URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2017, 16:02

Puşi la plată! După schimbarea ţintelor privind depunerea deşeurilor la halde, Oradea va plăti penalităţi către AFM

Puşi la plată! După schimbarea ţintelor privind depunerea deşeurilor la halde, Oradea va plăti penalităţi către AFM GUNOAIE SCUMPE. După ce a introdus, din această lună, o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată, Ministerul Mediului a schimbat şi ţintele privind reciclarea, făcându-le mult mai greu de atins. Iar neîndeplinirea lor, evident, costă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unde-i lege, nu-i tocmeală! Chiar dacă legea se modifică pe nepusă masă şi într-un mod nu tocmai logic.

În penultima zi lucrătoare a anului 2016, Ministerul Mediului a modificat legislaţia privind obligaţiile primăriilor referitoare la colectarea deşeurilor. Dacă până acum fiecare localitate trebuia ca anual să recicleze măcar 15% din deşeuri, de acum trebuie să scadă cu câte 15% cantitatea de deşeuri aruncate, indiferent cât reciclează. Drept urmare, chiar dacă în 2016 a reciclat mai multe deşeuri decât în anul precedent, va fi pusă la plată şi Oradea!

Obligaţii de la UE

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţia ca începând din anul 2020 să recicleze cel puţin jumătate din gunoaiele colectate. Pentru asta, în 2010, în toată ţara colectarea selectivă a deşeurilor a devenit o obligaţie legală, iar printr-un ordin al ministrului Mediului s-a instituit şi obligaţia ca fiecare unitate administrativ teritorială să trimită la reciclat, anual, minim 15% din totalul deşeurilor aruncate.

Primăria Oradea a fost printre puţinele din ţară care s-au conformat de la bun început noilor reguli: în acelaşi an 2010, municipalitatea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, au asigurat tuturor orădenilor, gratuit, infrastructura necesară pentru a colecta gunoaiele în două fracţii, umedă (deşeuri care nu pot fi reciclate), şi respectiv uscată (resturi care pot fi valorificate, precum hârtia, cartonul, sticlele, plasticurile, dozele de aluminiu).

Tot gratuit, fracţia uscată se colectează şi se transportă la staţia de sortare a deşeurilor, de unde ia apoi drumul firmelor responsabile propriu-zis cu reciclarea. Urmarea acestor investiţii şi preocupări pentru eficienţa sistemului local de salubrizare a fost că Oradea s-a achitat an de an de obligaţia de a recicla 15% din deşeuri.

Arunci, deci plăteşti!

Începând din acest an, însă, s-au schimbat regulile reciclării la nivel naţional. Printr-un ordin al ex-ministrului Mediului, Cristiana Paşca Palmer, publicat în Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2016, de acum unităţile administrativ teritoriale au obligaţia să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri aruncată la halde, indiferent câte deşeuri reciclează!

Altfel spus, fiecare localitate trebuie să arunce tot mai puţină fracţia umedă. Noul ordin nu ţine cont de faptul că, de pildă, populaţia unei localităţi ar putea creşte, deci inevitabil şi cantitatea de deşeuri ar fi mai mare. Fără excepţie, fiecare oraş şi comună trebuie să producă mai puţine gunoaie.

Primăriile care nu se achită de noua sarcină, aplicată inclusiv pentru deşeurile aruncate în 2016, trebuie să plătească şi aşa-numite contribuţii către Administraţia Fondului de Mediu, în realitate penalităţi, doar că botezate elegant. Mai precis, 100 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri care depăşeşte 85% din cantitatea aruncată în anul precedent.

Misiune imposibilă

Aparent, principiul este corect: cantitatea de deşeuri depozitată la halde poate fi redusă doar prin colectarea selectivă, aşa că noua regulă îi obligă pe toţi cetăţenii să fie mai atenţi şi să arunce cât mai puţină fracţie umedă. În realitate, însă, un simplu calcul matematic arată că, dacă ordinul rămâne valabil, în 7 ani orice localitate ajunge în situaţia să nu mai poată arunca nimic la halde fără să plătească penalităţi.

Cel mai probabil, modificarea drastică a legii a fost determinată de rezultatele dezastruoase pe care le au multe localităţi din ţară la colectarea selectivă, datele de până acum arătând că României îi va fi imposibil să atingă ţinta asumată în faţa UE. În numeroase oraşe, gradul de colectare a deşeurilor reciclabile abia trece de 10%, iar la sate situaţia este şi mai precară. Tocmai din acest motiv, unii specialişti sunt convinşi că măsura reducerii anuale cu 15% a deşeurilor ar urma să rămână în vigoare doar vreo 2-3 ani, până când românii învaţă să colecteze selectiv.

Bani pentru Bucureşti

Dincolo de speculaţii, cert e că, potrivit noilor reglementări, anul trecut Oradea ar fi trebuit să arunce la haldă o cantitate cu 8.000 tone mai mică decât în anul 2015. În realitate, cantitatea este mai mică doar cu circa 5.000 tone, ceea ce înseamnă că pentru diferenţa de 3.000 tone oraşul va trebui să dea AFM circa 300.000 lei. Deocamdată, Primăria nu a anunţat oficial nici contribuţia exactă, nici din care "buzunar" ia aceşti bani. Însă suma ar fi fost suficientă, de pildă, pentru amenajarea a patru noi platforme subterane pentru colectarea deşeurilor.

Un lucru rămâne sigur: indiferent cât au colectat selectiv până acum, orădenii trebuie să fie şi mai riguroşi când îşi aruncă gunoaiele. Nu de alta, dar în caz contrar deşeurile vor ajunge să devină bunuri mult prea valoroase...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Moderator
Bravo, le aveti cu aritmetica! Permisele unde le-ati luat, la Pitesti? Asa, ca tot nu citeste nimeni, daca pornesti de la 100%, intregul, unitatea, avand o rata de scadere de 15% pe an, de abia dupa 27 de ani ajungi la ceva de genul 0,8...%! La 0,00...% ajungeti daca traiti cat un sequoia, unul care nu vede drujba. Cereti-va scuze de la @danzigk si mars in banca!
Postat 31 Ianuarie 2017, 09:58 de pinonel
mda... matematic
poate detaliaza autorul si calculul matematic care arata 7 ani pana la atingerea limitei (0 tone de aruncat), ca mie mi-a dat infinit !!! poate ar fi bine sa recititi articolul inainte de publicare...
Postat 30 Ianuarie 2017, 17:29 de danzigk
RE: mda... matematic
Dacă până acum fiecare localitate trebuia ca anual să recicleze măcar 15% din deşeuri, de acum trebuie să scadă cu câte 15% cantitatea de deşeuri aruncate, indiferent cât reciclează. Calculul este: 15 x 7 = 105 (%).
Postat 30 Ianuarie 2017, 19:59 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON