URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2014, 17:50

Un copac pentru o viaţă! Orădeanul Paul Olău se oferă să planteze câte un copac pentru fiecare nou-născut al oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, un grup de parlamentari propuneau ca în oraşele cu cel puţin 15.000 de locuitori edilii să planteze, din bugetele locale, câte un copac pentru fiecare nou-născut. Deşi generoasă şi utilă, ideea a fost respinsă pe motiv că pomii ar costa prea mult, iar oraşele din România au şi aşa fonduri subţiri.

Ce n-au reuşit parlamentarii vrea însă să facă un mic întreprinzător din Oradea pe cont propriu. Patron al unei firme de amenajare a spaţiilor verzi, Paul Olău se oferă să planteze, gratis, un copac pentru fiecare nou-născut din Oradea ori din satele imediat învecinate.

Verde durabil

Absolvent al Facultăţii de Geografie din Oradea, Paul Olău a fost, până în urmă cu un an, şi cadru didactic al acestei facultăţi. Preda Peisagistică dar, chiar dacă îi plăcea, a renunţat la catedră pentru a se dedica activităţilor private. Aşa că, prin firma Paul Gardens, unde are trei angajaţi, amenajează şi întreţine orice grădină, scuar ori parc. "Avem drept scop principal promovarea verdelui sustenabil şi inspirat", zice tânărul de 35 de ani. Altfel spus, combină aspectele estetice cu cele utile, creând grădini şi frumoase, şi folositoare.

Un concept promovat de Paul sunt acoperişurile verzi, de care şi orădenii par tot mai interesaţi. "Un acoperiş verde nu înseamnă o grădină extravagantă la înălţime", spune Paul. O asemenea lucrare de peisagistică necesită un acoperiş plat şi bine izolat, pe care se aşterne un strat de drenaj din pietriş şi pământ. "Se plantează plante sedum, adică grase, complet nepretenţioase, dar care preiau şocul termic şi, vara, protejează casa de căldură", explică Paul.

Grădină... de mâncat

O altă tendinţă este cea a pereţilor verticali din plante, folositori întrucât, la fel ca acoperişurile, izolează termic clădirile. Orădenii pot să-şi facă pereţi verzi chiar şi în interiorul caselor: "Se folosesc nişte buzunare textile pe post de ghiveci şi se creează un perete vertical cu plante de apartament sau exotice, căţărătoare, care nu au nevoie de foarte multă apă". Aşa, pe lângă un aspect inedit, locuinţa va avea şi un aer curat.

Paul le mai propune clienţilor şi aşa-numitele grădini comestibile ("edible garden"). "Sunt grădini din care se poate mânca. De pildă, printre flori plantezi un prun sau tufe de zmeură", explică tânărul, adăugând că acest tip de grădină prinde bine şi la orădenii tineri.

La polul opus sunt "conservatorii", care nu concep în grădină decât plante clasice şi gazon. Mulţi dintre aceştia locuiesc inclusiv la bloc, spune Paul. Deşi asociaţiile de proprietari din oraş sunt obligate de Primărie să-şi întreţină spaţiile verzi, locatarii nu pun mare preţ pe amenajarea acestora. Amenajări peisagiste cer doar cei din cartierele rezidenţiale noi, în timp ce restul se mulţumesc să-şi tundă gardul viu şi iarba. "Orădenii nu sunt pretenţioşi în materie de spaţii verzi. Dar încep să devină", crede Paul.

Filantrop... de verde

Iubitor declarat de natură şi de plante, Paul a decis că trebuie să le dea concitadinilor un exemplu personal, aşa că a început un proiect inedit: va planta copaci pentru fiecare nou-născut din Oradea ori din satele vecine, gratis, la cererea părinţilor, care trebuie doar să-l anunţe. Primul copac l-a plantat chiar pentru fiica sa de 4 luni şi jumătate, şi e convins că, dacă oferă un copac fiecărui bebe, va putea contribui atât la înfrumuseţarea oraşului, cât şi la îmbunătăţirea mediului.

În plus, speră că va şi responsabiliza familiile cu privire la grija faţă de copaci. "Îl plantăm unde spune familia, pe domeniu privat. Vrem să punem foioase, pentru că sunt copaci longevivi, iar aceştia îi plătim în întregime noi. Dacă familia are pretenţia unei anumite specii, noi tot punem o parte din bani, iar părinţii diferenţa. Manopera rămâne gratuită", explică Paul.

Ca să-şi facă cunoscut proiectul, tânărul a lansat mesaje pe pagina de Facebook a firmei sale, www.facebook.com/PaulGrdns, iar acum aşteaptă solicitările tinerilor părinţi. Dacă aceştia vor fi receptivi, va demonstra că ceea ce n-au reuşit să facă cei care conduc ţara reuşeşte o mână de oameni. Doar să vrea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Felicitari!
Felicitari Emil,numai un om serios poate face asa ceva!. Poate ca odata va veni si rasplata! Succes in toate.
Postat 11 Februarie 2014, 13:15 de PASCA
Vuscan a plantat 1000 de pomi
Acum 2 ani cand Vuscan planta peste 1000 de puieti in 2 locatii: pe calea Clujului si pe Aradului.......la cateva saptamani au bagat cei de la Primarie Buldozerele ....ca sa poata ei planta pe acelasi amplasament ceva buruieni......OARE asa se va intampla si cu PAUL? ......... Sau daca ai carnet de partid GALBEN totul iti e permis ?
Postat 10 Februarie 2014, 16:32 de Bolojan
Te sustinem
Bravo Paul, te felicit pentru idee.......Oare nu ar putea Municipalitatea sa faca un parteneriat cu aceasta firma, sa-l coopteze pe Paul in programele locale de amenajari ale spatiilor verzi? Pana la urma banul public ar fi cu siguranta pe maini foarte bune si cu siguranta ar fi folositi in scopul destinat. Te felicit Paul si iti doresc mult succes
Postat 10 Februarie 2014, 13:39 de popescu cristian
sustinere
tocmai de acceea nu evolueaza lumea mai rapid, pt ca sunt mereu destepti care se vada numai negru in fata lor (voir les commentaires precedents)! Felicitari Paul pt idee, un gand bun de la fosta colega de universitate, Anca T. continua cu ideile tale si nu te lasa descurajat de mentalitatea din Romania! bonne semaine, Paul!
Postat 10 Februarie 2014, 10:45 de Anca
Felicitari!!
Bravo domn profesor!! Anul 2 de la GT va sustinem
Postat 09 Februarie 2014, 22:44 de Diana
dl
Felicitari, Paul!
Postat 09 Februarie 2014, 21:40 de Adrian PODAR
Felicitari!
Felicitari, domnule Paul Olau! Bravo bravo bravo!
Postat 09 Februarie 2014, 21:13 de Cetatean oradean
Bine, am inteles: PUBLICITATE!
Paul Gardens s.r.l. unde e adresa ta ???????????????? Ca-mi trebuie niste arboret sa-mi fac parcul meu de acasa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 09 Februarie 2014, 19:00 de Book
In Romania nu se stie cati se nasc astazi!
Odata pentru ca numaratoarea se face tot manual si inca odata pentru ca o parte se transfera direct pe listele de vot! Asa ca tu, prietene Paul, lasa vii si mortii ori alte criterii din astea si apuca-te de plantat pe unde apuci si de cati bani poti, ca incepe sezonul! Nu te mai fandosi pe la public cu idei din astea pozitive, ca se trezeste primarul sa-ti ceara autorizatie si taxa de plantare, iar parchetul sa te ia cu traficul de masa radacinoasa si evaziune fiscala la lemnoase!
Postat 09 Februarie 2014, 18:58 de Strattera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON