URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Aprilie 2012, 17:52

În ultima confruntare, pretendenţii la Rectoratul Universităţii au închinat cu şampanie pentru alegeri corecte

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cei şase candidaţi la rectoratul Universităţii - Ioan Horga, Ioan Felea, Constantin Bungău, Mircea Chiriac, Gheorghe Ionescu şi Alexandru Ilieş - au încheiat vineri seria dezbaterilor cu alegătorii printr-o întâlnire cu circa 50 de cadre didactice de la facultăţile de Construcţii şi Arhitectură, Drept şi Protecţia Mediului.

Chiar dacă a fost ultima confruntare, deci ultima şansă a electorilor de a afla punctul de vedere al tuturor candidaţilor privitor la anumite subiecte, universitarii nu s-au înghesuit să le pună întrebări.

După ce fiecare aspirant şi-a prezentat succint programul, singurii care au pus întrebări au fost oenologul Dorin Popa şi directorul Departamentului Ingineria produselor alimentare, Adrian Timar. Popa a vrut să afle de la candidaţi ce criterii impun pentru desemnarea prorectorilor, decanilor şi prodecanilor, iar Timar ce soluţii au pentru echilibrarea bugetelor departamentelor.

La prima întrebare, Horga a spus că, fiind împotriva aranjamentelor de orice fel, va ţine cont de profesionalismul celor care îşi doresc funcţii executive, dar şi de relaţia lor cu colectivul din care fac parte, idei cu care a fost de acord şi Felea, care a mai completat că pentru decani va conta în primul rând votul dat de consiliul fiecărei facultăţi.

Bungău a afirmat că va ţine cont de abilitatea de lider şi de recunoaşterea de care se bucură candidaţii la respectivele funcţii, iar Chiriac a spus că, dacă va ajunge rector, va avea doar 3 prorectori - nu patru, câţi sunt acum - şi că va ţine cont ca toţi ocupanţii poziţiilor de conducere să fie "curaţi" din punct de vedere etic şi legal. Ionescu a răspuns că va susţine persoane care şi-au dovedit prin fapte abilităţile şi care ştiu să lucreze în echipă, iar Ilieş va respecta deciziile facultăţilor.

La cea de-a doua întrebare, în legătură cu bugetele departamentelor, Horga a spus că vrea să sprijine aceste structuri să se autofinanţeze, acordându-le o finanţare suplimentară mai mare, urmând, de asemenea, să le oblige ca o treime din fonduri să fie folosită în proiecte. Felea mizează pe creşterea gradului de încredere al Univeristăţii, care ar aduce bani mai mulţi, iar Bungău pe o cercetare intensă. Chiriac vede o soluţie în granturi, proiecte şi în serviciile pe care Universitatea le poate oferi, Ionescu în atragerea unui număr mai mare de studenţi, iar Ilieş pe eliminarea mecanismelor care generează pierderi.

La partea de întrebări individuale, Felea a fost chestionat despre strategia sa de a susţine promovarea în grad didactic a cadrelor tinere, actualul prorector spunând că se bazează pe lobby pe lângă Ministerul Educaţiei, dat fiind că unele condiţii de promovare sunt "absurde", dar şi pe susţinerea financiară a tinerilor. De asemenea, Ilieş a fost întrebat cum vede eficientizarea departamentelor, acesta răspunzând că soluţia este "aplicarea legii".

Dezbaterea s-a încheiat într-un registru cordial, cei şase candidaţi fiind invitaţi de preşedintele Senatului, Sorin Curilă, să-şi dea mâna şi să ciocnească un pahar cu şampanie, pentru a dovedi că nu există animozităţi şi că toţi sunt de acord că alegerile vor arăta care este cel mai bun din perspectiva universitarilor orădeni.

Primul tur de scrutin al alegerilor pentru funcţia de rector va avea loc luni, la sala de jocuri sportive a Universităţii, între orele 8 şi 18. La vot pot participa cadrele didactice, cercetătorii titulari şi reprezentanţii studenţilor, în total 1.149 de persoane. Alegerile vor fi validate doar dacă vor participa majoritatea electorilor, adică 575 de oameni, iar rectorul va fi validat din primul tur doar dacă obţine majoritatea voturilor din cele valabil exprimate. Dacă nu se îndeplineşte cvorumul sau dacă niciun candidat nu acumulează majoritatea voturilor, cel de-al doilea tur de scrutin, la care vor participa primii doi clasaţi, va avea loc miercuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
tokio
Ba Titi io nu-s taran. Da ionescu ii MARE TARAN. D-aia il votez.
Postat 22 Aprilie 2012, 22:55 de tot io
fan1
Dintre asti da la masa Curila ii cel mai tare . . . dintre pitici. Adica ala care sa duce da doua ori la Alba ca zapada (Liuta Pop). TAREEEEE!
Postat 22 Aprilie 2012, 17:50 de fan1
povesti
Scufita Rosie era Ilies? Ca el are parul rosu!
Postat 22 Aprilie 2012, 17:20 de mofturosu
hai la vot
Cine-o zâs că ceia din poză îs Scufiţa Roşie şi cei şepte pitici, apoi o ştiut el ceva!
Postat 22 Aprilie 2012, 16:44 de pacala
C.A.P.
Tăţ îs ţărani ! Care nu recunoşte asta ui mai mare ţăran!
Postat 22 Aprilie 2012, 16:21 de titi
tokio
Traba votat ionescu, ca-i taran d-a nost. Vorba lui: inghii mei?
Postat 22 Aprilie 2012, 16:11 de tot io
taranu
Acum v-ati lamurit de ionescu? El si votantii lui sunt ... NISTE TARANI
Postat 22 Aprilie 2012, 15:49 de smecheru
iau de la votanti si-mi dau mie
Stati linistiti ca se stie cine iese rector din primul tur: comisia de numarat voturi e condusa de Antal! Procesul verbal de validare al alegerilor este scris si se gaseste in diplomatul lui George.
Postat 22 Aprilie 2012, 13:03 de haiducul george
@votant
ooooo, lasa-ne cu binele lui Antal! A incercat el sa fie dur, dar culmea, nu cu „gunoaiele umane” pe care le-a ridicat la loc de cinste, vezi cel putin lista cu gradatiile si cu promovatii lui, ci tocmai cu ceilalti, cei care nu aveau nevoie de protectia sa, pentru ca existau prin propriile competente. Pentru recuperarea memoriei citeste presa (nu numai oradeana) din ultimii 2 ani si vei vedea cat bine a facut acestei universitati in primul rand la capitolul imagine! Si asta in conditiile in care a si beneficiat de intelepciunea unora care s-au retras fara a-si ridica poalele in cap. In rest cred ca ai dreptate dar laudandu-l pe Antal nu-i faci un serviciu lui Bungau. Dimpotriva.
Postat 22 Aprilie 2012, 11:18 de medic
Vai de voi fraierilor
Cum puteti sta langa Pop Lia? Ce cauta intre pretendentii la functia de rector ? Inca mai are influienta Maghiar la alegeri? Pop Lia este o comunist-o securista inca de pe vremea cand era prof de liceu. Lua mita orice si se prostitua cu multa lume. Antal este inger fata de aceasta individa. Scapa naibi de imaginea ei domnule Curila. La liceul sanitar se prostitua cu Rosca. Luau mita impreuna. Dupa revolutie a parvenit prin universitate. Si copii ei needucati crescuti la tara sau saturat de ea. De sot nu mai spun Dumnezeu sa-l ierte.
Postat 22 Aprilie 2012, 10:54 de angajat
Doamne ajuta sa ramanem pe "piata"
Antal nu a facut decat bine acestei universitati, servind interesul general al acesteia. Pacat ca nu a fost mai dur sa faca putina curatenie cu gunoaiele umane din institutie. Horga se plimba insa prin strainatate si mai venea de 2-3 ori pe an pe la serviciul sau de la universitate, lacomia familiei Ilies o cunoastem, Felea este un lacom zgarcit si patat mai tare ca oricare, pe Ionescu nu merita sa-l punem in discutie, Ciriac este nevinovat in toate sensurile, mai ramane Bungau cel mai bun din ceea ce avem de ales. Suntem cu totii slabi domnule. Avem de muncit sa scapam de rahatul in care ne-am bagat. Bafta la vot si pe mai departe. VOI VOTA BUNGAU.
Postat 22 Aprilie 2012, 10:38 de votant
numa unu-i cu noroc
Curila era racit si fara sa vrea i-au curs mucii-n paharele cu sampanie din care au baut candidatii (Lia-Alba ca zapada si cei sase pitici). Ghinion pentru cei mai multi dintre ei.Care-i ala cu noroc?
Postat 22 Aprilie 2012, 10:12 de norocosul
@studentel
Cred ca toti suferim de conspiratita. Candidatii au scapat de sub opresiunea lui Antal si a lui Maghiar si sunt dornici sa-si treaca in CV macar candidatura la rectorat. Curand isi vor da seama ca acestia nu mai au nicio influenta si se vor scutura de ei ca de purici.Primul care pica va fi tot Antal pentru lipsa de consistenta si personalitate. Degeaba le promite Horga functii unora si altora ca tot un singur vot are fiecare. Sa nu credeti ca la orgoliile si nemultumirile de la toate nivelele din universitatea asta vreun actual sef de departament sau decan poate influenta pe altcineva in afara nevestei (nici aici nu e garantat).Toti sunt patati si cu probleme mai mari sau mai mici, ale lor sau/si ale nevestelor, dar asta e oferta de aici alegem. Sub aspect academic niciunul nu exista, activist UTC sau PCR - Horga, lacomia si rapacitatea familiilor Ilies si Felea, nevestele Ionescu si Bungau si lipsa de experienta a lui Chiriac sunt pe scurt bubele la vedere ale candidatilor. Ce mai ascunde fiecare, asa ca la Antal, o sa iasa la iveala pe parcurs.
Postat 21 Aprilie 2012, 19:46 de senatorul melcilor
framantari -alegeri
Alegerile de luni sunt doar necesare , Este necesar participarea ( cu cap ) a cadrelor sa nu ne trezim chiar cu surprize copilaresti scolare si sa nu mai putem desfasura activitatea academica . Sa lasam bisericutele , la o parte , ! Gandirea spre un viitor si o gandire pozitiva sa va orienteze spre alegerea candidatului cel mai , <OM> , <Corect > <Manager >, si sa stie sa lucreze in team ! Succes drag colegi YYY
Postat 21 Aprilie 2012, 18:58 de yyy
previziuni
de ce toate privirile sunt indrepate in fotografie catre bungau ??? sa fie el alesul, iar restul sa fie doar o mascarada???
Postat 21 Aprilie 2012, 17:47 de studentel
pentru profesorul universitar Horga
Domnule profesor universitar, actiunile dumneavoastra de a contacta fiecare alegator si de a face promisiuni electorale vor duce universitatea spre restructurare sigura: cu mai multi decani decat facultati, cu mai multi prorectori decat au fost vreodata..., daca sunteti un om de cuvant, Defapt, va mai puteti razgandi, asa cum ati procedat cand ati renuntat la locul cu greu obtinut in Senatul Universitatii.
Postat 21 Aprilie 2012, 17:11 de cadru didactic
Pentru medicinisti
Daca nu aveti intentia de a veni la vot, macar sa puneti niste diagnostice si sa recomandati tratament (eutanasierea e exclusa)
Postat 20 Aprilie 2012, 20:39 de Veterinarul
nu plangeti dupa mine...
Imi este rusine pentru titlul ales pentru articol. Chiar trebuia inserata specificatia "alegeri corecte"?. Celelalte alegeri cum au fost? Nu am fost la intalnirea de azi si sper ca nu s-au folosit vorbele acestea in public. Poate Lia Pop a scapat papagalul intr-un cantec de lebada pe moarte. E disperata pentru prezenta publica si influenta. Inca o saptamana si sper ca se retrage. Cu colegii de la medicina (psihiatrie) ii putem asigura si o pensie rezonabila. Inca mai sper intr-un viitor al UO care nu depinde de indivizi ci e legat de o viziune inchegata a comunitatii academice.
Postat 20 Aprilie 2012, 18:53 de viitor fost inginer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON