URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2015, 11:56

Au îmbulinat-o! RER Ecologic Service „pedepseşte” cu buline roşii firmele orădene care nu colectează selectiv

Au îmbulinat-o! RER Ecologic Service „pedepseşte” cu buline roşii firmele orădene care nu colectează selectiv PE DATA VIITOARE! Utilajele RER Ecologic Service dedicate colectării selective a deşeurilor nu golesc recipientele dedicate fracţiei uscate dacă în ele sunt şi deşeuri menajere. Acestea rămân pe loc, până când pe stradă ajung utilajele pentru colectarea menajeră
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De la toţi clienţii orădeni, persoane fizice şi juridice deopotrivă, RER Ecologic Service ridică gratuit fracţia uscată, adică deşeurile care pot fi reciclate (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, doze de aluminiu), tocmai pentru a-i încuraja pe toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv.

Însă unele firme orădene încearcă să fenteze operatorul de salubritate şi aruncă deşeurile menajere în containerele dedicate reciclabilelor, numai ca să scape de ele gratuit. Muncitorii RER Ecologic Service nu cad, însă, în capcană şi nu adună pseudo-reciclabilele, care ar compromite şi deşeurile colectate corect.

Fenta din container

În ultimele luni, tot mai multe companii din oraş au solicitat RER Ecologic Service să le schimbe cel puţin unul din recipientele deţinute pentru deşeurile menajere în container pentru deşeuri reciclabile. Iniţiativa ar fi lăudabilă, dacă firmele ar demonstra că pun preţ pe colectarea selectivă. În realitate, însă, după cum au depistat muncitorii RER Ecologic Service, multe din aceste societăţi nu fac altceva decât să „mascheze” deşeurile menajere în containerele galbene, doar ca să nu plătească pentru colectarea lor.

O dovadă este şi faptul că, în ciuda multelor solicitări de acest gen, cantităţile de deşeuri menajere adunate de RER Ecologic Service din oraş nu au scăzut. Deci firmele nu au mai puţine gunoaie, ci doar le „dosesc”.

Bulină cu mesaj

Odată amestecate cele două fracţii, deşeurile reciclabile nu mai pot fi valorificate. Este evident că o hârtie pe care a curs ulei sau alte lichide nu mai are cum fi reciclată. Tocmai de aceea, muncitorii RER Ecologic Service de pe traseele de colectare a deşeurilor reciclabile, care se parcurg în zile diferite de cele în care se ridică deşeurile menajere, nu colectează fracţia uscată contaminată.

În schimb, pe fiecare container dedicat reciclabilelor, dar care are în el resturi menajere, lipesc de acum înainte o bulină roşie, care îi anunţă pe patronii firmelor că deşeurile aruncate sunt neconforme, drept urmare nu au fost colectate. Ele vor fi luate doar de utilajele care adună deşeuri menajere, la următoarea colectare, şi vor fi şi facturate ca atare. Aşa cum, de altfel, este corect...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pacaleala
Cand toate firmele care colecteaza deseuri reciclabile platesc pentru respectivele deseuri, vine RER-ul si imi scoate ochii ca le colecteaza gratuit,cand ar trebui sa iau bani pe ele. Si tot RER-ul e ofensat. Serios?! Si apropo, s-au bagat bani in statia de sortare. Sa si le sorteze daca nu platesc ca ceilalti. Sau sa plateasca. Sau sa reduca pretul pe fractia umeda daca se face colectare selectiva. Asa cum e un vest. Si sa mai termine cu mulsul banilor de la populatie cu ajutorul primariei.
Postat 02 Iulie 2015, 00:27 de seby1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON