URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2017, 15:33

Colegiul Gojdu, "recolta" după olimpiadele naţionale: 29 de premianţi, dintre care 3 selectaţi în loturile naţionale lărgite (FOTO)

Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare organizate până acum au adus în Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea 29 de premii şi medalii, obţinute de 21 dintre elevii şcolii.

Cu toţii au fost prezentaţi miercuri jurnaliştilor orădeni, într-o conferinţă de presă organizată de directorul şcolii, Florin Nicoară, şi de directoarea adjunctă, Dorina Iova. "Vă felicităm, vă mulţumim pentru rezultate, vă dorim succes în continuare celor care participă la alte etape", le-a spus profesorul Nicoară olimpicilor.

Gojdiştii au câştigat premii la olimpiadele naţionale de fizică, informatică, matematică, limba şi literatura română, geografie, franceză, chimie, astrofizică şi astronomie, religie, engleză, germană şi ştiinţele pământului.

Cele mai bune rezultate le-au avut trei elevi care s-au calificat şi în loturile lărgite ale României: Mădălina Lazăr (clasa a XII-a F, profesoară Aniţa Luncan) la chimie, Vlad Gavra (clasa a XII-a B, profesor Valentin Cucer) la astrofizică şi astronomie şi Andrei Bădulescu (clasa a XI-a E), care este în lotul de chimie (profesor Aniţa Luncan) şi de ştiinţele pământului (profesori Viorel Mititean, Aniţa Luncan, Iova Dorina şi Sorina Corbu). Toţi trei vor susţine noi evaluări, iar dacă vor lua note bune, vor reprezenta România la olimpiadele internaţionale.

În total, elevii gojdişti au adus în şcoală o diplomă de onoare (Mihai Constantinov, clasa a XI-a B, la fizică), şase medalii de bronz (Mihai Ghergheleş, clasa a VI-a A, la fizică; Andrei Covaci, clasa a VI-a A, la fizică; Florin Sabău, clasa a IX-a C, la fizică; Filip Vaida, clasa a VIII-a B, la matematică; Raul Galea, clasa a XII-a C, la matematică; Răzvan David, clasa a XI-a B, la informatică), trei medalii de argint (Alexandru Slavoia, clasa a VIII-a A, la fizică; Horia Silaghi, clasa a IX-a B, la informatică; Vlad Gavra, XII B, astrofizică şi astronomie), două premii speciale (Mălina Mateaş, IX G, la limba şi literatura română; Catinca Iacobescu, X F, geografie), un premiu I (Alina Filip, XI B, limba germană), trei premii trei (Mark Bronţ, X A, limba germană; Denis Morgovan, XII A, limba engleză; Andrei Bădulescu, XI E, ştiinţele pământului) şi alte cinci menţiuni speciale (Janina Ţarcă, VII A, limba franceză; Marc Smausz, VIII C, chimie; Alexandru Slavoia, VIII A, chimie; Cristina Lipoveanu, XI E, chimie; Mădălina Lazăr, XII F, chimie), respectiv cinci menţiuni (Vlad Gavra, XII B, astrofizică şi astronomie; Antonia Micula, XI D, religie; Ana Negruţiu, X F, engleză; Darius Ternovan, XI B, engleză; Andrei Bădulescu, XI E, chimie).

De asemenea, eleva Alina Filip a obţinut la olimpiada de germană, pe lângă premiul I, premiul special pentru cel mai mare punctaj pe toată olimpiada, iar Andrei Bădulescu şi un premiu special pentru cea mai bună lucrare la chimie.  Cu modestie, toţi olimpicii le-au spus jurnaliştilor că pentru ei învăţatul este o treabă uşoară.

Directorul Florin Nicoară a precizat însă că mai există olimpiade care se vor desfăşura luna aceasta, aşa că elevii gojdişti ar putea să mai aducă şi alte medalii în şcoală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON