URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2016, 07:55

Shakespeare pentru tot oraşul! Piaţa Unirii va fi inaugurată, din punct de vedere cultural, cu o premieră teatrală specială: "În inima nopţii - Episodul Lear"

Shakespeare pentru tot oraşul! Piaţa Unirii va fi inaugurată, din punct de vedere cultural, cu o premieră teatrală specială: 'În inima nopţii - Episodul Lear' UN REGE ÎN EXIL. Jucată în curtea Cetăţii, avanpremiera "Episodului Lear" a fost răsplătită vinerea trecută cu ropote de aplauze de circa 140 de spectatori marcaţi de jocul actorilor care le-au spus povestea Regelui Lear, exilat de propriile fiice, cărora le împărţise averea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi la curtea Regelui Lear. Incursiunea în tragedia lui Shakespeare, prezentată într-un mod aparte, poartă semnătura reputatului regizor Gavriil Pinte, care aduce astfel publicului orădean cel de-al doilea episod al proiectului "În inima nopţii".

Spectacolul care se desfăşoară într-un spaţiu neconvenţional, pe o scenă mobilă, va avea premiera naţională pe 20 aprilie la Târgu Jiu, lângă Coloana Infinitului, după ce Teatrul Regina Maria a fost invitat, pentru prima dată, să participe la Festivalul Internaţional Shakespeare.

To be continued…

Gavriil Pinte, regizor, laureat UNITERTeatrul orădean lansa cu succes, acum doi ani, proiectul "În inima nopţii", realizat de regizorul Gavriil Pinte (foto), multiplu laureat al UNITER, în colaborare cu scriitorul George Banu, stabilit la Paris şi considerat unul dintre cei mai importanţi critici de teatru din lume.  Bazat pe creaţii shakespeariene, proiectul a abordat în primul său episod piesa "Hamlet", adaptarea fiind distinsă cu premiul pentru cel mai bun spectacol în Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea în 2014.

În această primăvară a venit vremea celui de-al doilea episod, având "la bază" tragedia "Regele Lear". De data aceasta, proiectul beneficiază şi de finanţări nerambursabile, una de 50.000 lei din partea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN), şi una de 12.000 lei din partea Primăriei Oradea, iar din bugetul Teatrului Regina Maria, asigurat de Consiliul Judeţean Bihor, s-au alocat acestei producţii 70.000 lei.

La curtea lui Lear

"În inima nopţii - Episodul Lear" pleacă de la subiectul textului original shakespearian. Un rege bătrân vrea să-şi împartă regatul celor trei fiice. Înainte de a lua o hotărâre, le cere acestora să-i spună cât de mult îl iubesc, iar pentru că n-a fost linguşitoare, fiica cea mică e alungată. În scurt timp, Lear ajunge repudiat de fiicele cele mari, care îi voiau regatul, şi rătăceşte la întâmplare însoţit de "nebunul" curţii. "Este tragedia unor oameni care ajung pe drumuri, ai nimănui. Ajung aşa fiindcă au îngăduit nefirescului, inumanului, să se abată asupra lor, a copiilor şi popoarelor lor", spune Gavriil Pinte.

La fel ca în primul episod, regizorul a redus dialogul personajelor, punând accent pe teatralitatea acestora şi pe o serie de obiecte-simbol. "Istoriile din aceste piese se pot derula şi cu vorbe foarte puţine. Personajele sunt emblematice, acţiunile lor sunt memorabile", spune regizorul, explicând că a ales drept titlu generic "În inima nopţii" deoarece "elementul nocturn este extrem de prezent şi de important în piesele lui Shakespeare".

Pentru cei atenţi

În producţia Teatrului Regina Maria, spectacolul se joacă pe o scenă mobilă, dotată cu gradene pentru public aşa încât să fie aproape de actori. Atât acţiunile, cât şi obiectele folosite de aceştia "sunt ceea ce sunt, dar mai sunt şi altceva", spune regizorul, astfel că spectatorul e invitat să le descifreze. "Nu livrăm totul de-a gata. Spectatorul este musafirul nostru, pe care-l considerăm om inteligent, şi care are dreptul să participe cu propria imaginaţie, trăire şi experienţă la ceea ce se întâmplă", spune Pinte. În schimb, regizorul asigură că "spectacolul este accesibil şi unui om care nu a citit niciodată Shakespeare şi nu a fost niciodată la teatru, dar are calitatea de a fi atent".

Rolul Regelui Lear are o dublă distribuţie, urmând să fie jucat ba de Şerban Borda, ba de Ciprian Vultur, care s-a alăturat recent trupei orădene. Publicul îi vor revedea şi pe Mirela Lupu, George Voinese, Angela Tanko, Anda Tămăşanu, Georgia Căprărin, Ciprian Ciuciu, Alin Stanciu, Sebastian Lupu, George Dometi şi Vali V. Popescu. În spectacol apar şi zece studenţi la actorie din Târgu-Mureş, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Acasă la Brâncuşi

Episodul al doilea al proiectului "În inima nopţii" este inedit şi prin prisma faptului că, paradoxal, promovează patrimoniul cultural naţional. Tocmai de aceea, avanpremiera a avut loc, vinerea trecută, în Cetatea Oradea, iar premiera e programată, pe 20 aprilie, în Ansamblul Monumental Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, în apropierea Coloanei Infinitului, Teatrul Regina Maria fiind invitat, pentru prima oară, la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova, ajuns la ediţia a X-a, care a programat reprezentaţii şi la Bucureşti, Râmnicu Vâlcea şi Drobeta Turnu Severin. "Cum primul episod a ieşit atât de bine, organizatorii ne-au invitat să dăm premiera direct în festival", spune managerul Daniel Vulcu.

Merită subliniat că Teatrul orădean este unul dintre puţinele din ţară invitate la festival, alături de companii din Tokyo, Berlin, Marea Britanie şi Africa de Sud. Ştiind valoarea proiectului, organizatorii festivalului i-au programat a doua reprezentaţie, pe 22 aprilie, şi în Piaţa Mihai Viteazul din Craiova.

Fireşte, orădenii nu au fost uitaţi. Pe 26 aprilie, scena mobilă va fi mutată în Piaţa Unirii, recent reamenajată, iar amatorii de teatru sunt poftiţi ca începând de la ora 21 să vadă premiera de acasă a "Episodului Lear". O dublă premieră, având în vedere că va fi primul eveniment cultural desfăşurat în noua piaţă publică. În inima oraşului şi, aşa cum îi zice şi titlul, aproape în inima nopţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON