate. lu-am salaru si gata ..
Postat 25 Iunie 2010, 09:15 de Alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON