URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2012, 08:10

Doi candidaţi pătaţi: Pretendenţii la funcţia de rector se "bat" în plângeri penale!

Doi candidaţi pătaţi: Pretendenţii la funcţia de rector se "bat" în plângeri penale! CALE LIBERĂ. Parafrazându-l pe Băsescu: cu ce au greşit universitarii orădeni de sunt chemaţi, la 22 de ani de la revoluţie, să aleagă între doi apropiaţi ai fostei Securităţi? Răspunsul se află în atitudinea letargică a nu puţinilor universitari curaţi, dar care preferă să-şi vadă de cariera profesională, de proiecte şi de studenţi decât să se "murdărească" în confruntări electorale. Plătind însă apoi, tot ei, preţul mare al neimplicării...
Doi candidaţi pătaţi: Pretendenţii la funcţia de rector se "bat" în plângeri penale! LA VREMURI NOI, TOT EI. Deşi Universitatea are sute de profesori, unul singur s-a încumetat să-l înfrunte pe actualul rector Cornel Antal (foto stânga): liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto dreapta). De altfel, cei doi se duşmănesc de moarte, turnându-se reciproc pentru hoţie. Culmea ar fi să aibă dreptate amândoi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luna viitoare, rectorul Universităţii va fi ales, în premieră, cu votul tuturor cadrelor didactice şi cercetătorilor angajaţi la Universitate, plus cel al reprezentanţilor studenţilor din Senat.

În cursă s-au înscris actualul rector Cornel Antal, care zice că vrea să continue "reforma", şi liderul sindical Gheorghe Ionescu, dornic să schimbe stilul de conducere "clientelar şi abuziv" înrădăcinat de Antal. Puţini ştiu că cei doi sunt într-o duşmănie atât de mare încât de câţiva ani se bat în dosare penale, ambii turnând la Poliţie şi Procuratură fărădelegile comise de celălalt.

Vot "popular"

Universitatea îşi încheie socotelile cu actuala conducere sau cel puţin cu o parte din ea, căci mandatul rectorului Cornel Antal expiră în luna martie, odată cu cel al Senatului care l-a ales în 2008. În premieră, noul rector nu va mai fi ales, ca atunci, doar de decani, şefi de catedre şi o mână de studenţi, ci de toate cadrele didactice şi cercetătorii titulari, alături de 19 reprezentanţi ai studenţilor. În total, la urne vor fi chemaţi circa 1.100 de electori, alegerile urmând să aibă loc pe 8 februarie.

Perioada de depunere a candidaturilor s-a încheiat vinerea trecută, ocazie cu care s-a aflat şi cine sunt pretendenţii la scaunul de rector: profesorul Gheorghe Ionescu, liderul Sindicatului "Corpul Profesional Universitar", fost prodecan la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură, şi actualul rectorul Cornel Antal, fost şef al vestitului Centru de Geotermalism şi prorector pe timpul lui Teodor Maghiar şi al lui Doru Maghiar.

Poticnit în lege

Toată suflarea academică aştepta expirarea termenului pentru înregistrarea candidaturilor deoarece nu era sigur dacă Antal va mai putea candida sau nu. Asta pentru că Legea Educaţiei prevede că "o persoană nu poate fi rector pentru mai mult de 8 ani". Or, cu un mandat plin între 2008-2012 şi cu unul de 8 luni între 2007-2008, exercitat după demisia forţată a lui Doru Maghiar, pus atunci sub învinuire de către DNA pentru fapte de corupţie, Antal nu întruneşte condiţiile ad-literam: dacă ar primi un nou mandat, ar însemna să conducă mai mult de 8 ani.

Încă din decembrie, rectorul a cerut lămuriri de la Ministerul Educaţiei, în speranţa că nu-i va fi interzisă candidatura, dar îşi pregătise şi o variantă de rezervă, în cazul în care nu putea candida urmând să-l propulseze şi să-l susţină pe unul din apropiaţii săi, Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică.

Artificiu

Deşi susţine că Ministerul nu i-a dat un răspuns nici în al 12-lea ceas, vinerea trecută Antal şi-a înregistrat candidatura dar, surpriză, nu pentru un mandat de 4 ani, ci pentru unul de 3 ani şi 4 luni, adică exact cât să nu depăşească bariera celor 8 ani instituită de lege.

Interpelat de BIHOREANUL, rectorul şi-a argumentat opţiunea printr-un sofism, spunând că, de vreme ce Legea Educaţiei nu reglementează precis mandatul parţial, nici nu-l interzice. În realitate, legea permite un mandat parţial, dar numai în cazul rectorilor care ar împlini vârsta de pensionare în timpul mandatului, specificând că, în asemenea situaţie, mandatul încetează automat atunci când cel ales atinge vârsta pensionării. "Dacă pentru pensionabili există mandat parţial, nu văd de ce eu nu aş putea candida pentru o perioadă sub 4 ani", zice Antal, care a avut grijă să-şi "blindeze" dosarul de candidatură şi cu un aşa-zis "punct de vedere" semnat de cinci jurişti din subordinea sa.

Jos secretomania!

Deşi miza e mare, angajaţii şi studenţii Universităţii sunt într-o letargie totală, ca şi cum n-ar fi vorba de soarta lor pe următorii 4 ani. Chiar şi programele manageriale ale candidaţilor zac pe site-ul instituţiei, fără a se fi anunţat vreo dezbatere ori prezentare publică a acestora.

Situaţia, evident, îl avantajează pe rectorul în funcţie, ceea ce ştie şi rivalul acestuia, care iese la bătaie. Ionescu spune că vrea să promoveze profesionalismul şi transparenţa, ceea ce Antal nici măcar nu a intenţionat să facă. "Acum e secretomanie, nimic nu se face la vedere", acuză el, promiţând că va dezvălui discriminările practicate în salarizarea şefilor cu funcţii administrative şi cea a cadrelor didactice şi cercetătorilor, primii fiind privilegiaţi în detrimentul "pălmaşilor" care trudesc la catedre şi în laboratoare.

Totodată, Ionescu vrea înfiinţarea de noi Şcoli Doctorale (în aşa fel încât la Oradea să se poată susţine doctoratul în mai multe domenii), reorganizarea Editurii Universităţii (pentru ca aceasta să funcţioneze eficient, iar tinerii să fie ajutaţi la publicarea lucrărilor), stabilirea de parteneriate cu firme şi instituţii (pentru stimularea cercetării), dar şi recâştigarea demnităţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie (serios avariată după scandalurile cu diplome false din epoca Maghiar).

Brand, afaceri, schi

De cealaltă parte, Antal se laudă că deja a obţinut din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior un calificativ superior pentru Universitate (de la "încredere limitată" la "încredere"), plus clasarea pe locul 19 în topul celor 100 de universităţi din ţară.

Pe de altă parte, Antal promite că va manifesta toleranţă zero la fraudă, că va obţine de la ARACIS calificativul "încredere ridicată", va apropia instituţia de mediul de afaceri şi va înfiinţa cercuri de cercetare pentru studenţi. Rectorul spune că va întări brandul Universităţii, scăpată de vechile probleme din epoca Maghiar, dar are şi o propunere mai extravagantă: amenajarea unei pârtii de schi la Stâna de Vale, unde instituţia are o bază didactică.

Clubul securiştilor

Dincolo de acestea, ambii candidaţi se confruntă însă cu mari probleme de imagine şi de biografie. În ce priveşte imaginea, Ionescu e vulnerabil fiindcă odinioară a fost patron de local de noapte, iar în calitate de lider sindical n-a făcut prea multe pentru universitari, iar Antal atât pentru apropierea de Teodor Maghiar, care l-a şi lansat, cât şi pentru că a fost informator al Securităţii, detaliu ieşit la iveală abia anul trecut, când s-a aflat că în tinereţe, când conducea serviciul tehnic al Bazei Aviaţiei Utilitare din Cluj, avea un nume conspirativ, George, sub care dădea fostei poliţii politice informaţii despre colegi şi subalterni. "Am făcut-o din obligaţie, nu din plăcere", s-a apărat rectorul, fără a face public însă dosarul său de la CNSAS, la care doar el are acces.

În plus, imaginea ambilor candidaţi e umbrită şi de propriile neveste: Daniela Ionescu, fostă decăniţă la Facultatea de Textile, a fost ofiţer se Securitate şi apoi de SRI, iar în 2001 era condamnată pentru plagiat fiindcă îşi însuşise lucrarea unei profesoare din Iaşi, în timp ce soţia actualului rector, Liana Antal, e celebră prin scandalurile provocate şi întreţinute cu ajutorul soţului după ce, în 2010, a fost schimbată de la şefia Maternităţii.

Pac la Parchet

Mai mult, BIHOREANUL a aflat că Antal şi Ionescu se războiesc de ani întregi, acuzându-se reciproc de furt. Primul care a "turnat" a fost Antal, încă din 2008 acesta sesizând Parchetul Curţii de Apel Oradea cu privire la declaraţiile a trei studente care pretindeau că nevasta lui Ionescu le-ar fi cerut şpagă ca să fie admise la examenul de licenţă. "Eu n-am reclamat pe nimeni, doar am făcut ceea ce îmi cerea Codul Penal", susţine Antal, declarând că nu se putea preface că nu ştia despre posibila infracţiune. Dosarul a fost închis, însă, prin neînceperea urmăririi penale împotriva Danielei Ionescu, deoarece singurele "probe" au fost acuzele fostelor studente.

Anul trecut, Antal a sesizat şi Poliţia, deoarece - zice el - soţul unei angajate de la aceeaşi Facultate de Textile i-a cerut, în baza Legii privind liberul acces la informaţiile publice, să-i prezinte 12 contracte de cercetare încheiate de soţii Ionescu în perioada 2004-2005. "Nu am găsit aceste contracte, nici concluziile cercetărilor, nici dovada că banii încasaţi de soţii Ionescu ar fi intrat în contul instituţiei", spune Antal, adăugând că, pe lângă suspiciunea de fraudă, apare şi cea de impostură. Mai exact, soţii Ionescu sunt bănuiţi că şi-au obţinut titlurile universitare şi în baza unor contracte presupus inexistente.

Cazul încă e în ancheta Poliţiei, iar la Universitate a fost pus de rector în atenţia Comisiei de Etică, unde însă soţii Ionescu au refuzat să prezinte acte care să le demonstreze nevinovăţia. "Niciun student sau asistent universitar nu are dreptul să cerceteze un profesor universitar", a argumentat liderul sindical, arătând că cercetarea poate fi făcută doar de către cadre didactice de acelaşi grad cu al celor învinuite. În plus, adaugă el, toate cele 12 contracte au fost legale, iar în locul banilor firmele ar fi făcut lucrări de reparaţii la facultăţile de Construcţii şi Textile.

Antal impostorul

La rându-i, liderul sindical nu s-a limitat să-l acuze pe Antal doar fiindcă a fost "servitorul" clanului Maghiar şi că îşi promovează apropiaţii ci, anul trecut, i-a făcut şi el o plângere la Poliţie, dar şi la Minister, afirmând că actualul rector a comis un furt intelectual, cea mai josnică faptă de care ar putea fi învinuit un universitar.

"Antal şi-a plagiat teza de doctorat, după mai mulţi autori, în anii '90". Acuza e deosebit de gravă, întrucât fără doctorat, Antal (pe atunci şef al controversatului şi neproductivului Centru de Geotermalism) nu putea ajunge conferenţiar şi apoi profesor, trepte pe care le-a urcat, incredibil, în doar 3 ani. Altfel spus, în lipsa unor merite ştiinţifice care să-i fi aparţinut în mod real lui, nu altora, şi-a clădit întreaga carieră pe minciună. Nici această anchetă n-a fost finalizată, iar Ionescu refuză să dea şi alte detalii, motivând că nu vrea ca Antal să scape de răspundere invocând eventuale presiuni făcute asupra organelor de cercetare penală.

În aceste condiţii, s-ar putea ca nu voturile date de angajaţii şi studenţii Universităţii să decidă viitorul rector, ci deznodământul să fie dictat de Ministerul Educaţiei. În termen de 30 de zile, motivând că însăşi candidatura lui Antal nu e legală, Ministerul ar putea invalida rezultatul şi cere refacerea alegerilor sau, pe viitor, dacă vreuna din anchetele deschise pe numele viitorului rector va dovedi că acesta e pasibil de o pedeapsă penală, să-l revoce şi să decidă noi alegeri. Poate abia atunci se va găsi, în sfârşit, şi un candidat curat, care să conducă Universitatea nu pentru a-şi acoperi trecutul şi a-şi "securiza" prezentul, ci pentru a-i asigura un viitor fără pată...


CONDIŢII
Alegeri cu variante

Pentru a fi validate, la alegerile pentru funcţia de rector trebuie să participe majoritatea simplă a cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor cu drept de vot, adică 50% plus unu din electori. Alegerile vor avea un câştigător numai dacă unul dintre candidaţi va obţine, de asemenea, majoritatea simplă a voturilor, în caz contrar urmând să fie organizat un al doilea tur de scrutin pe 15 februarie, când va câştiga candidatul cu cele mai multe voturi, indiferent de numărul acestora.

Dacă la primul tur de scrutin nu va fi întrunit cvorumul, adică nu vor participa cel puţin jumătate plus unu din electori, el va fi reluat pe 11 februarie, când prezenţa la vot nu va mai conta. Şi în această situaţie, un candidat va trebui să adune majoritatea simplă a voturilor, în caz contrar organizându-se al doilea tur de scrutin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
@constanta popescu
Daca mai exista un plagiat dupa o carte a doamnei Gordan, cred ca aceasta e capabila sa se apere si singura. Pe dvs. cine va informeaza asa de bine si mai ales cine va plateste?
Postat 26 Ianuarie 2012, 20:47 de dan
MALEFICUL
Cata minciuna si impostura din partea lui Ionescu.Toate contractele ale acestui individ malefic si ale plagiatoarei securiste sunt false.Lucrarile de renovare a facultatilor de constructii si textile au fost efectuate de firma CIAC,drept dovada sunt facturile achitate de catre Universitate acestei firme.Ei vorbesc de teze de doctorat plagiate?cand teza securistei plagiatoare este100%plagiata.Pe langa aceasta mai are inca o carte plagiata dupa o carte a doamnei Gordan.Suntem convinsi ca Ministerul va face lumina in acest caz.
Postat 26 Ianuarie 2012, 13:32 de Constanta POPESCU
@blue alias georgel sau crescut sub aripa lui
Nu protagonistii scandalurilor sunt vinovati ci presa sau oricine altcineva le dezvaluie matrapazlacurile si incompetenta. Oricine isi permite sa devieze de la ”sa traiti aveti drepate” eventual sa mai puna si o intrebare strica imaginea universitatii. Cine e vinovat ca nici o persoana fara tinichele nu se inscrie in competitie? Nu tot cei care au condus pana acum opresiv si dictatorial universitatea? Nu tot cei care s-au inconjurat intentionat de lichele, semidocti si impostori intelectuali? Nu sunt oare aceeasi cu cei care acum se agata disperat si ilegal de putere? Un semn de respect pentru universitate si mediul academic era sa faca un pas inapoi si sa incurajeze candidatura unui personaj cu adevarat meritus nu sa dea din nou apa la moara scandalurilor!
Postat 25 Ianuarie 2012, 22:00 de sictirit
gramatica
@Blue: esti cumva de la catedra de sport? Alegerile...este? hai ca trecem cu vederea unele greseli care provin din viteza cu care se tasteaza, dar asta, NU! NEVER! sigur, problema este in primul rand a U.O. Dar cum U.O. este de stat ne intereseaza si pe ceilalti ce se intampla cu ea! Mai direct, ce se intampla cu banii? Ca mai exista si bani proprii este o alta problema. Deci, ciocu' mic!
Postat 25 Ianuarie 2012, 21:00 de dante
halal universitari
Bravo Lazare la cum gandesti si cum scrii poti sa te iei de mana cu Ionescu si altii ca el. Faceti-va o universitate a voastra. Numai profesori nu puteti fi numiti.
Postat 25 Ianuarie 2012, 19:02 de dezamagit
sa nu uiti acasa vaselina cornele
Voroveam cu pretenu' Toni Grebla (ala-i barbat : bem fiecare cate o "cloantza" de Jack si apoi ne cotam dirept cata' striptiz pana dimineata!), si-mi zice: Nea Lazare, stii ca Omu' matale a cerut sa i se aprobe Mandatu' de 3 ani si 8 luni? Sa vezi ca i se aproba! Da' cu executare la Gherla, ca i s-a dus "spatele" de la Minister si e "pe faras". Pun pariu pe inca un rand de "Jack" ca la cat de frumusel si bucalat este, o sa fie ales din prima noapte "Miss fata de la tara". Si apoi o sa aiba mare trecere la "vietzashii" de acolo, care o sa-l invete repede jocul de-a "cretule, mata-i acasa?"
Postat 25 Ianuarie 2012, 17:36 de Cutus Lazar
Vot
Alegerile din Universitate este o problema interna a universitarilor. Iar universitarii isi vor exprima dorinta, vointa, multumirile sau nemultumirile prin vot. Avand in vedere statutul nostru de intelectual ma gandesc ca ar fi bine ca sa ne respectam aceasta pozitie si sa nu participam la campania de denigrare, a noastra si a colegilor nostri, de catre niste pseudojurnalisti care au reusit cu minciunile lor sa ne afecteze indeajuns imaginea. Respect pentru cei doi candidati, buni sau rai, care au avut curajul sa se prezinte la aceaste alegeri si ca se expun la aceste jigniri. Daca nu va place ori va inscrieti in cursa ori nu-i votati. Simplu, asta se numeste DEMOCRATIE. E adevarat ca in Romania, dar mai ales in Oradea, aceasta este o UTOPIE.
Postat 25 Ianuarie 2012, 16:14 de Blue
”Management de Sorbonica”. Ep. Inca o sansa ratata. (II)
1. "Somnul ratiunii naste monstri" - Francisco Goya. ”Papusarii” din spatele celor doi competitori stiu de ce! 2. Pacat de acei tineri din România de astazi care nu au sansa unui învatamant de calitate, pe care l-a avut aceasta tara pe vremea când Cornel si Ionescu erau prescolari, elevi, sau studenti; 3. Pe cand un Rector model Spiru Haret şi la UO? PS Pentru cei doi ilustri competitori: Sa va ”turnati” BINE in continuare! Aveti competentele necesare. Pacat de imaginea UO.
Postat 25 Ianuarie 2012, 15:23 de stefan
nenea iancu
frumoase optiuni, sa alegi intre un patron de local de noapte(Imperial) casatorit cu o securista si un securist sadea! mai grav este ca daca in cursa s-ar fi inscris 10 persoane, sunt sigur ca fiecareia i s-ar fi putut gasi diverse "bube"in cap! sigur, nu intodeauna legea interzice ceva dar moralitatea? daca aveau un dram de moralitate, nici unul, nici altul nu si-ar fi depus candidatura. dar vezi cum e: "O societate fara printipuri, va sa zica ca nu le are!
Postat 25 Ianuarie 2012, 08:55 de dante
incompatibilitati
sa fim seriosi domnilor! Circiumar cu securist se pot compara? Nici daca era celalalt proprietar de bordel nu era incompatibil cu functia, legea nu-i interzicea, pe cand pe Georgel asta ar fi trebuit sa i interzica sa candideze.
Postat 25 Ianuarie 2012, 08:47 de daniel
x
cum poate candida cineva care s-a dovedit ca a colaborat cu securitatea? nu ar trebui sa fie element eliminatoriu? daca te angajezi pe orice banal post la stat, dai declaratie ca ai colaborat sau nu cu securitatea. si pt post de rector nu conteaza? e absurd
Postat 25 Ianuarie 2012, 08:46 de x
zero frauda?
Atunci sa explice domnul Antal de ce nu raspunde sesizarilor care i-au semnalat frauda si de ce ii acopera pe apropiatii lui care ponteaza in fals si continua sa plateasca persoane care nici nu stiu ca predau la aceasta universitate?
Postat 25 Ianuarie 2012, 08:40 de lucy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON