URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2015, 16:26

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta oraşul sub conducerea lui Aurel Lazăr

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Bilanţul unui an bun

În numărul din 1 ianuarie 1930, ziarul orădean Gazeta de Vest a publicat darea de seamă a Comisiei interimare ce conducea oraşul, prezidată de primarul Aurel Lazăr (foto). Anul 1929 fusese primul din mandatul celebrului avocat şi, potrivit presei vremii, fusese un an cu multe realizări.

Descris de ziarişti ca un primar cu "voinţă de fier", care îşi propusese "purificarea" administraţiei orădene, Aurel Lazăr descoperise că oraşul nu are un inventar al averii.

Realizarea inventarului a dezvăluit "lucruri sinistre": bunuri ale oraşului, inclusiv un imobil, dispăruseră. Articolul mai arată şi că Lazăr reuşise o "exploatare mai raţională a puterii de muncă a funcţionarilor", adică îi aducea la muncă de la ora 8, nu 9, şi nu îi lăsa să plece acasă când doreau, aşa cum se obişnuiseră, ci doar după ce îşi terminau munca.

În mandatul lui Lazăr s-a făcut o economie substanţială la bugetul oraşului, de 11 milioane de lei. Articolul pomeneşte şi lucrări concrete: centrul oraşului a fost "pavat cu asfalt", în parcurile oraşului au fost plantaţi peste 1.000 de arbori, s-au deschis 4 şcoli şi o "grădină de copii", parcurile şi cimitirele au fost îngrădite, iar parcul Rhedey a fost mărit.

03-strand.jpg1939. Oradea, oraş românesc

Primarul Aurel Lazăr n-a reuşit să-şi îndeplinească multe din planuri. Pe 18 noiembrie 1930, la doar 58 de ani, avocatul a murit. La catafalcul său depus în Biserica cu Lună s-au perindat un număr impresionant de orădeni, scriu ziarele vremii. Munca începută de Lazăr a fost însă dusă mai departe de următorii edili.

Pe 20 aprilie 1939, Noua Gazetă de Vest publică un articol despre Oradea edilitară în cele două decenii trecute de la unirea cu România. Printre realizările importante sunt menţionate asfaltarea completă a numeroase străzi, crearea mai multor parcuri, construirea ştrandului municipal (foto), dar şi extinderea reţelelor de apă şi de electricitate.

O reuşită a fost considerată şi edificarea a numeroase biserici româneşti, într-un oraş aflat sub puternică influenţă maghiară. Totodată, se prelungiseră liniile de tramvai spre ştrand şi spre Episcopia. "Sunt lucruri pe care le avem necontenit sub ochi, dar niciodată n-am apreciat cum se cuvine aceste numeroase realizări ale stăpânirii româneşti. Suntem obişnuiţi să criticăm şi să negăm, fără să ne dăm seama că între timp s-au înfăptuit în jurul nostru atâtea lucruri demne cu care ne putem mândri", mai arată articolul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
La vremuri noi, oameni noi !!!
Pe atunci s-a descopeit ca a disparut un imobil ... in zilele noastre au disparut peste 29.000 mp de teren construibil si vreo 30 de imobile de mari dimensiuni ... instantele au constatat si modul in care au fost furate, ba de afaceristi si politicieni, ba de niste culte religioase ale minoritatilor ... iar Ilie Gavril Bolojan spune ca nu poate executa repunerea acestor in posesia orasului, pentru ca hotii sunt tocmai cei care l-au impins inspre fotoliul de primar !!!
Postat 11 Ianuarie 2015, 18:22 de WinDos
Da,da....
..Ce timpuri...Acum avem Bolovan..cel care vrea sa omoare fotbalul...!
Postat 11 Ianuarie 2015, 17:17 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON