URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2015, 09:34

Oradea ieri, Oradea azi: În anii ’30, se făcea contrabandă cu… chiloţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1932. Contrabandă de Oradea

În februarie 1932, revista "Realitatea ilustrată" a publicat reportajul "Contrabandişti România-Ungaria", în care ziaristul Sandu Vornea deconspiră cum se făcea contrabandă în Vama Episcopia. "Bihor. Suntem în patria spirtului negru, în zona de operaţiuni a gangsterilor din Ardeal", scrie jurnalistul, arătând cum spirtul din reziduuri de fructe ajungea aici în trenuri declarate ca fiind încărcate cu petrol. Alte produse traficate intens erau ouăle, dar şi mătasea mult dorită de femei.

Românii se străduiau să fenteze taxele mari, elocvent fiind exemplul unui doctor care s-a trădat când nu s-a putut apleca după biletul scăpat, deoarece era burduşit cu "cele mai fine desouri feminine": 4 perechi de ciorapi, 4 chiloţi, 3 centuri de talie şi mai multe maiouri. Un alt caz relatat este al orădencei Heller: "Tot trupul călătoarei era zebrat de ciorapi de mătase: de soutien ea cususe vârful a zeci de ciorapi ce-i atârnau în jurul trupului ca acele fuste de frunze lungi de palmieri pe care le poartă negresele". Pentru isprava sa, Heller a încasat o amendă de 11.000 lei, cât vreo 20 de perechi de ciorapi...

2015. Ţigările din rezervor

La aproape un secol de la articolul ce descria activitatea ilicită de la marginea Oradiei, fenomenul contrabandei este actual, la fel şi ingeniozitatea cărăuşilor. Astăzi, printre produsele cele mai traficate prin vămile bihorene sunt ţigările netimbrate, iar contrabandiştii se dovedesc tot mai descurcăreţi.

Vameşii au depistat anul trecut, de pildă, trei autovehicule special amenajate pentru transportul de ţigări, care aveau construite spaţii pentru acestea sub scaunele din faţă, precum şi în rezervor, unde mai încăpeau doar 5 litri de motorină. Preferate de contrabandişti sunt şi copiile contrafăcute ale unor produse de lux, precum parfumurile. Luna trecută, poliţiştii de frontieră au depistat în portbagajul unei maşini înmatriculate în Spania 67 flacoane cu parfum inscripţionate cu nume asemănătoare unor mărci înregistrate: Baco Rebenne, Giorgio Armane, Hogo Boss, care dacă erau originale ar fi avut o valoare de aproape 15.000 lei. Falsuri fiind, n-au valorat prea mult, dar l-a costat pe cel care încerca să le aducă în ţară un dosar penal...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON