URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Martie 2017, 14:21

Nesimțirea, fiica urâtă a lipsei de încredere

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scenă: ora 7.45 a.m., aglomeraţie la semafoarele care dirijează părinţii în drum spre şcoală. Se formează ambuteiaj deoarece şoferi grăbiţi blochează intersecţiile în care intră pe roşu, deşi le e clar că nu fac decât să-i împiedice pe cei care au verde să meargă mai departe. Exemplele ar putea continua: seminţe în faţa băncilor, mobilier urban distrus, dejecţii de câini la tot pasul, maşini parcate pe liniile de tramvai, etc. etc..

Comune acestor situaţii le este aparenta ignorare a reacţiilor celorlalţi de cătrei cei care le provoacă. În limba română acestui gen de atitudine i se spune nesimţire.

Scene de genul acesta au loc la noi mai frecvent decât în ţările occidentale. Înseamnă, logic, că incidenţa nesimţirii este mai mare la noi decât în lumea aşa-zis civilizată. Din păcate, nesimţirea asta ne urâţeşte viaţa, nu doar oraşul.

Suntem oare o naţiune de nesimţiţi? Încercând să înţelegem mai de aproape ce se întâmplă cu cei aşa-zis nesimţiţi vom constata că, dincolo de spoiala de agresivitate defensivă, adică tupeu, este ceva raţional: anticiparea faptului că la fel ar face şi alţii. Dacă vedem astfel gesturile neplăcute ale multor compatrioţi, acestea ni se vor părea un pic mai logice. Numai un fraier se poartă ca un mieluşel într-o lume de hiene.

Ceea ce ne lipseşte nouă ca naţiune, implicit şi orădenilor, este o părere optimistă despre intenţiile şi acţiunile celorlalţi.  Da, românii se văd pe ei înşişi ca ospitalieri, inteligenţi şi frumoşi, dar totuşi se aşteaptă să se arunce gunoaie pe jos, să se bage în faţă la cozi  ş.a.m.d. Din nefericire, prea mulţi se grăbesc să confirme aceste aşteptări deplorabile, astfel încât mizeria umană şi materială tinde să se perpetueze printr-un cerc vicios.

Sunt mulţi, e drept, şi cei care fac dezinteresat fapte frumoase şi generoase. Căutaţi-i, adeseori sunt şi timizi. Aceşti eroi fără intenţie merită ocrotiţi şi imitaţi. Prin exemplul lor, încet-încet poate vom deveni toţi optimişti. Iar oraşul mai curat.

Adrian Hatos
sociolog

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Moralist de ”Sorbonica”
I. ”Suntem oare o naţiune de nesimţiţi? Încercând să înţelegem mai de aproape ce se întâmplă cu cei aşa-zis nesimţiţi vom constata că, dincolo de spoiala de agresivitate defensivă, adică tupeu, este ceva raţional: anticiparea faptului că la fel ar face şi alţii. Dacă vedem astfel gesturile neplăcute ale multor compatrioţi, acestea ni se vor părea un pic mai logice. Numai un fraier se poartă ca un mieluşel într-o lume de hiene.” 1. Sociologul Hatoş uită, întâmplător(?), rolul esențial al sistemului educațional în reducerea/eradicarea gradului de nesimțire al unei colectivități umane, sistem educational din care şi el face parte. 2. Dacă toți cei aflați astăzi la catedră şi-ar face datoria ca dascălii pe care i-am avut, probabil că sociologul Hatoş nu prea ar fi avut motive să se întrebe dacă face parte, sau nu, dintr-o națiune de nesimțiți. Nu puțini dintre colegii săi de UO, ştiu bine la ce mă refer! 3. De tot felul de constatări şi moraliști este plină ”căruţa” naţiunii române. Ca şi de tot felul de ”Sorbonici”. Pe când nişte ”tratamente” preventive eficiente? II. ”Sărăcia reprezintă cea mai dură formă de violență” - Mahatma Ghandi. 1. Sociologul Hatoş se pare că nu prea a auzit de Gandhi, M. Ca și un alt mare moralist de ”Sorbonica”: professore dottore Cornuţiu. III. Poate ne explică sociologul Hatoş cum se mai fac segregările pe criterii etnice etc., prin școlile bihorene si nu numai.
Postat 07 Martie 2017, 03:22 de stefan
ceea ce uriteste viata sociala in fiecare moment
In rezumat: "Ceea ce ne lipseşte nouă ca naţiune, implicit şi orădenilor, este o părere optimistă despre intenţiile şi acţiunile celorlalţi." Avem ginduri urite despre ceilalti pentru ca proiectam asupra lor ceea ce suntem noi insine de fapt. Cind noi o sa fim mai slefuiti si mai buni o sa-i vedem si pe ceilalti sub o lumina mai generoasa.
Postat 06 Martie 2017, 09:38 de poli
:-)
Draga Adi...de cateva decenii deja populatia care a construit orasul (ei si urmasii lor) a fost inlocuita de valuri si valuri de nou veniti din mediul rural, un fel de lumpen-proletariat putin sau delc adaptat vietii urbane. Atunci cand lipsa de educatie s-a cuplat cu imbogatirea...a aparut parvenitismul. In Oradea ceea ce socheaza fata de alte orase este distanta enorma dintre frumusetea orasului (construit de altii) si gradul scazut de civilizatie al locuitorilor, grad scazut de civilizatie care se vede peste tot si in toate (limbaj, imbracaminte, atitudine). Deci nu trebuie sa ne miram prea mult. Sunt bune campaniile , luarea de atitudine. Pentur ca lucrurile sa se schimbe in bine vizibil mai trebuie sa treaca cel putin o generatie.
Postat 06 Martie 2017, 09:13 de Cleopard
Aşa e...
Ne vedem ospitalieri,buni,filantropi...frumoşi...,,o mare abureală venită de dinainte de 90.
Postat 05 Martie 2017, 20:24 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON