URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2013, 12:41

Cinema latino: Orădenii pot viziona gratuit, la Biblioteca Universităţii, filme realizate în America Latină

Cinema latino: Orădenii pot viziona gratuit, la Biblioteca Universităţii, filme realizate în America Latină STUDENT LA 70 DE ANI. Una dintre peliculele programate în Săptămâna Filmului Latino American este "El estudiante" (Studentul), despre un bărbat de 70 de ani care decide să se întoarcă la facultate şi se călăuzeşte după romanul "Don Quijote"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei care n-au avut ocazia să viziteze Argentina, Mexicul, Venezuela, Brazilia, Uruguayul, Cuba ori Chile pot face cunoştinţă cu America Latină prin cinematografie.

În această săptămână, Biblioteca Universităţii orădene se transformă în sală de cinema, pentru a găzdui numeroase proiecţii, comedii şi drame deopotrivă, ale unor filme realizate în universul sud-american.

Festival cu dezbateri

Universitatea organizează în această săptămână un eveniment mai puţin obişnuit pentru Oradea. La iniţiativa Ambasadei Argentinei la Bucureşti, care urmăreşte să popularizeze în România arta şi cultura Americii de Sud, la Biblioteca Universităţii va avea loc Săptămâna Filmului Latino-American.

Studenţi, elevi sau pur şi simplu orădeni curioşi vor putea viziona, gratis, filme realizate în Argentina, Mexic, Venezuela, Brazilia, Uruguay, Peru, Cuba şi Chile. "Peliculele au fost selectate de fiecare stat în parte astfel încât să fie reprezentative pentru cinematografia proprie", spune organizatorul evenimentului, prorectorul Sorin Şipoş.

Unul dintre scopuri e ca spectatorii să-şi împărtăşească impresiile despre peliculele vizionate, astfel că fiecare proiecţie va fi urmată de o discuţie. "Vrem să vină cât mai mulţi tineri să vadă filmele, iar apoi să şi discutăm despre ele, nu să plecăm acasă, pur şi simplu, ca de la cinema", spune prorectorul.

Argentina, cap de afiş

Săptămâna Filmului Latino-American va fi deschisă luni, 2 decembrie, chiar de ambasadorul Argentinei, Claudio Perez Paladino, care va conferenţia de la ora 15 despre relaţiile dintre ţara sa şi România. Primul film, programat de la ora 17, este, fireşte, o producţie argentiniană: "Dos Hermanos" (Doi fraţi), o dramă lansată în 2010, despre relaţia de iubire şi de ură dintre fraţi, accentuată de recenta moarte a mamei lor, filmul fiind nominalizat la numeroase premii cinematografice din Argentina.

Marţi, 3 decembrie, vor putea fi vizionate două pelicule. Cea dintâi, programată de la ora 16, este "El estudiante" (Studentul), o producţie mexicană din 2009, despre un bărbat de 70 de ani care decide să se reînscrie la Universitate şi se trezeşte în mijlocul unei generaţii tinere cu care încearcă să relaţioneze. De la ora 18, spectatorii vor putea urmări o comedie braziliană. "Se eu fosse você 2" (Dacă aş fi tu 2), realizat în 2008, prezintă peripeţiile prin care trec doi iubiţi care, printr-un fenomen straniu, îşi schimbă corpurile.

Parfum de Cuba

Miercuri, 4 decembrie, de la ora 16, orădenii pot vedea drama "La mujer de Ivan" (Soţia lui Ivan), produsă în 2011 în Chile şi selectată la mai multe festivaluri internaţionale. Filmul este povestea controversată a legăturii dintre o fetiţă în pragul adolescenţei şi un bărbat care a răpit-o şi o ţine departe de lume. Tot miercuri, de la ora 18, va fi proiectat "Manuela Saenz". Realizat în Venezuela în 2000, filmul o are în centru pe iubita lui Simon Bolivar, eroul sud-americanilor din lupta de independenţă faţă de Imperiul Spaniol, ea însăşi o eroină a acestei lupte.

Joi, de la ora 16, va "rula" o dramă realizată în 1990 în Cuba - "Hello Hemingway" - ce prezintă încercările unei tinere de a învăţa carte chiar dacă familia sa abia supravieţuieşte din cauza sărăciei. Vineri, 6 decembrie, Săptămâna Filmului Latino American programează, de la ora 17, filmul "Whisky", produs în 2004 în Uruguay şi premiat la Cannes. Intriga acestuia îi are ca protagonişti pe doi fraţi care se reîntâlnesc după multă vreme, iar unul, pentru a nu-i părea celuilalt însingurat, e însoţit de o angajată căreia îi cere să se prefacă a fi soţia sa.

În fine, sâmbătă, de la ora 11, va fi proiectat "Pantaleon y las visitadoras" (Pantaleon şi vizitatoarele), o comedie spumoasă realizată în Peru în 2000, despre un "serviciu secret" creat pentru soldaţi, care pot primi vizite fierbinţi în junglă. Cum oferta cinematografică există din plin, rămâne doar să se adune şi destui curioşi pentru a o descoperi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON