URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2015, 15:32

Copacii discordiei: RER Ecologic Service garantează că în Oradea orice arbore e tăiat sau toaletat legal

Copacii discordiei: RER Ecologic Service garantează că în Oradea orice arbore e tăiat sau toaletat legal ESTIMATIV. Ecologiştii au acuzat şi faptul că Primăria ar fi stabilit, prin licitaţia de doborâri de arbori, un număr fix de copaci care trebuie tăiaţi în oraş. De fapt, prin caietul de sarcini, Primăria a oferit doar estimări privind numărul minim şi maxim de copaci ce urmează să fie tăiaţi sau toaletaţi, estimări necesare ca societăţile să poată să-şi facă ofertele financiare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele zile, ecologiştii şi-au fixat atenţia pe arborii oraşului. Un grup de orădeni i-au cerut prefectului Bihorului, Claudiu Pop, printr-un memoriu scris, să oprească „tăierea şi toaletarea abuzivă a miilor de arbori perfect sănătoşi” din Oradea, acuzând firma RER Ecologic Service că se face vinovată, în tandem cu Primăria, de acest masacru. Operatorul de salubritate se apără, însă, arătând că arborii din Oradea sunt tăiaţi ori toaletaţi exclusiv cu un motiv justificat, aprobat de municipalitate ori de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Apel la prefect

În memoriul semnat de şapte ecologişti orădeni (universitarii Mihai Drecin şi Mircea Chiriac, Florin Budea, Valeriu Leucuţa, Cristian Frenţiu, Chiriac Rada şi Fodor Joszef), aceştia acuză RER Ecologic Service şi Primăria Oradea că orchestrează „masacrarea arborilor perfect sănătoşi” din oraş, luând „peste noapte” şi „fără un studiu real în teren” decizii pentru tăieri şi toaletări de arbori care n-ar avea nevoie de astfel de operaţiuni.

Totodată, ecologiştii acuză că cea mai mare parte a arborilor toaletaţi de RER Ecologic Service în ultimii ani s-ar fi uscat, ca urmare a unui tratament neadecvat, iar în baza acestor acuze îi cer prefectului să anuleze contractul încheiat între Primărie şi companie pentru tăieri şi toaletări de arbori.

Tăieri... pe din două

Contractul la care fac referire ecologiştii a fost semnat în luna iunie 2014, în urma unei licitaţii pentru „doborât arbori, tăieri de corecţie şi extragerea sistemului radicular” pe malul drept al Crişului Repede. Pentru acest serviciu, Primăria a împărţit oraşul în două, organizând două licitaţii, iar în partea de oraş aflată pe malul stâng al râului câştigătoare a fost firma Elecbrans. Această societate nu are nicio legătură cu RER Ecologic Service, a precizat operatorul de salubritate într-un comunicat de presă dat publicităţii joia trecută, menit să lămurească situaţia.

Prin acelaşi comunicat, compania garantează că tăierile şi toaletările pe care muncitorii săi le fac sunt conforme cu specificaţiile din caietul de sarcini şi în concordanţă cu prevederile legale. De altfel, Hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 429/2009 prevede că „toaletarea, tăierea de orice fel sau scoaterea din rădăcini a oricărui fel de arbore, arbust, pom fructifer nu este permisă decât în baza autorizaţiei scrise şi prealabile eliberate de Primăria Municipiului Oradea”. Muncitorii companiei nu pot, deci, tăia ori toaleta un arbore decât la comanda municipalităţii.

Doar cu aviz

Potrivit regulamentului de spaţii verzi, comanda de toaletare sau tăiere a unui arbore se face în baza unei cereri scrise depuse de un cetăţean sau de o asociaţie de proprietari, ori dacă angajaţii Primăriei sesizează o astfel de necesitate.

Cererea se verifică în teren de un angajat al Direcţiei Tehnice, iar dacă se dovedeşte justificată, este anunţată firma responsabilă de lucrări. Operaţiunea se face tot sub supravegherea angajaţilor Direcţiei Tehnice, care stabilesc concret ce şi cât se taie.

Mai mult, conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, până şi Primăria trebuie să ceară acordul Agenţiei judeţene pentru Protecţia Mediului, dacă arborele pe care vrea să-l taie este sănătos.

Scop comun

Cât despre toaletarea arborilor, RER Ecologic Service garantează că aceste operaţiuni sunt realizate exclusiv cu un motiv întemeiat şi permis de lege, adică pentru eliminarea ramurilor uscate sau a celor care afectează faţada, acoperişul imobilelor, reţelele electrice, reţelele de telecomunicaţii, siguranţa traficului rutier şi pietonal, respectiv pentru prevenirea pericolului de prăbuşire. Totodată, se arată în comunicatul societăţii, după toaletare toate crengile sunt tratate cu ulei de in, pentru prevenirea îmbolnăvirii lor.

„În aceste condiţii, RER Ecologic Service respinge acuzaţiile că ar masacra arborii sănătoşi din Oradea”, arată comunicatul operatorului. În final, RER Ecologic Service le transmite tuturor orădenilor că este deschisă oricăror sugestii privind îmbunătăţirea activităţii societăţii. Pentru că scopul ei, ca al locuitorilor oraşului, este ca Oradea să fie un loc curat şi sănătos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON