URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2014, 11:12

Distracţie cu ţârâita: Calendarul evenimentelor Primăriei pe anul 2014, stabilit fără o consultare publică, e sărac în... evenimente

Distracţie cu ţârâita: Calendarul evenimentelor Primăriei pe anul 2014, stabilit fără o consultare publică, e sărac în... evenimente NUMAI 10! Dacă Toamna Orădeană 2013 s-a întins pe aproape o lună, anul acesta distracţia va fi scurtată la doar 10 zile, organizatorii decizând să nu mai includă în program şi Festivalul de Teatru Scurt
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Panem et circenses", formula găsită de romani pentru bunăstarea populaţiei, nu se prea aplică şi-n Oradea. Cel puţin nu în ceea ce priveşte circul.

Calendarul evenimentelor municipalităţii pe 2014, aprobat de aleşii locali la sfârşitul lunii trecute, cuprinde doar şapte manifestări ce vor fi organizate integral de Primărie, între care Festivalul Toamna Orădeană, dar mai scurt ca în 2013, şi - în premieră - un Târg de Crăciun.

Fără discuţii

După desfiinţarea Casei de Cultură a Municipiului, în aprilie 2013, Direcţia Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente (DMCFOE) din cadrul Primăriei a preluat responsabilitatea de a distra "masele" pe bani publici. La fel ca anul trecut, Direcţia a propus un calendar al evenimentelor pe care municipalitatea le organizează, le susţine parţial ori pe care, pur şi simplu, le sprijină logistic, fără a le şi finanţa.

13_Mircea_Oaie_bihoreanul.jpgNici de această dată, însă, agenda - aprobată de aleşii locali la finalul lunii martie - nu a fost stabilită după o consultare publică, ci doar după inventarierea manifestărilor organizate în anii anteriori. "Avem un buget total de 800.000 lei, aşa că nu puteam suporta cheltuieli cu alte evenimente care ar fi fost propuse. Oricum, nu ne-a căutat nimeni să ne facă sugestii", se explică Mircea Oaie (foto), directorul DMCFOE.

Jazz, cu cine?

Cum arată calendarul evenimentelor pe 2014? Potrivit raportului prezentat aleşilor locali, acesta cuprinde activităţi "cu un puternic impact public şi cu o prezenţă semnificativă". În realitate, însă, oferta nu e tocmai abundentă. În primul rând, lista manifestărilor e "umflată" cu înşiruirea tuturor ceremoniilor în memoria unor personalităţi precum Aurel Lazăr, George Enescu, Onisifor Ghibu, Mihai Eminescu, dar şi cu cele dedicate zilelor Eroilor, Drapelului, Imnului etc., care numai pe orădenii de rând nu-i atrag.

Manifestările organizate în exclusivitate de Primărie şi pentru orădeni sunt, de fapt, destul de puţine. Şapte la număr. Primul ar urma să aibă loc la începutul lunii mai, probabil pe data de 9, în locul concertului de Ziua Europei. "Ziua Internaţională a Jazz-ului se sărbătoreşte pe 30 aprilie. În jurul acelei date vom organiza un concert dedicat", spune Oaie, care încă nu a stabilit invitaţii. "Aveam o înţelegere cu nişte artişti, dar ne-au anunţat că nu mai pot veni", adaugă directorul.

Toamna mai scurtă

Următoarele activităţi finanţate de Primărie vor fi cele dedicate Zilei Copilului, urmate, pe 21 august, de Carnavalul Florilor, cu defilarea carelor alegorice, şi de un concert în aer liber. Pe 31 august, municipalitatea va oferi anualul concert al Rock Filarmonicii Oradea "Give peace a chance", în memoria victimelor de la Hiroshima.

Următorul punct din program va fi şi cel mai aşteptat: Festivalul Toamna Orădeană, care anul acesta va dura doar 10 zile şi va cuprinde două weekenduri. Iar asta şi pentru că direcţia de profil din Primărie a decis să nu mai includă în festivalul cel mare şi pe cel de Teatru Scurt. "Acesta va fi organizat separat de Teatrul Regina Maria, cu sprijinul Primăriei. În fond, sunt evenimente distincte", spune Mircea Oaie. Decizia a fost luată după ce, toamna trecută, mai mulţi orădeni au reproşat Primăriei că se foloseşte de spectacolele de teatru pentru a-şi rotunji propriul festival.

Tot în 2014, orădenii vor avea, în premieră, şi un târg de Crăciun. "Vom alege un loc, probabil Corso sau Parcul 1 Decembrie, unde vom instala mai multe căsuţe. Comercianţii vor trebui să vândă exclusiv produse de sezon. Vom amplasa şi o scenă unde vor avea loc concerte de colinde", arată directorul, precizând că anul se va încheia, de Revelion, cu un concert şi un foc de artificii.

Târguri şi teatru

În concluzie, municipalitatea cam ţine orădenii "pe uscat", fără vreun festival medieval (din cauza lucrărilor din Cetate), unul al berii ori alte proiecte, originale, care să scoată lumea din rutină. E drept, în calitate de co-organizator, Primăria va susţine o serie de alte evenimente, dar suportând cel mult 20% din bugetele acestora.

Aşadar, în premieră locală, între 7 şi 11 mai, Parcul 1 Decembrie va găzdui târgul de carte Gaudeamus, apoi în perioada 16-18 mai se vor ţine Zilele Muzeului Ţării Crişurilor. Primăria va mai co-organiza un concert în aer liber de 1 Mai, Concursul Naţional de muzică uşoară "Floare de Lotus" (6-8 iunie), Festivalul Internaţional de Folclor (4-6 iulie), Târgul Meşterilor Populari (18-20) iulie, Oradea City Running Day (13 septembrie) şi Festivalul de Teatru Scurt (19-28 septembrie).

De asemenea, municipalitatea va fi partenerul Caravanei TIFF, care va ajunge la Oradea în 11-13 iulie, asta însemnând că-i va sprijini logistic pe organizatori. "La fel cum s-a întâmplat anul trecut cu festivalul Music Mix, unde am fost parteneri, dacă pe parcursul anului vom primi propuneri de evenimente, le vom analiza şi vom decide dacă şi în ce măsură ne vom implica", spune Oaie. În asta le stă speranţa amatorilor de distracţie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bolojan, tovarasul inculturii
Distinsul edil nu doar ca nu iubeste distractiile, dar are impresia ca orasul pe care il conduce trebuie sa fie unul cochet, dar industrial. Adica sa arate bine , safie linistit si cu lume proasta. Iar cand ai un oras cu lume proasta e cam greu sa evoluezi in adevaratul sens, ca si comunitate, nu doar pe cifre la buget. Nu exista motive reale pentru tineri profesionisti cu un nivel intelectual mediu spre ridicat sa se stabileasca sau sa ramana la Oradea. Nu exista o viata culturala sau o mentalitate care s-ar preta la aspectul de altfel placut al orasului. E un oras frumos, locuit de sateni inculti iar Ilie Bolojan asta incurajeaza.
Postat 21 Aprilie 2014, 16:06 de Sergiu
Oradea
Se stie deja ca primarul nostru nu iubeste distractile, a scurtat programul sau inchis cluburi si an de an Toamna Oradeana pierde din valoare si intensitate si din durata. In 2-3 ani vom transforma TO in Toamna pocaitilor de pretutindeni, unde vom avea ocazia sa stam cu biblia in mana si sa ne rugam uitandu-ne la artificii pe 12 Octombrie.
Postat 19 Aprilie 2014, 12:41 de Axel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON