URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2014, 11:41

Reguli noi pentru Grivei: Castrarea câinilor cu stăpân devine obligatorie, iar maidanezii pot fi eutanasiaţi

Reguli noi pentru Grivei: Castrarea câinilor cu stăpân devine obligatorie, iar maidanezii pot fi eutanasiaţi EUTANASIERE CU MĂSURĂ. În 2013, orădenii au luat acasă 375 de maidanezi, dar nimeni n-a optat pentru adopţia la distanţă, care permite ţinerea animalului în adăpostul Grivei. Alţi 156 de câini au fost eutanasiaţi, însă doar pentru că erau bolnavi incurabil

Anul 2014 schimbă rânduiala pentru câini, cu stăpân sau fără. În baza noii legi a câinilor comunitari, Primăria Oradea şi-a adaptat propriile regulamente, conform cărora nu vor fi eutanasiaţi doar maidanezii bolnavi, ci şi cei care nu vor mai încăpea în adăpost.

De asemenea, orădenii nu vor mai putea opta să achite taxa de 100 de lei în cazul în care nu vor să-şi castreze câinii, deoarece noua legea nu prevede o astfel de posibilitate, aşa că dacă nu îi duc la veterinari pentru a-i lăsa fără "bărbăţie" riscă să fie amendaţi. Şi nu ieftin...

Reguli clare

Unul din cele două regulamente locale modificate după intrarea în vigoare la nivel naţional a noii legi, cel privind gestionarea câinilor fără stăpân, descrie pas cu pas ce ar trebui să se întâmple cu patrupedele comunitare din Oradea. Ridicaţi de pe străzi, câinii vor ajunge în adăpostul Grivei din strada Coriolan Hora, aflat în răspunderea Administraţiei Domeniului Public. Aici, exemplarele bolnave vor fi izolate şi tratate, iar cele sănătoase vor ajunge în ţarcuri.

Muncitorii ADP vor avea misiunea să identifice stăpânul fiecărui câine ridicat de pe străzi. Dacă patrupedul nu va avea microcip, dacă proprietarul nu va fi găsit ori dacă acesta pur şi simplu nu vrea să îşi recupereze câinele în termen de 7 zile, animalul va fi declarat adoptabil. Dacă, însă, în alte 7 zile nu îşi va găsi un stăpân, va putea fi eutanasiat.

Sentinţă individuală

Totuşi, regulamentul permite păstrarea câinilor în adăpost chiar şi după cele două săptămâni, dar numai "dacă există spaţii suficiente de cazare şi resurse financiare pentru întreţinerea lor". Asta înseamnă că în prezent, când adăpostul Grivei are 231 de căţei pe cele 150 locuri de "cazare", 80 de animale riscă să fie eutanasiate. Conform legii, "sentinţa" va putea fi dată, însă, numai de un împuternicit al primarului, pentru fiecare căţel în parte.

Câinii vor putea fi salvaţi de la o asemenea soartă prin adopţie. De lunea până vinerea, între orele 12-18, iar în weekend-uri între 10-12, adăpostul va fi deschis publicului şi oricine va putea adopta, gratuit, un căţel sau mai mulţi. Cei care nu au spaţiul necesar pentru a creşte un câine vor putea să facă aşa-numita adopţie la distanţă, o prevedere nouă în lege, dar care la Oradea există de un an. În schimbul a 60 de lei pe lună, orice orădean poate deveni astfel stăpânul unui căţel, păstrându-l însă în adăpost, cu dreptul de a-l vizita şi de a se juca cu el.

Se aşteaptă sugestii

Primăria a modificat şi regulamentul câinilor cu stăpân, adaptându-l la aceeaşi lege, astfel că că toţi câinii vor trebui microcipaţi. După cum se ştie, în Oradea acţiunea se află deja în derulare, fiind începută încă de astă-toamnă.

Cea mai drastică prevedere este, în schimb, aceea că toţi câinii cu stăpân, cu excepţia celor cu pedigree ori bolnavi, vor trebui sterilizaţi până cel târziu în ianuarie 2015. Deşi municipalitatea dorea să aplice de anul acesta o taxă anuală de 100 de lei pentru proprietarii care nu vor să-şi sterilizeze câinii, această posibilitate nu a fost prevăzută de lege. În schimb, conform legii, cei prinşi cu câini necastraţi vor putea fi amendaţi cu sume între 300-500 de lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.000-1.500 de lei în cazul persoanelor juridice.

Aflate în stadiu de proiect, ambele regulamente sunt supuse dezbaterii publice, putând fi consultate pe site-ul Primăriei. Termenul limită pentru formularea unor noi sugestii este 14 ianuarie, propunerile putând fi trimise pe adresa de e-mail mircea.stejeran@oradea.ro. Pe 16 ianuarie, de la ora 17, în sala mare a Primăriei se va dezbate regulamentul câinilor fără stăpân, iar o zi mai târziu, de la aceeaşi oră şi în aceeaşi sală, cel al câinilor cu stăpân. Dar, dat fiind că majoritatea prevederilor sunt obligatorii prin lege, e greu de crezut că proiectele vor suferi prea multe modificări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
26 Comentarii
Eutanasiati Maidanezi
EUTANASITI MAIDANEZII si castrati si ZOOFILIII
Postat 05 Mai 2014, 16:46 de Hingher Pe Viata
rusine
Inca o data , vreau sa spun ca Regulamentul nici macar nu era clar pt adoptiile la distanta, pt ca nu te lasa sa adopti la distanta, si mai spune- ti ca nu a vrut nimeni sa adopte , O parte din oameni care ii vedeti in poze merg in fiecare saptamana si duc mancarea cainilor care isi traiesc zilele in preajma adapostului, in fiecare saptamana , dar voi asta nu stiti, doar ei stiu. Asta inseamna sa ai suflet, dar oricum e adevarat traim intr-o tara in care Primarului ii place sa faca macel de animale ,
Postat 17 Ianuarie 2014, 12:05 de elena
regulari si regulamente
doreii municipalitatii
Postat 11 Ianuarie 2014, 12:57 de relax
Marea extinctie...
Proiecte...
Postat 11 Ianuarie 2014, 12:44 de admin
vedeti voi pe dracul gol cand se leaga astea cu lanturi (protestararele respective, unele fete altele femei in toata firea, rase doar pe jumatate de cap, femei cu pronuntate "sensibilitati" la "mansarda". fratzicule, nu te vad bine.
Postat 11 Ianuarie 2014, 12:27 de admin
castrare obligatorie pt cainii cu stapan iar maidanezii eutanasiatzi ? bai fratzicule, asta inseamna extintia rasei canine ! in cel mult 30 de ani vom mai vedea caini in pozele si in filmele vechi. pana una alta, s-ar putea sa va treziti cu unele fete si femei care se vor lega cu lantzuri si vor intra in greva foamei pe timp nelimitat, in fatza Primariei !
Postat 11 Ianuarie 2014, 11:59 de admin
ha ha ha
se oftica samsari !! amu`i amu sa va vad cum vindeti si ce ? si cine mai cumpara
Postat 10 Ianuarie 2014, 14:55 de kap
Punisher
Suleyman, esti cam bombalau.... ma gandesc ca se trage din familie.
Postat 10 Ianuarie 2014, 12:34 de Punisher
dinele si tigtemp
daca nu sunteti inmultitori nelegali de caini, de ce va deranjeaza sa-i castrati patrupezi, si mai lasati comparatiile dintre oameni si patrupezi (rusine sa va fie) in statele civilizate cateii daca nu fac parte din canise sunt sterilizat la varsta de 6 luni, numai ca pe asa zisi aparatori ai cainilor nu-i intereseaza neaparat cainii, cat inmultirea lor si dai cu anunturile pe tocmai si mercador. in piata ma gandesc ca nu se vand catei dupa strada ci din curtile 'iubitorilor de caini' (investitie minima/profit maxim) nu contest faptul ca sunt si oameni de buna credinta dar cu siguranta pe aceea nu-i deranjeaza sa-si castreze patrupedul. numai ca la fel de multi is smintiti (pun caini inaintea oamenilor nu v-as vedea pe nici unul mergand la un azilde batrani/casa de copii ssa duceti niste dulciuri sau sa dati un sandwich celor care dorm pe strada moralilor) se stiu ei care sunt
Postat 10 Ianuarie 2014, 09:10 de suleyman
????
Suleyman !!!ce are cainele din parcare cu ala de-ti sta in casa???Ori esti prost ori esti prost!!!Alege...
Postat 10 Ianuarie 2014, 08:35 de dinel
Legea evolutiei speciilor
Propun castrarea tuturor nascocitorilor de legi timpite in tara asta si mai ales in acest municipiu,incepind cu seful mare si chel si toti consilieri carea au votat castrarea cainilor cu stapin,adunati la statuia MV si castrati
Postat 09 Ianuarie 2014, 21:53 de undei Darvinismul?
curat pentru totdeauna
trebuie sa faca ordine si in capul tau cineva suleyman.si tu ai avea numai de castigat daca te-ai steriliza,ca si primarul si ceilalti care si-au pus "mintea" la contributie si au scos inca o lege care urmareste interesele lor in primul rind si prea putin interesul animalelor sau al cetatenilor. Daca cainele are carnet de sanatate in Bulgaria are voie sa se atinga "organul roman"de coitele lui?
Postat 09 Ianuarie 2014, 19:59 de tigtemp
imbecilitate
Consider ca aceasta lege este o aberatie.Cainele care este ingrijit de stapini responsabili nu trebuie mutilati.Sa se castreze cainii fara stapin.Sa sr introduca cip ca sa se stie al cuie cainele si daca a fost neglijat si a ajuns pe strada se poate sa fie castrati .amentinerea nesterilizati doar a cainilor cu pedigree e o aberatie deoarece acestia sunt obtinuti prin consangvinizare mai mult sau mai putin indepartata .Trebuie mentinuta o rezerva de gene .Nu poti dispune astfel de masuri definitive .Mai ales ca nu cred ca au participat la ,,emanatia"acestei aiureli oameni care sa stie despre ce e vorba.UNDE SUNT ORGANIZATIILE DE PROTECTIA ANIMALELOR?
Postat 09 Ianuarie 2014, 19:48 de horia
era si timpul
era si timpul sa apara o lege in sensul asta, nu va dati seama incostientilor si orbilor ca cainii nu au decat de castigat din treaba asta, nu se vor mai chinui prin parcarile orasului loviti si alungati de toti. cei care vor pierde aici sunt cei care vand catei in Ocicko duminica de duminica cu cateva zeci de lei pana la cateva sute, fara acte. era si timpul sa se faca curat odata pentru totdeauna. Amin
Postat 09 Ianuarie 2014, 16:47 de suleyman
Punisher
Catre ``ganditiva``: De ce nu am steriliza si oamenii cu 4-12 clase? Si ei se inmultesc in nestire !
Postat 09 Ianuarie 2014, 13:26 de Punisher
ganditiva !
multi comenteaza si habar nu au despre ce e vb Se zice ca caini de rasa nu se castreaza/sterilizeaza deacord!? Un caine de rasa este acel exemplar care este recunoscut si inregistrat FCI !daca aveti aceasta hartie de ce vi frica ? daca nu detineti aceasta harie aveti un caine METIS ! Un caine metis de ce ar trebui inmultit necontrolat si de ce ? pt a ajunge puii in strada ? sa avem MAIDANEZI? ??? este un cerc care doar prin sterilizare se poate controla cat de cat ...
Postat 09 Ianuarie 2014, 12:32 de kap
o decizie de tampiti plictisiti
de ce nu ne castreaza si pe noi barbatii din oras?...sau inca nu le-a trecut prin cap?sau toti caii si taurii de prasila sau berbecii?daca cainele meu are stapan ce treaba are primaria daca are cainele testicule?alta treaba pt politia locala nu au,in afara de-a cauta cainii orasului de coaie?sau vreun cabinet veterinar moare de foame?altceva nu-e de facut in orasul asta???cu tot respectul dar in tara asta mai exista fff putin oameni capabil si nu sunt nici in politica si nici in functii importante pt tara!!!!
Postat 09 Ianuarie 2014, 08:43 de tavi
Punisher
Bolojan ! Lumea nu uita, intr-o buna zi vei plati ! In plus dobanda va fi mare !
Postat 09 Ianuarie 2014, 01:38 de Punisher
taiati toate alea
pe plagiatorel viorel, somnalau cacarau, fenechii, bolovani si alte specii de mad dogi uselisti nu-i putem castra??? astia pun in pericol nu numai neamul romanesc ci si intreaga rasa umana daca se inmultesc!!!
Postat 08 Ianuarie 2014, 22:50 de Calicastrat Hogas
nicu
da de ce sa imi castrez eu cainele de rasa? ca sa se poata imbogati canisa? ca se dau prea usor de la particulari puii de rasa si scade cumva profitul caniselor? Mai vedem noi asta! Da intrebarea e : Cine dracu va lasa in curtea mea? in veci pururi!!!!!
Postat 08 Ianuarie 2014, 21:51 de neena
nu mai am cuvinte
eu nu mai am cuvinte la adresa acestei tari si a conducatorilor ei... in afara de legi proaste si imposibil de aplicat, ura si invidie, cruzime din partea autoritatilor statului, cu privire la orice cetatean, animal, nu conteaza.....nu vezi nimic pozitiv, optimist, macar lucrurile sa o ia intr-o anumita directie, chiar daca efectele se vor produce intr-u n timp mai lung. sper sa reusesc, si va doresc tuturor sa plecati cat mai puteti din tara asta, a nimanui si fara Dumnezeu!!!
Postat 08 Ianuarie 2014, 21:46 de maria
doar de rasa! Papieren Bitte!
Daca s-ar respecta legea respectiva, Romania ar fi in scurt timp singura tara din lume in care traiesc doar caini de rasa. Se demonstreaza odata in plus ca in tara asta traiesc cei mai prosti oameni de pe tot Pamantul.
Postat 08 Ianuarie 2014, 16:26 de AB
????????
..auleu ce nenorociti..gunoaiele vor dori sa castreze si stapinii cateilor!Cine ne vor amenda?Politia comunitara?Va astept cu drag,sa ne prindeti,sa ne castrati,sa ne ciufuliti barzoiul-cum zice Piersic!Stejerene.atentie cad prune!Cele din gura ta ...urit mirositoare,d-aia fug ciinii si catzelele de tine...hai sictir cu proiectul tau!!!!!!!Sa te --ta ciinii,si cei cu stapini,si cei fara....!
Postat 08 Ianuarie 2014, 15:47 de Husi neni
Mai la...distanta
Informatia de sub fotografie merita nitel comentata..."nimeni n-a optat pentru adoptia de la distanta"....Pentru asta ar fi fost deosebit de util sa existe un site pe care sa apara cateii,individual.Din 1 sept.2012 a trecut ceva timp,in care se putea crea o astfel de baza de date.Ar fi interesant sa aflam numele si prenumele oficialului care a furnizat informatia dintre ghilimele...Pentru ca a luat "distanta" de realitate !
Postat 08 Ianuarie 2014, 14:53 de gyorgy tozser
de ce?
Se pare ca cei care lucreaza la Adapostul Grivei, nu cunosc Regulamentul, Am propus sa adopt si eu un catel la Distanta, pt suma de 50 sau 60 lei, / luna doar ca cei de la Adapost mi-au spus ca deocamdata nu se poate, si mai mult de atat de ce nu lasa oameni care merg in fiecare saptamana sa vada cate un catel de care au prins drag, sa ii de-a de mancare sau sa il scoata in locul special amenajat la plimbare. Ce regului aveti asa, incat sunt oameni care vin in fiecare sapatamana de dragul animalului sa il vada si nu ii lasa ti nici macar sa puna mana pe ei,
Postat 08 Ianuarie 2014, 14:53 de clic
****
Cum adica sa-mi castrez cainele de rasa? Sunteti tampiti?
Postat 08 Ianuarie 2014, 14:44 de ****
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON