URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2011, 10:12

Singuri la arme: Profesorul de scrimă de la LPS lasă copiii să se antreneze nesupravegheaţi!

Singuri la arme: Profesorul de scrimă de la LPS lasă copiii să se antreneze nesupravegheaţi! SINGURI CU ARME. Elevii antrenorului Dragoş Şpan (medalion) s-au obişnuit să se antreneze singuri, supravegheaţi doar de o altă colegă mai mare, din clasa a IX-a. Care, însă, nu ar răspunde dacă, Doamne fereşte, cineva s-ar accidenta cu floretele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încrezători că micuţii lor vor învăţa un sport nobil, o mână de orădeni şi-au înscris copiii la cursurile de scrimă ale Clubului Liceului cu Program Sportiv. Ce nu ştiu, însă, e că elevii sunt lăsaţi adesea în plata Domnului şi de antrenor, şi de directorul şcolii.

Săptămâna trecută, copiii nu mai mari de 10 ani se luptau cu spadele fiind supravegheaţi de o colegă cu doar cinci ani mai mare. Iar asta pentru că directorul Dan Matei i-a permis antrenorului Dragoş Şpan să lipsească, aşa cum se pare că o face des, dar fără a numi pe cineva care să-l înlocuiască.

De profesie plecat

Din 1999, Dragoş Şpan, un bistriţean în vârstă de 35 de ani, antrenează copiii şi adolescenţii înscrişi la cursurile de scrimă ale Clubului LPS Bihorul, precum şi elevii Liceului, fiind profesor specializat în acest sport. De ceva vreme, însă colegii spun că lipseşte tot mai des şi chiar constant de la locul de muncă. "E plecat mai tot timpul în Austria, la Linz, unde antrenează la un club privat", declară un apropiat.

BIHOREANUL a vrut să vadă dacă sesizarea e întemeiată, astfel că săptămâna trecută l-a căutat pe profesor la şcoală. Unde mai toată lumea ştie de absenţele lui Dragoş Şpan, până şi secretarele instituţiei. Neştiind că discută cu un jurnalist, miercurea trecută, acestea au spus că antrenorul are un orar plin toată săptămâna, aşa că nu era de găsit. "E plecat în Austria", a explicat una din secretare.

Eleva suplinitoare

După o zi, joi, în sala de antrenament, unde profesorul avea programate cursuri cu grupele de cadeţi, antrenamentul era ghidat de o adolescentă de 15 ani şi de un coleg de-al ei. "Eu fac antrenamentele cu cei mici. E destul de greu când vin mulţi", a mărturisit adolescenta. "Domnul profesor e în Austria. Căutaţi-l cam peste două săptămâni", a mai spus, adăugând că până atunci îl va înlocui ea.

Altfel spus, copiii sunt lăsaţi să manevreze florete, armele albe folosite în scrimă. "E un sport cu arme, trebuie să fie un specialist acolo, care să-i supravegheze. Un om responsabil, care să verifice echipamentele, costumele pentru a se evita un accident", spune un cunoscător în domeniu.

"Eu l-am învoit"

09 Dan Matei_1.jpgCăutat după încă o zi de reporter, directorul LPS, Dan Matei (foto), a negat iniţial că Dragoş Şpan nu-şi ţine orele, dar ulterior, confruntat cu realitatea observată de reporter, a revenit cu eschive.

"Vă rog să nu generalizaţi că nu-şi ţine cursurile de obicei. Eu l-am învoit, acum este la Budapesta, la un turneu", a spus Matei. Apoi, mai pe ocolite, a recunoscut că Şpan e adesea plecat în Austria, unde ar încerca "să stabilească nişte contacte" cu un club din acea ţară, dar spre beneficiul Liceului.

Motivat

După mai multe încercări de a-l găsi la şcoală, BIHOREANUL a reuşit să-l contacteze pe Dragoş Şpan doar telefonic. Era din nou plecat din ţară. "În ziua când mi-aţi văzut copiii la antrenament eram în Ungaria la o competiţie. Vă arăt invitaţia de participare", s-a răstit profesorul. A refuzat în schimb, de repetate ori, să răspundă cât de frecvente îi sunt absenţele, motivând că nu-i place să vorbească la telefon, după cum n-a explicat nici de ce nu s-a asigurat că direcţiunea şcolii i-a găsit un suplinitor, pentru a nu lăsa această responsabilitate pe umerii unei adolescente. Cât despre ce s-ar putea întâmpla în lipsa lui dacă vreun copil se accidentează, tăcere...


"PE BURTĂ"
Lege ignorată

Potrivit Legii Educaţiei, directorul unei unităţi şcolare este cel care trebuie să asigure un înlocuitor atunci când un cadru didactic absentează.

"În mod normal profesorul este responsabil pentru ceea ce li se întâmplă elevilor în timpul cursurilor. Dacă acesta are un motiv şi a anunţat direcţiunea că lipseşte, conducerea unităţii şcolare are obligaţia să numească un profesor care să-l suplinească la clasă", spune Ramona Bacter, jurista Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Oamenii vor sa faca un lucru bun
Tot ce pot spune este ca ziaristi ca voi umfla in cuvinte orice stire. Totul trebuie sa para mega periculos.... ARME.... copii... pericol. Si cel mai important... cine raspunde ... eventual penal..... cine face puscarie...... daca se darama drobul de sare. Sunteti niste oameni de nimic care in afara de a scrie.... si asta discutabil..... altceva nu sunteti in stare sa faceti. In plus se mai gasesc si alti retarzi ca voi ce o sa spuna..... da da da..... asa este.... periculos... trebuie sa faca puscarie..... sa raspunda pentru aceste fapte abominabile..... Ce cretini sunteti voi ziaristi de doi bani. In loc sa ne bucuram ca acesti copii invata ceva practic, invata sa fie disciplinati in comunitate, invata sa respecte reguli de siguranta in folosirea unei florete...sau arma periculoasa cum spuneti voi ....vreti cu orice pret sa se desfiinteze totul in Romania. O sa ajungem sa ne jucam doar pe calculator si acolo cu casca in cap si manusi de protectie..... impuse de un alt cretin.... sau ziarist
Postat 16 Februarie 2013, 19:00 de Stefan
OPERA LUI ILEE
CINE MAI SE GANDESTE LA COPII SPORTIVI?\ VA GANDITI CUMVA LA ANTRENORUL EMERIT ILLE? GRESIT.STIU SIGUR CA ACESTA II IN CONFLICTE DE INTERESE CU PROFESORUL SPAN.DAR SPER CA CINEVA SA VADA MAI MULT;CAND A APARUT SPORTIVUL DRAGOS CA ANTRENOR A FOST IMPRASTIAT CU NOROI SI DETERMINAT SA PLECE .CAND A DEVENIT NYSTOR(MULTIPLU CAMPION)ANTRENOR NU A AVUT LOC IN SALASI A TREBUIT SA PLECE.UN ALT MARE SPORTIV ARCOSI A TREBUIT SA PLECE . TOATE DATORANDUISE MARELUI ANTRENOR EMERIT ILLE.PROBABIL ACESTIA AU DERANJAT,DAR PE IILE CHIAR NU POATE SA-L INTREBE NIMENI DESPRE CE FACE SI A FACUT DE DETERMINA SPORTIVII SA PLECE???DECI DOAMNA ZIARISTA, MAMICA, SI FEMEIE NU VEZI CA ESTI FOLOSITA ??
Postat 22 Noiembrie 2011, 22:45 de BIBICU
PT anka,tot asa, george si altii care vor veni
1. Nenica Georgel este prea frustrat pentru a-si da cu parerea 2. La Anka i place probabil sa delireze financiar,aberand despre chestiuni fictive exact ca restul tarii in care traim, bravoo fah. 3. S-a intrebat cineva ce cauta tanti ziarista in incinta scolii nesupravegheata, poate vroia sa violeze un baietzel.... 4. \\"Ziarista\\" noastra a patruns in scoala dandu-se drept parinte, i s-a transmis ca momentan copii sustin antrenamente supravegheati de alt cadru didactic decat cel cautat de ea si ca este rugata sa revina (am fost acolo la momentul dat). 5. La insistentele ei a fost lasata sa urmareasca antrenamentul ( de unde si pozele) 6. .... si cel mai important: odata si odata se vor intoarce toate cacanariile si vedetismele celor cu sculament mare din domeniul mentionat in articol...... Toate se rezolva la timpul lor... indemanare,calm,precizie.
Postat 02 Noiembrie 2011, 16:36 de Bogdan
LPS trebuie desfiintat !!!
Este foarte adevarat ce spune „TOT ASA” si ”ANKA”. aveti mare dreptate. Care minciuni „luminita” ?!?!??? ceea ce se spune in art. este foarte corect si adevarat. Minciuni sunt ceea ce mister Dănut spune, copiilor, parintiilor chiar si profesorii din liceu sunt manipulati.
Postat 20 Octombrie 2011, 17:24 de george
LPS trebuie desfiintat !!!
Este o lipsa MARE MARE in actul managerial al unitatii scolare, acest caz este doar unul mic, sunt alte cazuri mult mai mari. Mass-media trebuie sa-si faca datoria si sa mearga mai departe cu ancheta (privind calitatea actului managerial din aceasta unitate) pt. ca publicul sa fie bine informat si sa ia decizii in cunostinta de cauza si nu prin minciuni, manipulare; E VORBA DE VIITORUL COPIILOR, nu a unor oameni lipsiti de onestitate si moralitate. ARACIP-ul trebuie ca inchida aceasta unitate, nici nu se pune problema de a da aviz pt. alte doua sectii. SHAME SHAME SHAME Dănuțule !!!
Postat 20 Octombrie 2011, 17:15 de george
Idiotilor
Sunteti bolnavi cu capul ( "ziarista'' si cine a sesizat ''problema'')...!!!
Postat 19 Octombrie 2011, 23:20 de x
sunt niste minciuni
Eu am copilul de 10 ani la prof. Span sunt mai mult decat multumita , cat timp a fost impreuna cu domnul Ilea niciodata nu aveau bani de echipamente de deplasari si asa mai departe , de cand sunt la LPS ,bravo domnului director Matei si domnului antrenor Span au tot timpul sponsorizari si au cumparat echipamente copiilor . au si performante dar voi astia de la ziar publicati doar ce va dicteaza domnul ILEA de ce nu-l verificati un pic pe dansul sa vedeti ce face cu banii de la club , rezultatele obtinute de copii nostri au fost trecute la sportivii lui de catre voi .De ce ?In 2010 exemplu ar mult mai multe au luat cupa de aur la Ankara a-ti publicat ceva ? El are noroc cu seniori in rest rezultate zero . De ce nu ne intrebati si pe noi parintii ?Sau va plac doar minciunile ? Sa-ti fie rusine duduie sau ce esti ca reportera nu prea pari .
Postat 12 Octombrie 2011, 12:58 de luminita
au rezultate
Nu vorbiti a proasta,nu se spun multe,c9opii tin la antrenor chiar unii nu vor sa plece la celalalt club si intrebare oare de ce ? Se stie multe dar nu se vorbeste nu avem curaj s zicem lucrurilor pe nume a adus echipamente pe sponsorizare ,lame care sincer se rup de cind nu a luat liceul sportiv echipament pentru grupa de copiii? SIincer a trecut ceva timp,dar sa am in antrenor ca asa sintem obisnuiti sa plce copiii a celalalt club sau rivneste cineva dupa catedra antrenorului sincer nu stiu vom vedea in imp.Inca ceva dca n ra aest ntnor d are se zice multe si care e indragit de copii "LPS BIHOR" nu avea sectia de scrima ,cebani primete sectia ? aoape nimic pentru echipamete dar pentru depari mai primesc .Si medaliil care le aduc si le au acesti tineri nu cnteaza si au se pot veifica,ata nu mai contaza nu conteaza a aduce crui si echipment pentru tineri,nu conteaza realizarile nu conteaza nimic sa-l ponegrim, sa-l umilim ,hai sa-l facem " troaca de porci" dar de rezultatle obtinute nimic asta e .In rest numai de bine celor care vad numi partea trista a lucrurilor.Inca ceva la concunsuri merge cu masina propie uzura o plateste cinev? Da o plateste sigur antrenorul.
Postat 11 Octombrie 2011, 14:02 de horatiu
asta da , felicitari!
e e grav ce se intampla haideti sa terminam cu banii dati fara acte, haideti sa fim cetateni onesti si sa nu ne lasam viciati de banii, respectul este mai important, eu apreciez un medic dar sa mi dea chitanta, apreciez un dascal dar sa mi dea CHITANTA conform legii de ce sa ma simt naspa , complice? hai sa fim OAMENI nu masini care produc banii la negru!
Postat 08 Octombrie 2011, 15:25 de anka
mizerie
Voi credeti ca doar la scrima sunt probleme? La fotbal cum credeti ca este? Se incaseaza niste bani de la parinti, pe care nu primesti chitanta, si nu stii unde merg acei bani! Dan Matei, este ocupat sa isi faca spagile! Cand merg copii in turnee in strainatate, tot asa , se strang bani, iar antrenorii isi duc sotiile, prietenele, copii, in acelasi autocar! Dar parintii copiilor nu au voie sa mearga in autocar! Nu stiu la cine da spaga mai departe, Dan Matei dar vad ca rezista bine !
Postat 07 Octombrie 2011, 12:17 de tot asa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON