URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2016, 10:29

Şcoală pe net: Părinţii din Bihor vor putea să verifice online ce note au primit copiii lor şi dacă aceştia au chiulit

Şcoală pe net: Părinţii din Bihor vor putea să verifice online ce note au primit copiii lor şi dacă aceştia au chiulit MAI BUNI LA BAC. Introducerea unui catalog electronic la care părinţii să aibă acces gratuit este una din măsurile pe care mizează şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Novac-Iuhas, pentru creşterea performanţelor elevilor bihoreni, în special la Bacalaureat, examen la care în acest an Bihorul a fost printre judeţele cu cele mai slabe rezultate din ţară. "Astfel, părinţii vor urmări mai atent notele copiilor şi îi vor pune să înveţe", crede inspectorul general
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gata cu notele şi absenţele ascunse de ochii părinţilor! Din următorul an şcolar, care va începe peste două săptămâni, toţi profesorii din Bihor vor folosi, pe lângă catalogul tipărit, unul electronic, la care vor avea acces gratuit toţi părinţii.

În parteneriat cu o firmă IT din Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean a creat o aplicaţie online în care se vor regăsi situaţiile şcolare ale tuturor elevilor bihoreni şi care din această toamnă va fi obligatorie, întâi în liceele din judeţ, apoi şi în restul şcolilor. Avantajul cel mai mare al catalogului virtual este că toţi părinţii îl vor putea "răsfoi" gratuit şi, tot fără taxă, ei vor primi mesaje tip SMS atunci când copilul lor adună 10 absenţe. "Ne dorim ca părinţii să nu mai poată spune că nu au ştiut ce note proaste au copiii lor", spune inspectorul şcolar general, Alin Novac-Iuhas.

Iniţiative ratate

În ultimii ani, mai multe şcoli din Bihor au încercat să se modernizeze introducând cataloage electronice. Nicio iniţiativă n-a avut succes, în principal pentru că părinţilor nu le-a convenit să plătească taxe pentru acest serviciu. În plus, nici dascălii n-au fost foarte încântaţi că au primit o sarcină în plus, aceea de a trece notele şi în format electronic.

În toamna anului trecut, ca să-i convingă deopotrivă pe profesori şi pe părinţi să folosească un model de catalog electronic intitulat Carnette, doi tineri programatori din Oradea, Daniel Bokor şi Norbert Ursu, au venit chiar cu o super-ofertă: părinţilor le-au cerut un tarif de 7 lei, sub preţul pieţei, iar fiecărui cadru didactic i-au oferit gratuit o tabletă. "Degeaba, nicio şcoală nu a cerut aplicaţia! Părinţilor li s-a părut scump, profesorii au fost reticenţi, iar în final şi noi ne-am dat seama că, la acel tarif, şi profitul nostru era nesemnificativ. Am abandonat definitiv proiectul", spune Bokor.

Părinţi informaţi

Tocmai pentru că aceste iniţiative au eşuat, inspectorul general a văzut soluţia în instituirea unui catalog virtual accesibil şi care să acopere tot judeţul. În colaborare cu o firmă de IT din Cluj, IŞJ Bihor a pregătit o aplicaţie în care se va regăsi fiecare elev bihorean şi în care toţi profesorii vor trece notele şi absenţele pe care le scriu în cataloagele tipărite. "Am gândit acest nou instrument să fie folositor pentru părinţi, profesori şi elevi deopotrivă", spune Alin Novac-Iuhas.

Fiecare părinte va primi un cod de acces pe site-ul catalogului virtual. După ce se va autentifica folosind o adresă de e-mail, va putea vedea cum se descurcă la şcoală copilul său. Niciun părinte nu va avea acces la situaţia şcolară a altor elevi şi nici nu va putea face modificări.

În plus, părinţii vor primi SMS-uri de avertizare. "Când un elev adună 10 absenţe, părintele va primi un mesaj pe telefon", explică şeful IŞJ Bihor. În prezent, regulamentul de funcţionare al şcolilor din România îi obligă pe diriginţi să trimită o înştiinţare scrisă părinţilor la fiecare 10 absenţe adunate de un elev, obligaţie de care însă nu mulţi dascăli se achită. Aplicaţia le va veni în ajutor.

Funcţii suplimentare

Pentru profesori, catalogul virtual va fi folositor fiindcă va genera şi statistici privind evoluţia elevilor. De pildă, un dascăl de matematică va putea obţine automat un grafic cu media notelor elevilor dintr-o clasă pe parcursul unui semestru şi va vedea, astfel, în ce perioadă aceştia au avut rezultate mai slabe.

"Dacă, de exemplu, observă că elevii au note mai mici când a predat ecuaţiile, poate reveni asupra acestor lecţii", spune Claudiu Damian (foto), purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor. Această funcţie le va fi utilă şi diriginţilor, care semestrial trebuie să prezinte, la şedinţele cu părinţii, situaţia şcolară a elevilor din clasă.

Cum şi când vor scrie profesorii notele în catalog va rămâne la latitudinea lor. "Le vom cere să actualizeze situaţia şcolară cel puţin săptămânal. Ori dirigintele va fi responsabil să completeze catalogul virtual, ori fiecare profesor va trece notele de la materia sa, în timpul «ferestrelor» sau după ore", zice Novac-Iuhas. Inspectorul nu crede că dascălii se vor împotrivi, tocmai pentru că vor înţelege avantajele. De fapt, nici nu vor putea, fiindcă va fi... sarcină de serviciu.

Proiect pilot

Cel mai important aspect al noului catalog virtual este că va fi gratuit pentru părinţi. "De fiecare dată când s-a încercat într-o şcoală implementarea acestei facilităţi, discuţiile s-au întrerupt la problema costurilor", spune şeful Inspectoratului.

De aceea, a făcut o înţelegere cu o firmă de IT din Cluj, care a creat gratuit platforma şi cu care acum negociază costurile de funcţionare a catalogului. "Aceste cheltuieli vor fi suportate de Inspectoratul Şcolar", zice Novac-Iuhas. Şeful IŞJ mai garantează că, odată ce contractul va fi semnat, va fi publicat pe site-ul instituţiei, astfel încât orice bihorean să se convingă că la mijloc nu e nicio şmecherie.

Firma are tot interesul să facă un produs de care profesorii şi părinţii bihoreni să fie mulţumiţi. De ce? IŞJ Bihor este primul inspectorat din ţară care implementează un astfel de catalog online, iar dacă va fi un model reuşit, el ar putea fi cumpărat şi de alte judeţe sau chiar de Ministerul Educaţiei, pentru întreg sistemul şcolar.

Părinţi mai vigilenţi

Inspectorul general mai mizează şi pe faptul că "upgradarea" pe internet a cataloagelor va duce la creşterea performanţelor elevilor din judeţ. "Părinţii îşi vor putea urmări copiii mai uşor, vor sesiza mai rapid dacă iau note mici şi îi vor pune să înveţe", spune Novac-Iuhas.

În această săptămână, IŞJ Bihor va începe introducerea datelor elevilor din judeţ în catalogul virtual, urmând ca profesorii să fie instruiţi cum să folosească aplicaţia după 1 septembrie, când se vor întoarce în şcoli. Ulterior, vor primi datele de accces şi părinţii şi elevii. "În primul rând, ne dorim să fie funcţional pentru licee, apoi pentru şcoli generale", spune şeful instituţiei.

Cert este că anul şcolar 2016-2017 va fi primul în care elevii bihoreni nu vor mai avea altă alternativă decât aceea de a fi sinceri, cu ei înşişi şi cu părinţii, despre performanţele de la şcoală...


CA LA BUCUREŞTI
eCatalog plătit de Primărie

Ideea introducerii unui model unic de catalog virtual pentru mai multe unităţi de învăţământ a avut-o anul trecut şi primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă. Din toamna anului 2015, toate şcolile din sector au o variantă electronică a catalogului tipărit şi, la fel ca aplicaţia pe care o vor folosi şcolile din Bihor, cea din Capitală îi anunţă pe părinţi prin SMS când elevii adună absenţe. Costurile de funcţionare ale eCatalogului S3, cum se numeşte programul, le suportă Primăria de sector, dar acestea nu au fost făcute publice.

La lansarea aplicaţiei, ministrul Educaţiei din acea vreme, Sorin Cîmpeanu, a lăudat iniţiativa edilului, arătând că îşi doreşte ca în întreaga ţară să existe un model de catalog electronic. Acest deziderat a rămas încă la nivel de vis, întrucât Ministerul nu a găsit banii necesari pentru implementarea unui catalog electronic naţional.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
???
Alte orase au acest serviciu on-line de 5 ani...unde-i smecheria??
Postat 04 Septembrie 2016, 15:55 de Tinas
De ce?
De ce s-a mai apelat la o firma din Cluj daca exista un produs gata facut in Oradea?
Postat 04 Septembrie 2016, 15:41 de IrinaLoghin
Ideea este excelenta! Sa vedem ,,implementarea"...
Asteptam sa vedem la cat se va negocia cu clujenii per capita. Oradenii aia doi, Bokor si Ursu, au cerut 7 lei pe cap, dar parintii n-au platit. Inspectoratul nici atat si e firesc, din 7 lei ce sa mai ciuguleasca?! Om trai si om vedea cat vor ciuguli de la clujeni! Firesc ar fi ca orice tarif peste 7 lei/elev sa fie refuzat!
Postat 04 Septembrie 2016, 13:59 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON