URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Mai 2015, 11:40

Cetatea (în)vie: Fortăreaţa orădeană va fi pusă în circuit cu muzee, o galerie de artă, un teatru de vară, restaurante şi cafenele

Cetatea (în)vie: Fortăreaţa orădeană va fi pusă în circuit cu muzee, o galerie de artă, un teatru de vară, restaurante şi cafenele POFTIŢI! Aflată deocamdată în lucru, Cetatea Oradiei va avea de anul viitor numeroase atracţii pentru turişti, dar şi pentru orădeni deopotrivă, vizitatorii putând redescoperi istoria, cultura şi bunătăţile oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lăsată în paragină până acum câţiva ani, Cetatea Oradea are o faţă nouă, iar după finalizarea lucrărilor de reabilitare va deveni cel mai mare şi mai complex obiectiv turistic din oraş. 

"Popularea" ei a fost gândită - spun reprezentanţii municipalităţii - în aşa fel încât aici să fie promovată istoria Cetăţii, a oraşului şi a oamenilor ei, turiştii urmând să fie atraşi şi cu expoziţii de artă, cafenele cu terase şi un restaurant cu specific tradiţional.

Aproape deschisă 

După şase ani de şantier, lucrările la Cetatea Oradea, monument istorico-arhitectonic de clasa A, de importanţă naţională şi universală, vor fi finalizate în luna noiembrie, iar deschiderea oficială se va face printr-un Târg de Crăciun.

Orădenii şi turiştii o vor putea vedea totuşi - ce-i drept, nu în întregime - încă de luna viitoare. "Se vor putea vizita zona teatrului de vară, Corpul J, Grota Roşie, precum şi curtea interioară, de jur împrejurul Palatului Princiar", spune Dumitru Sim (foto), managerul proiectului de revitalizare a Cetăţii, în valoare de circa 88 milioane lei.

Cum se mai lucrează doar la subsolurile corpurilor A şi B (Palatul Princiar), unde au fost descoperite faţada vestică şi cea sudică a fostei catedrale gotice, aleşii locali au aprobat recent regulamentul de organizare şi funcţionare a complexului istoric. Acesta prevede, detaliat pe corpuri de clădiri şi zone, activităţile care vor putea fi găzduite aici.

"Popularea Cetăţii nu se face haotic. Ea a fost gândită înainte de depunerea proiectelor, de o echipă complexă. Activităţile trebuiau să fie compatibile cu un sit de o asemenea importanţă şi, mai ales, finanţabile. Ne-am axat, întâi, pe funcţiuni culturale, iar apoi pe unele de susţinere a turismului", explică Sim.

Accent pe istorie

Oaspeţii vor fi invitaţi să vadă un Muzeu al Cetăţii şi al Oraşului Oradea, amplasat în cea mai mare parte în corpurile A şi B, unde va fi prezentată istoria fortăreţei şi a urbei, în ordine cronologică, cu obiecte ce includ heraldică şi medalistică, hărţi şi stampe, precum şi încăperi în care vor fi reconstituite scene importante din trecut, cu manechine şi costume de epocă. Muzeul va avea şi o secţie multiconfesională, una dedicată formelor de tortură folosite în Evul Mediu (Muzeul Supliciului) şi mai multe săli dedicate istoriei teatrului, vieţii culturale, presei şi fotografiei orădene.

În corpul H va funcţiona un Muzeu al Pâinii, în care turiştii vor putea vedea, între altele, cuptoare şi reţetare vechi. Pentru dotarea tuturor secţiilor Muzeului Cetăţii, municipalitatea va lucra cu o echipă de muzeografi, istorici, arhivari, dar şi cu reprezentanţi ai cultelor. "Lucrăm pentru a stabili ce ar trebui prezentat în secţia multiconfesională", spune Dumitru Sim. Turiştii vor putea coborî în subsolul corpurilor A şi B pentru a admira faţadele vechii catedrale gotice de aici, iar în corpul P vor vedea un lapidarium, ce va conţine cele mai frumoase pietre sculptate (romanice, gotice, renascentiste) găsite în urma săpăturilor arheologice recente.

Cu cafenele şi terase

Tot în Cetate vor funcţiona ateliere meşteşugăreşti, teatrul de vară, o galerie de artă, Casa Căsătoriilor, o bibliotecă virtuală, un centru de informare turistică, o sală multifuncţională pentru evenimente, precum şi un complex numit "Asylum Artorum". "Aici vom caza tineri artişti fără posibilităţi, care îşi vor plăti doar utilităţile şi, în contrapartidă, vor ţine cursuri de pictură şi sculptură, vor da concerte de vioară şi mici spectacole de teatru", explică managerul de proiect.

În acelaşi regim, în Corpul I, municipalitatea asigură 9 spaţii unor ONG-uri ce vor fi desemnate printr-un concurs de proiecte şi programe. "Caietele de sarcini s-au finalizat şi, în luna iunie, va fi făcut un anunţ în acest sens. Ne vom axa pe ONG-urile serioase din domeniul patrimoniului, artei şi educaţiei. Ele vor trebui să umple curtea Cetăţii cu activităţi zilnice", explică Sim, precizând că atribuirea spaţiilor se va face pe câte 2 ani.

În Cetate vor avea loc şi operatori economici. Administraţia Imobiliară Oradea va licita în toamnă mai multe spaţii pentru amenajarea unui restaurant cu mâncare tradiţională (Galeria Gastronomică Tradiţională), a unei cafenele literare (lângă Teatrul de Vară), a unui magazin de suveniruri şi vinuri cu specific local (Wine&Gift Shop), a unor terase sezoniere deschise vara până la miezul nopţii, precum şi a unui anticariat. De asemenea, în Muzeul Pâinii se va deschide un spaţiu de degustare a produselor de panificaţie. "Firmele vor trebui să ţină cont de specificul locului şi să propună exclusiv produse tradiţionale", precizează Sim.

De toate, turiştii se vor putea bucura, din plin, de la anul...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Cetatea Oradea peste Garajul Ciclop
cred ca ideea repopularii Cetatii este foarte buna, doar ca procentele... nu sunt chiar cele mai bune. in opinia mea, in fine, ar trebui ca Cetatea sa atraga vizitatori prin ceva inedit si placut. cafenelele si terasele cred ca sunt super ok, insa la capitolul Galerie de arta ar trebui gandit ceva in genul Garajul Ciclop, adica redimensionat ca proportii - ceva imens si demn de anvergura Cetatii, care sa puna in valoare Cetatea si sa atraga noi turisti pt. oras - si, in care sa fie promovata arta, Oradea devenind astfel cel putin anual un centru de referinta pt. arta romaneasca, de exemplu, si, in care UO sa aiba un cuvant greu de spus prin aducerea de lucrari ale studentilor (cel putin pt inceput), iar evenimentul ca atare sa fie promovat profesional anual, agresiv si eficient, de cineva cu viziune si pregatire artistica, in genul domnului Radu Tirnovean, de exemplu. sa fie lasati dinozaurii in pace si sa se faca ceva cu adevarat inedit, altfel e praf in ochi si fara succes la public. Oradea ar avea nevoie de asemenea evenimente anuale pt. dezvoltare.
Postat 02 Iunie 2015, 09:33 de vg
FILIP
@CHRIS: eu acum 2 ani si ceva, cand inca mai exista, l-am vazut pe Filip in Real! Si eu am vrut sa-l scuip! GHINION! Mi s-a facut rau, am cazut pe niste ambalaje si a trebuit sa stau vreo 10 minute ca sa-mi revin. Intre timp disparuse! Scena a avut loc in prezenta unor angajati Real!(imi pare rau, nu stiu cine erau, daca citesc acest comentariu poate isi mai amintesc...)! Cat despre melodie, ce sa zic? E potrivita! Mai ales ca "teapa" am luat-o excat din cazua lui(ca primar) si a Primariei care nu a verificat nimic din ce trebuia sa verifice! Asta e! Orice in lumea asta comporta riscuri chiar cand zici ca ti-ai luat toate masurile de precautie!
Postat 30 Mai 2015, 10:28 de TDS
@windos 3.1
intrebare: de unde stii tu ca mi-a dat apartament pe moldovei? ciudat, deoarece stau in alta parte a orasului si am doar un apartament luat cu credit. prea le "stii" tu pe toate. adevarul e ca ati dormit si atunci cand si-a batut joc de orasul NOSTRU si dormiti si acum cand ar trebui sa iesiti la referendum. asta meritati voi. pacat de copiii nostri ca vor suporta din cauza nepasarii voastre.
Postat 30 Mai 2015, 08:04 de User anonimizat
ASS
Ma da'bou esti!
Postat 29 Mai 2015, 22:48 de User anonimizat
Attn: CHRIS
De ce nu scuipi şi pe apartamentul din str. Moldovei pe care ţi l-a atribuit mercenarul Filip, sărind peste toate regulile şi legile în vigoare ???
Postat 29 Mai 2015, 18:33 de WinDos
Cum adică, a fost lăsată până acum în paragină ???
Dar cele peste 8 milioane Eur "băgate" din fonduri europene unde sunt, că doar nu s-au dus în conturile cuplului Filip-Boloş din moment ce au fost efectiv cheltuite de către cuplul Bolojan-Boloş ???
Postat 29 Mai 2015, 18:30 de WinDos
postacii de serviciu
nu te dezamagesc postacii de serviciu. urmeaza schimbul 2 la postari anti bolojan. l-am vazut azi pe filip in metro(sincer mi-a venit sa il scuip). TDS l-am intrebat de problema ta cu impact-ul. si mi-a recomandat sa ascult melodia de la cassa loco-ce bine imi pare ca ai luat teapa. eu zic sa mai insisti pe la el. poate te rezolva pana la urma. :))))) si ca sa vorbesc la subiect e pacat ca nu au mutat muzeul in cetate era mai bine asa si poate avea mai multi vizitatori.
Postat 29 Mai 2015, 15:20 de User anonimizat
EGALITATE
@anticomunist: Adevăr grăiești! Teatrul de vară e gata de vreo doi ani și nu-l folosește nimeni! Podul de lemn este un kitch la standarde deosebite! În rest ce să-ți spun? FILIP= BOLOJAN și invers!
Postat 29 Mai 2015, 12:46 de TDS
Nu e bine
De ce? Nu stiu sa va spun, dar sigur o sa apara WINDOS si TSD, acompaniati eventual de Platona si o sa aflati ca e de porc, ca planurile au fost facute de fapt dwe Filip si ca oricum, "taranul din Birtin" n-are domle' viziune pentru un asa oras cum e Oradea.
Postat 29 Mai 2015, 12:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON