URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2015, 16:50

Arenă pentru maşinuţe: În Oradea va fi inaugurată prima sală rezervată curselor cu mini-maşini de off-road (FOTO)

Arenă pentru maşinuţe: În Oradea va fi inaugurată prima sală rezervată curselor cu mini-maşini de off-road (FOTO) ÎNTRECERI-BLITZ. Unul dintre automodelele orădeanului Zuchiathi Csaba (foto) pentru Race World Arena este HPI Blitz, o maşinuţă care poate atinge 50 km/h şi va fi "condusă" pe o pistă în curs de amenajare într-o hală din Calea Borşului (fundal)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Amatorii de raliuri vor putea să-şi satisfacă hobby-ul, curând, chiar la Oradea. E drept, la o scară de 10 ori mai mică.

Cursele vor fi organizate la Race World Arena, o hală unde orădenii vor putea să se întreacă în mânuirea unor automodele ce imită în detaliu maşinile de off-road, pe o pistă ca la carte, cu obstacole şi trambuline.

Raliu cu telecomanda

Opţiunile pentru petrecerea timpului liber devin tot mai diversificate pentru orădeni. Un tânăr care deţine o sală special echipată pentru paintball în Calea Borşului urmează să inaugureze, în aceeaşi clădire, încă un teren pentru competiţii. Este vorba despre Race World Arena, un traseu de curse cu automodele, adică autovehicule miniaturale propulsate electric şi controlate prin sisteme de telecomandă.

"Nouă, bărbaţilor, ne place tot ce are roţi şi se mişcă repede. Nu pot să spun că sunt împătimit al raliurilor, dar când am văzut prima oară o cursă de genul acesta am fost impresionat de puterea maşinuţelor şi de cât de mult se aseamănă cu unele reale", spune Zuchiathi Csaba, proprietarul Race World Arena.

Reţeta sa e destul de simplă. La parterul unei foste clădiri industriale, Csabi lucrează pentru amenajarea unei piste care imită un traseu de raliu. "Va fi o pistă delimitată cu ţeavă flexibilă, care, pentru o mai mare dificultate, va avea curbe, şicane şi chiar trambuline de pe care maşinile pot sări", explică tânărul.

Industria modelelor

În alte ţări, în special în Statele Unite, astfel de curse sunt extrem de populare, existând chiar şi adevărate campionate dedicate automodelelor, fie de viteză, fie de off-road, precum şi companii care creează tot mai multe modele. "În România, aceasta va fi cea de-a doua arenă indoor dedicată curselor cu automodele off-road, prima fiind deschisă în Bucureşti", spune Csabi.

Pentru început, tânărul întreprinzător a achiziţionat patru maşinuţe construite la scară de 1 la 10. "Maşinile sunt copiate după aşa-zisele stadium trucks, camionete modificate şi tuningate pentru off-road extrem. La Race World Arena vor fi două modele, Blitz şi Firestorm, ambele scoase pe piaţă de firma HPI, unul din primii trei producători de automodele din lume", explică Csabi. Maşinuţele sunt radiocomandate şi funcţionează pe bază de baterii. Un model costă aproximativ 1.000-1.200 lei, la care se adaugă costul bateriei (aproximativ 200 lei bucata). "Nu toată lumea îşi permite să-şi cumpere o asemenea maşină, dar poate ar vrea să încerce cum e să se întreacă într-un raliu", zice Csabi.

Piloţi la telecomandă

Maşinile de la Race World Arena ajung până la 50 km/h şi, chiar dacă cele două modele au caroserii diferite, puterea motoarelor e aceeaşi, astfel încât competitorii să aibă şanse egale. "Telecomanda specială pentru aceste maşini are mai multe funcţiuni. Cum modelele au tracţiune pe spate, pot inclusiv să facă drifturi, ca maşinile reale", precizează proprietarul arenei.

Sala pentru întreceri este aproape gata şi urmează să fie inaugurată cel mai probabil în această săptămână. Cât despre posibilii clienţi, Csabi se bazează pe dorinţa orădenilor, dar şi - de ce nu? - a orădencelor de a încerca ceva nou: "Nu există foarte multe opţiuni de petrecere a timpului liber în oraş, deşi cred că oamenii îşi doresc şi altceva".

La Race World Arena se vor putea întrece doi, trei sau patru concurenţi, iar taxarea va fi făcută la minut. "La deschidere, o perioadă, preţul va fi de 1 leu pe minut, cu condiţia unei întreceri de minim 10 minute, iar apoi preţul va urca la 1,5 lei pe minut", spune Csabi. Pentru a-şi ademeni clienţii, el are de gând să organizeze în fiecare week-end campionate cu premii pentru cei mai buni competitori. Care se vor putea considera adevăraţi maeştri ai şofatului off-road, fie şi prin telecomandă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON