URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2012, 08:40

Atenţie, lucrări! Începând din această lună, un val de lucrări fără precedent va transforma Oradea în şantier

Atenţie, lucrări! Începând din această lună, un val de lucrări fără precedent va transforma Oradea în şantier OCOLIŢI! Începând din această lună traficul auto din zona centrală va fi îngreunat de lucrările de înlocuire a reţelei primare din Piaţa Unirii şi cele de consolidare a zidului de sprijin de pe malul Crişului care susţine parcarea din strada Independenţei
Atenţie, lucrări! Începând din această lună, un val de lucrări fără precedent va transforma Oradea în şantier DRUM NOU. La presiunea municipalităţii, firma Selina va deschide începând din această săptămână circulaţia pe strada Meiului, pentru fluidizarea traficului, deşi termenul de finalizare al investiţiei este 6 octombrie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se anunţă o vară fierbinte! Începând din această săptămână municipalitatea îşi reia activitatea în forţă, după acalmia electorală.

Orădenii ar face bine să se obişnuiască cu duşurile reci şi mersul pe jos, pentru că se anunţă întreruperi de apă caldă şi lucrări de amploare la carosabil. Iar asta în buricul târgului!

"Şantierizarea"

După inerentele zile de acomodare în care a făcut cunoştinţă cu subalternii şi cu atribuiţiunile care îi revin, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Tehnice, îşi pune de săptămâna aceasta casca de şantierist. "Voi verifica în teren toate lucrările, pentru a-mi face o idee cât mai exactă cu privire la stadiul acestora", spune Mălan. Viceprimarul ar face bine să încalţe ceva comod. Pentru că va avea de umblat!

Profitând de relaxarea traficului auto pe fondul vacanţei şcolare, municipalitatea şi societăţile subordonate anunţă transformarea oraşului în şantier, din buricul târgului până la periferie. "Şantierizarea" zonei centrale, cum îi spune Mălan, a început deja de săptămâna trecută cu lucrările de înlocuire a reţelelor primare de termoficare, demarate de Electrocentrale chiar de sub geamul primarului Ilie Bolojan. Săpăturile vor continua vreme de o lună până în Piaţa Independenţei, la colţul parcului 1 Decembrie, cu blocarea benzii de circulaţie de lângă linia de tramvai, şi vor lăsa fără apă caldă tot centrul pentru circa două săptămâni. Şi e doar începutul...

Amfiteatru cu parcare

04 Pasztor Sandor.jpgÎn două săptămâni, vor începe lucrările de consolidare a malului Crişului Repede de-a lungul parcării din strada Independenţei. Repcon va săpa o rampă din mijlocul parcării până în râu pentru a consolida peretele de beton care va deveni amfiteatru. Lucrările vor trebui finalizate până în primăvara anului viitor, aşa că peste vară centrul se va umple de camioane. Harababura va fi dublată de lucrările la viitoarea parcare subterană. "Vrem să avem un avans de două luni faţă de construcţia parcării, ca să nu ne încurcăm reciproc", spune Pasztor Sandor (foto), directorul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Construcţia parcării derulată în parteneriat cu RCS&RDS este estimată la 7 milioane de euro şi va fi scoasă la licitaţie luna viitoare. "Săptămâna aceasta vor avea loc ultimele consultări cu proiectanţii, după care putem da drumul la procedura de atribuire", spune Cristian Beltechi, directorul AIO. Construcţia va demara cel târziu în toamnă, urmând să fie finalizată undeva în prima jumătate a lui 2013.

Săpături în Piaţa Unirii

De parcă nu era de ajuns, lucrările se vor desfăşura în paralel cu înlocuirea reţelelor de utilităţi, precum şi refacerea pasajului şi a sistemului de iluminat din Palatul Vulturul Negru. Estimată la 2,7 milioane lei, lucrarea este finanţată din fonduri europene şi a fost deja scoasă la licitaţie. Şi acestea sunt doar lucrările premergătoare "cosmetizării" zonei centrale!

Municipalitatea a trimis deja spre a fi postate pe SEAP documentele pentru licitaţia privind reabilitarea Pieţei Unirii. Investiţia, estimată la 21 milioane de lei, vizează extinderea spaţiului pietonal cu circa 10.000 metri pătraţi, reabilitarea ansamblului arhitectural proiectat în 1926 de arhitectul Duiliu Marcu, remodelarea spaţiilor verzi, construcţia a nu mai puţin de cinci fântâni arteziene, şi va trebui finalizată până în septembrie 2013. "Sperăm că în următoarele două luni să avem deja contractele semnate şi să începem lucrul", spune Marius Moş, directorul interimar al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Duşuri reci...

"Deranjul" din centrul oraşului se va întinde până în cartiere. Spre exemplu, DMPFI a trimis deja spre postare pe SEAP documentaţiile pentru scoaterea la licitaţie a lucrărilor de înlocuire a 17,5 kilometri din magistralele de termoficare I şi III, investiţie estimată la 16 milioane de euro. Magistralele deservesc zona dintre intrarea în oraş şi Palatul Baroc, aşa că locuitorii cartierului Rogerius vor avea parte de duşuri reci în a doua parte a verii.

04 Daniel Tigan_1.jpgÎn plus, ca urmare a reclamaţiilor orădenilor care locuiesc la etajele superioare şi aşteaptă minute în şir până le curge la robinet apă caldă, CET-ul a demarat lucrările de înlocuire a conductelor de recirculare în cartierele Ioşia şi Rogerius. "Întreruperile alimentării cu apă caldă vor fi anunţate din timp şi nu vor dura mai mult de două-trei zile", asigură Daniel Ţigan (foto), directorul de termoficare al Electrocentrale.

Ioşia în tranşee

La fel, Compania de Apă Oradea va demara săptămâna viitoare un program ambiţios de modernizare şi extindere reţele de apă şi canalizare. Lucrările, în valoare de 24 milioane de lei, vor fi executate de Hidroconstrucţia şi vizează înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare de pe 48 de străzi din zona de case a cartierului Ioşia.

"Până la iarnă vor trebui finalizate 17 străzi, astfel încât să poată fi asfaltate în prima parte a anului viitor. Ordinea lucrărilor va fi stabilită în această săptămână împreună cu constructorul. Vrem ca acestea să fie executate după criterii tehnice şi nu după alte priorităţi", spune primarul Ilie Bolojan. Edilul susţine că lucrări similare vor avea loc şi pe 11 străzi din cartierul Oncea, iar după înlocuirea reţelelor de azbest municipalitatea va trece la asfaltarea străzilor din zonă.

Dar pentru acest "deranj" nu va protesta, probabil, nimeni. Nu de alta dar, pentru prima dată în istoria lor, cele două cartiere capătă "faţă" de oraş...


"În următoarea perioadă oraşul va fi "şantierizat". Se va circula mai greu şi vor fi probabil întreruperi de apă, dar nu avem de ales. Va trebui să înlocuim reţelele, altfel degeaba modernizăm CET-ul, căci apa pompată în reţea se scurge în pământ şi tot orădeanul o plăteşte"

Mircea Mălan


UN DRUM DE BEIUŞ!
63,7
kilometri de apă şi canalizare vor fi înlocuiţi în acest an în zona de case din Ioşia


SEZONUL ASFALTĂRILOR
Din câmp, facem drum!

Având în vedere că bugetul oraşului este drămuit la sânge, municipalitatea a încercat să îşi finanţeze lucrările importante din fonduri europene sau alocări de la bugetul central.

Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută darea în administrarea CNADNR a unei porţiuni de 4,3 kilometri din DN 79 Oradea-Arad, de la Aeroport până la intrarea în Nojorid, pentru a fi modernizat pe bani de la bugetul central.

În plus, Primăria a mai cerut includerea pe o listă suplimentară a lucrărilor de construire a pasajelor peste centură de la ieşirea spre Arad şi Deva şi poartă discuţii cu CNADNR pentru amenajarea unui pasaj care să lege cartierul Grigorescu de oraş.

În ceea ce priveşte propriile lucrări, municipalitatea va deschide săptămâna aceasta circulaţia pe noul drum amenajat prin prelungirea străzii Meiului, care va lega cartierul Velenţa de şoseaua de centură. Lucrările vor continua peste vară cu amenajarea căii de acces către Lotus Center şi construirea unei parcări lângă biserica ortodoxă din zonă.

La fel, după montarea tablierului pe podul Macio, anunţată pentru luna august, municipalitatea va începe amenajarea sensurilor giratorii de la capetele acestuia. Finalizarea lucrărilor este anunţată pentru luna octombrie, când podul va fi inaugurat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@dan
Cum poti sa zici ca "nu s-au apucat din timp de lucrari", ca abia s-au terminat alegerile si deja s-au pus pe treaba! or esti prea tanar si nu stii exemplul lui Filip si a lui Rozi...(asta`nseamna ca ai mintea dezvoltata pana la vreo 3 ani),,,or esti ipocrit doar ca vrei sa sustii un anumit partid. Ai uitat cum inainte cu o luna de alegeri se matura si orasu asta odata? si atunci se peticeau drumurile? in rest, ce sa vbesti de drumuri noi, reabilitari de magistrale, la centrala, or alte cele...
Postat 03 Iulie 2012, 19:55 de unu
estimari
DAN, niste estimari pt carbuni nu ai? "nu ii mai numiti pe altii prosti, pentru ca nu gandesc ca si voi!" <-- Asta a fost tare...:)))))
Postat 03 Iulie 2012, 15:11 de kbm
Mai taci
@DAN, tu nu gandesti deloc, stii macar ce inseamna furt pe fata? Du-te la Arad sa-l vizitezi pe Falca atunci, toti suntem de acord, numai tu faci gargara p-aici... ca de ce se face, sau ti-e iti place foarte mult cum arata in momentul de fata Piata Unirii, si malurile crisului in aceasta zona... mirifica, si vii sa te plangi ca de ce se inlocuiesc magistralele de apa si de termoficare, dar nu conteaza ca ele au pierderi imense... foarte bine domnule primar!
Postat 03 Iulie 2012, 14:16 de 401
Furt pe fata
Daca voua va place sa fiti furati pe fata, mie nu imi place. Daca voua va place sa fiti luati de fraieiri, mie nu imi convine. Iar daca voi ati votat prostia, atunci nu ii mai numiti pe altii prosti, pentru ca nu gandesc ca si voi!
Postat 03 Iulie 2012, 13:55 de DAN
Pt. domnu' Dan
Esti un poponaut , dute inapoi in "ozen" fraiere!!
Postat 03 Iulie 2012, 13:25 de florin
Dan desteptul
Ce prost esti DANe...in mai inca erau in toi scolie si gradinitele..unde sa blocheze tot orasul desteptule? Si la cate ploi au fost. Se vede ca esti ceva suporter al lui Tarle sau Vuscan, ca numai sa fi nemultumit stii. Si ne mai si faci pe toti prosti. Dupa cum ti-a scris mai jos, te muti din oras si gata!
Postat 03 Iulie 2012, 13:15 de Dan deseptul
@DAN
@DAN: Simplu..muta-te. Muta-te in Sibiu la Johannis sau la Boc la Cluj. Hai pa PDList invrajbitor!
Postat 03 Iulie 2012, 13:12 de @DAN
Nesimtire
De ce nu au avut sange in ei primarul si restul de-o teapa cu el sa inceapa aceste lucrari mai din timp pentru a nu fi nevoiti sa lucreze la foc continuu? Va dau tot eu rapsunsul-din cauza ca alegerile erau aproape! O sa vedeti cat de bine o sa va fie cand veti plati gaze pentru incalzire incepand cu iarna acestui an. Se preconizeaza o crestere a pretului gazelor cu 10-12% pe an pana in 2018, dar niciodata aceste preconizari nu au fost estimate corect, ci au fost tot timpul subevaluate! Asa ca eu care nu am votat pentru usl sau bolojan de ce sa patimesc din cauza ca prostimea e majoritara in orasul asta?
Postat 03 Iulie 2012, 13:00 de DAN
haha , tu esti Vuscane ?
"Tare grabiti sunt usl-istii ! Sa simta sfarsitul aproape ?" Frustratul de Vuscan a scris asta ? Sau un simpatizant al partidului in curs de desfiintare PDL ?
Postat 03 Iulie 2012, 12:13 de ORadea
Tare grabiti sunt usl-istii ! Sa simta sfarsitul aproape ?!
Deja sponsorii vor sa-si recupereze ,,pagubele'' .... Apropos de deviza,, din camp facem drum...'', mai ieri era ,,din camp facem parc'' ! Da' parcul nu aduce bani precum asfaltul....
Postat 03 Iulie 2012, 10:34 de .
Bolojan, singurul om politic adevarat din tara asta!
Doamne ajuta-ti, domnule primar, pentru ce faceti pentru orasul nostru! Noroc ca sunt si bani pentru asta, dar in primul rand e Bolojan, care are vointa politica de a face lucruri bune, cum ne-a demonstrat-o si pana acum cu bani putini. Mare pacat ca nu veti mai candida.
Postat 03 Iulie 2012, 10:19 de sergiu
hai să fie!
Hajrá BOLO!
Postat 03 Iulie 2012, 09:49 de Ádám
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON