URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2011, 09:51

Control din poartă în poartă: Reabilitarea porţilor se va face după reguli bine stabilite

Control din poartă în poartă: Reabilitarea porţilor se va face după reguli bine stabilite UN MODEL. Poarta Palatului Episcopiei Greco-Catolice este un model de bună practică în reabilitarea porţilor. La renovare, restauratorii au folosit materiale ca şi cele originale, păstrând şi elementele decorative iniţiale. Aceleaşi reguli vor trebui să le respecte şi orădenii de rând care au case în centrul istoric
Control din poartă în poartă: Reabilitarea porţilor se va face după reguli bine stabilite PROST EXEMPLU. Înlocuirea unei porţi vechi din lemn cu una nouă din plastic este una din cele mai frecvente greşeli pe care le fac orădenii, cauzată de faptul că o poartă nouă din PVC este mai ieftină decât recondiţionarea celei originale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Simbolistic, poarta este intrarea într-o nouă lume. Trecând pragul ei, călătorul se rupe de o realitate, făcând noi descoperiri. La o clădire, poarta este graniţa între lumea agitată a străzilor şi cea liniştită a unui cămin, a unui refugiu.

Deşi mulţi orădeni înclină să creadă că rolul unei porţi este nesemnificativ, istoricii şi arhitecţii spun că ea contează la fel de mult ca şi clădirea însăşi şi că trebuie să se afle într-o armonie deplină cu construcţia pe care o întregeşte. Din acest motiv, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Bihor studiază toate porţile din centrul vechi al oraşului, pregătind un manual de bune practici în reabilitarea lor. Când studiul va fi gata, iar orădenii instruiţi, Primăria are de gând să instituie obligativitatea reabilitării corecte a porţilor.

Greşeli

Porţile şi uşile contribuie la caracterul şi valoarea istorică a unui imobil. Pornind de la această premisă, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor vrea să-i înveţe pe orădeni cum să-şi reabiliteze corect porţile de la casele din centrul istoric al oraşului. "Membrii organizaţiei de tineret a UDMR Bihor au făcut documentarea fotografică, pozând circa 90 de porţi din centrul oraşului. Urmează ca mai mulţi specialişti să identifice care din aceste porţi trebuie să fie protejate la nivel local", explică directorul executiv al fundaţiei, Angela Lupşea.

Experţii, conduşi de criticul de artă Ramona Novicov, vor decide, practic, care porţi vor fi incluse într-o listă a uşilor şi porţilor monument. "Problema porţilor oraşului e că toată lumea le schimbă. Renunţă la materialul din care erau făcute şi fac altele noi", precizează Lupşea. Aceste schimbări sunt cât se poate de eronate, pentru că o poartă trebuie să se potrivească faţadei. Or, o poartă din plastic, de pildă, e ca nuca în perete pe o clădire cu o arhitectură deosebită. Pe lângă că-şi fac porţi din alte materiale, orădenii mai fac o greşeală: renunţă la decoraţiunile şi detaliile porţilor originale, elemente extrem de importante din punct de vedere arhitectural.

Reguli şi sfaturi

Pentru a stopa acest "masacru" al porţilor, Fundaţia face şi un îndreptar privind modul în care se recondiţionează sau se înlocuiesc porţile. "Cele mai importante lucruri sunt păstrarea materialelor şi dimensiunilor originale şi a decoraţiilor", spune şefa Fundaţiei. Adică nu se poate face o poartă din fier în locul uneia din lemn. Feroneria veche a porţii, inclusiv clanţa, nu trebuie aruncată la gunoi, mai spun specialiştii, de cele mai multe ori fiind suficientă curăţarea ei. În plus, există metode de adaptare a feroneriei la tehnici moderne de securitate. Mânerele din plastic nu pot fi sub nicio formă tolerate, iar dacă originalele nu mai există, se pot folosi piese vechi pentru o reconstituire.

În plus, specialiştii mai recomandă şi folosirea unor sisteme de închidere hidraulice, care vor asigura o închidere silenţioasă, protejând în acelaşi timp poarta şi uşa.

Atelier de... meşteri

Cea mai recomandată tehnică pentru primenirea porţilor este recondiţionarea. Aceasta, însă, trebuie făcută de meşteri pricepuţi, care folosesc tehnici tradiţionale. "Aceşti meşteri sunt greu de găsit. Noi vrem să le putem oferi orădenilor şi exemple de meşteri care se pricep la recondiţionări, dar trebuie să-i găsim", zice Lupşea. Pentru asta, viceprimarul Biro Rozalia doreşte să realizeze în Cetatea Oradea, când lucrările de reabilitare vor fi gata, un atelier de restaurare a obiectelor din lemn, pentru a asigura oraşul cu meşteri pricepuţi.

De altfel, Biro şi-a anunţat şi sprijinul pentru promovarea unei Hotărâri de Consiliu Local, prin care orădenii să aibă obligaţia să-şi protejeze porţile şi să le renoveze după reguli, nu după cum îi taie capul. Însă, înainte de asta, Fundaţia va face consultări publice cu proprietarii respectivelor imobile. "Noi vrem ca oamenii să înţeleagă de ce trebuie protejate porţile, să primească soluţii de reabilitare. Nu se va institui o obligaţie până când aceste lucruri nu vor fi făcute", zice directoarea. Pentru că scopul Fundaţiei nu este de a vârî obligaţii pe gâtul oamenilor, apoi de a-i amenda dacă nu le respectă, ci de a şlefui aceste bijuterii ale oraşului. Fără de care nicio casă n-ar avea nici început, nici sfârşit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
lasa-ma frate ...nu stiti de unde sa scoateti bani ... si cine sa castige !!!! care firma si a cui ?! mai terminati cu prostiile !!!!! pana acum toate fundatiile astea nu au facut acum ... acum s-au trezit !!!!!
Postat 22 Noiembrie 2011, 10:56 de
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON