URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2014, 17:00

Politologul Adrian Simon: "Fără simţ civic, însăşi calitatea vieţii are de suferit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu patru ani, Adrian Simon, preşedintele filialei locale a asociaţiei Pro Democraţia, şi-a dat seama că orădenii de rând n-au nicio formă organizată de comunicare cu cei pe care îi aleg să-i conducă în plan local. Aşa a înfiinţat grupul Coaliţia Rogerius, menit să-i "audieze" pe reprezentanţii administraţiei publice în probleme ale oraşului.

Întâlnirile cetăţeneşti au arătat că orădenii au o părere doar când sunt deranjaţi de ceva, iar în rest au tendinţa să nu se implice. Politologul vrea, însă, să-i convingă să fie mai activi şi să le ceară constant socoteală politicienilor pe care îi aleg.

Costuri şi servicii

- Ce este Coaliţia Rogerius şi cum a apărut acest grup?

- În noiembrie 2010, Pro Democraţia Oradea a organizat o întâlnire cu parlamentarii de Rogerius la jumătate de mandat. A venit însă un singur cetăţean: Ioan Horvat, preşedinte de asociaţie. Atunci mi-am dat seama că trebuie să colaborez intens cu asociaţiile de proprietari. Când a apărut ideea modernizării Pieţei Rogerius, am vrut ca această temă să fie dezbătută real şi cu asociaţiile de proprietari din zonă şi am format Coaliţia Rogerius, o grupare civică a preşedinţilor de asociaţii, dar deschisă oricui, care a organizat prima audiere publică, cu comercianţi, locuitori şi reprezentanţi ai municipalităţii. Am specificat că nu vrem să fim oponenţi, ci să se ia în considerare impactul asupra comercianţilor.

- Care sunt principalele teme abordate de grup? Ce revendicaţi?

- Problema principală pe care o expune Coaliţia este raportul cost-serviciu pe care îl oferă structurile municipalităţii. Vrem costuri mai mici şi servicii mai bune. Nu vrem ca municipalitatea să ne spună ce va fi, ci să dialogăm. Mai avem şi doleanţe de bătaie lungă. De pildă, tabelă electronică, cu vot nominal, în Consiliul Local Oradea.

- Care au fost acţiunile concrete până acum şi cu ce rezultate?

- La audierea proiectului Pieţei Rogerius am reuşit doar ca cei de la Administraţia Domeniului Public să fie mai atenţi la doleanţele comercianţilor. Am avut o audiere publică şi pe tema CET-ului, dar din păcate nu s-a luat în considerare propunerea noastră de a nu se trece la centrala pe gaz. O a treia acţiune a grupului s-a derulat în campania electorală din 2012, când am împărţit afişe împotriva flyerelor electorale, ca o reacţie faţă de clasa politică.

- Cum au reacţionat aleşii locali, politicienii în general, la aceste iniţiative?

- Colaborarea alesului local orădean este doar de faţadă. Nu au ajuns la acea maturitate în care să-şi poată permanentiza aceste întâlniri cu cetăţenii. Iar cetăţenii vor fi cu adevărat cetăţeni când îşi vor da seama că îi pot responsabiliza din timpul mandatului, nu doar luând decizia să nu le mai dea votul.

Prioritate: tinerii

- În urmă cu doi ani, aţi propus înfiinţarea unui Consiliu Democratic Cetăţenesc, un for al orădenilor de rând. De ce nu s-a mai concretizat această iniţiativă?

- Proiectul nu este abandonat, dar nu avem reprezentativitate. Acum avem cam 15 preşedinţi de asociaţii membri, dar în acest consiliu vrem să se implice şi tinerii. Încă nu am reuşit să-i convingem, în 2015 va fi prioritatea zero.

- Cât simţ civic au orădenii?

- Orădenii au un tip reactiv de simţ civic, reacţionează pe unele subiecte. De exemplu, acum doi ani, pe problematica câinilor a fost o reacţie foarte amplă, dar acel grup format nu a fost perseverent şi nu a reuşit să rămână pe agenda locală.

- Cum e afectat oraşul de lipsa de acţiune şi de interes civic a localnicilor săi

- E afectată calitatea democraţiei locale, iar oamenii din păcate nu conştientizează că fără simţ civic însăşi calitatea vieţii lor de zi cu zi are de suferit.

- Ce activităţi mai are în agendă Pro Democraţia Oradea?

- Avem programată o întâlnire, sper în decembrie, cu tineri politicieni şi studenţi, ca să vedem ce tip de relaţionare au tinerii din politica locală cu comunitatea. Eu sper că acest val nou format de tineri cu atitudine să-şi canalizeze ideile spre activităţile noastre. Ne mai dorim să facem monitorizarea aleşilor, ca să ştim cum îşi construieşte un consilier local ori un parlamentar imaginea în pesrspectiva alegerilor.

- Cum apreciaţi cele mai recente alegeri, cele prezidenţiale, atât ca organizare, cât şi ca rezultat?

- Organizarea a fost în regulă, cu mici lacune de ordin tehnic. Ca şi rezultate, nimeni nu cred că aprecia că Klaus Iohannis va câştiga la o distanţă considerabilă. Este de urmărit cum se va îmbunătăţi relaţia cu comunitatea locală şi societatea civilă şi dacă Iohannis îşi va păstra credibilitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
REPLICA
Adevarul si Dreptatea inainte de toate ca sa se cunoasca de catre toti romanii simpli bihoreni.Cunosc pe Adrian Simon si este un om dedicat cauzei am participat alaturi el la unele actiuni ale Pro Democratia , am reprosat pietarilor din Piata Rogerius ca nu se implica alaturi de coalitia Rogerius la unele probleme care vor apare dupa relocarea lor in noua piata construita Rogerius la fel cum am reprosat unele interese de culise din piata Roigerius de anu se nunifica pietari intr=o aseociatie a lor, numai ca mi sa reprosat si mie lui @Romanul Simplu ca as fi prea radical in decizii si opinii Pro Democratia, am reprosat la forumul Consttutional al Pro Democratia Oradea de la sala CJ Bihor ` pentru cine se schimba Conbstitutia ? Pentru poporul roman simplu? sau pentru politicienii corupti ca sa fie aparati de lege? A scris presa locala una debine alti de rau , LAUDE si RESPECT pentru saptamanalul Bihoreanul ca a laudat si popularizat evenimentul si RUSINE altor cotidiene locale si jurnalistilor ei care au minimalizat si batjocorit evenimentul Jurnal Bihorean RUSINE!.~ somnul ratiunii natiunii naste monstrii politruci corupti care ne conduc , neimplicare civica cet atemnesca in luare deciziilor din comunitate a facut ca cei alesi sa dispretuiasca si sa batjocoreasca pe cei care i-au ales,la nivel local oradean nici un consiulier local ales pe lista uninominal NU stie ce sector are de care are raspundere si reprezinta in orasul Oradea ,iar lipsa de raspundere aduce multe abuzuri,hotii, dispret total fata de cetateanul oradean .Trist da Adevarat si Drept.Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu,
Postat 16 Decembrie 2014, 05:41 de Romanul_Simplu
pentru băieţii ăştia de mai jos
Băi pseudonimelor, voi când o să vă obişnuiţi să comentaţi idei şi nu să atacaţi oameni? Care e problema voastră cu Şimon? E politolog, e absolvent de Ştiinţe Politice, e un tip implicat şi interesat de viaţa publică şi, spre deosebire de tăietori de frunze ca voi, se străduieşte să facă ceva în zona activităţii civice. Dacă nu vă convin persoanele pe care le intervievăm sau ce au ele de spus, dispăreţi în alte zări sau uimiţi-ne cu performanţele voastre, ia publicaţi voi nişte interviuri "jmekere". Auzi, "l-am ales noi?". Dar ce, e ziarul lui tac-tu, să ne faci sumarul şi să ne înveţi şi să scriem?
Postat 15 Decembrie 2014, 21:29 de Florin Ciucas
....
Vai si amar... Unde naiba l-ati mai gasit... ?!? De prin ce vagauna l-ati scos ?!? Toti isi fac cate asociatie si pe urma vin cu aere de, cica, politologi. Cine l-a desemnat pe asta sa vorbeasca in numele nostru ?!? L-am ales noi ???? Nici n-am auzit de el, iar tipul, tupeist cat incape, s-a (auto)pus pe facut "gargara", cica, in numele poporului, repetand niste slogane.
Postat 15 Decembrie 2014, 01:28 de Valhalla-Asgard
Ce e acela politolog după mintea Bihoreanului ???
Că băiatul acesta nu e precis !!! Că aşa, tot absolventul de la Ştiinţe Politice finalizate la Sorbonica, o să-şi spună politolog, chiar dacă vinde hamburgheri în colţul de nord-est al pieţei Rogerius !!!
Postat 14 Decembrie 2014, 20:31 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON