URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2017, 21:30

Nu uitaţi de sărmani! Piaţa Unirii, loc de rugăciune pentru săracii Bihorului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întreaga lume a sărbătorit, marţi, Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei, iar pentru a atrage atenţia bihorenilor asupra celor mai puţini norocoşi, asociaţiile Caritas Eparhial şi Caritas Catolica au aprins lumânări în Piaţa Unirii.

Un milion de stele

La ora 18, sub razele blânde ale soarelui care parcă a uitat că în calendar e toamnă deja, în centrul oraşului au licărit timid zeci de lumânări. Cele mai multe dintre ele au fost aşezate pe caldarâm de voluntarii celor două ONG-uri, iar altele au fost în mâinile orădenilor adunaţi special pentru evenimentul intitulat "Un milion de stele – Alături de persoanele sărace". Pentru a sprijini cele două asociaţii, care derulează mai multe programe pentru sărmanii din Bihor, orădenii au putut cumpăra o lumânare, banii fiind donaţi ONG-urile.

Preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, preotul greco-catolic Olimpiu Todorean, a înşirat categoriile de persoane pe care cele două organizaţii le ajută: copii fără părinţi, bătrâni fără copii, tineri ieşiţi din centrele de plasament ori oameni şi familii care, din felurite motive, au ajuns pe străzi. "Sunt femei cu copii care au fost obligaţi să ajungă pe stradă, snopiţi în bătaie de soţul şi tatăl lor şi care nu au nicio legătură cu alcoolul, prostituţia sau alte nenorociri. Sunt bătrâni alungaţi de copii după ce au primit casele părinteşti sau păcăliţi de vânătorii de case. Sunt copii orfani sau bătuţi sistematic de părinţi. Sunt bărbaţi şi femei care şi-au pierdut locul de muncă. Sunt oameni evacuaţi din casele naţionalizate. Sunt cei cărora viaţa le-a jucat o festă", a spus părintele, arătând că toţi aceştia au nevoie de ajutorul semenilor lor.

Todorean a mai explicat că, deşi aprinderea unei lumânări în piaţa centrală nu îi ajută propriu-zis cu nimic pe sărmani, cele două asociaţii au dorit ca, prin acest eveniment, să atragă atenţia asupra săracilor.

"Un singur nume: săraci"

Acelaşi lucru l-au subliniat şi episcopii Virgil Bercea şi Bőcskei László, în scurtele cuvântări ţinute în faţa celor peste o sută de orădeni adunaţi. "Suntem în această seară pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai puţin decât mine şi decât dumneavoastră. (...) Ei au un singur nume: săraci. Nu sunt nici români, nici maghiari, nici greco-catolici, nici romano-catolici, nici ortodocşi. (...) Nu întotdeauna ei aşteaptă un ban sau o bucată de pâine. Foarte adesea ei aşteaptă de la noi un cuvânt de mângâiere şi un moment de răbdare pentru a-i asculta", a spus episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

Omologul său romano-catolic, Bőcskei László, a subliniat că 25% din populaţia ţării aparţine acestei categorii, a săracilor rămaşi singuri pe lume. "Poate ne punem întrebarea dacă este suficient ce arătăm noi astăzi aici. Luminile acestor lumânări ne-ar spune că nu este suficient. Dar este un gest care să ne lumineze mai mult şi să nu trecem cu prea mare uşurinţă peste aceste realităţi care nu sunt simbolice", a spus Bőcskei.

Cei doi episcopi au oficiat împreună şi o scurtă slujbă de sfinţire a lumânărilor aprinse în centrul pieţei. Totodată, la finalul evenimentului, copii voluntari ai celor două asociaţii au cântat pentru cei adunaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Papistașii ăștia sunt tot simbolism..
..lipsit de substanță. Săracilor le ghiorăie mațele de foame, iar ăștia fac aranjamente cu lumînărele pe caldarâm - ce să mai spui? Spre comparație, Biserica ortodoxă are cantine sociale în mai toate orașele mari ale țării, cămine pentru bătrîni, centre de îngrijiri paleative etc. Noi chiar facem, în loc să ne lăudăm
Postat 18 Octombrie 2017, 13:18 de Oarecine
....mda
....si cei care reprezinta cultul ortodox nu s-au sinchisit sa participe. Rusine lor sau, sunt preocupati cu impartitul parohiilor. Poate mai mult ca niciodata noi ortodocsii ar trebui sa luam pozitie in fata nesimtirii de care dau dovada conducatorii acestui cult. Pare-mi-se ca se face totul pentru a ne discredita in fata oricui.
Postat 18 Octombrie 2017, 11:40 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON