URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2016, 12:34

Aleşii voştri: Cine sunt noii consilieri locali ai Oradiei şi ce planuri au pentru următorii patru ani

Aleşii voştri: Cine sunt noii consilieri locali ai Oradiei şi ce planuri au pentru următorii patru ani MAJORITATEA "BOBOCI". Din cei 27 de consilieri municipali, 16 sunt la primul mandat. Cu profesii diverse, noii aleşi spun, firesc, că vor să-şi folosească priceperea pentru a contribui la dezvoltarea oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor oraşului. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Acesta a fost jurământul pe care noii consilieri municipali ai Oradiei l-au rostit miercurea trecută, la şedinţa de constituire a "parlamentului" local.

În prima reuniune, consilierii i-au ales şi pe cei doi viceprimari, ambii liberali. Fără emoţii, întrucât alegătorii au oferit PNL Oradea o majoritate mai mult decât suficientă, de două treimi din totalul mandatelor...

3 x PNL

Dacian Palladi, viceprimar Oradea, consilier în afaceriConducerea Oradiei este monocoloră, integral liberală, întrucât primarul Ilie Bolojan va fi sprijinit de doi secunzi din propriul partid. Unul dintre aceştia este Dacian Palladi (46 ani) (foto), pentru întâia oară membru al Consiliului Local. În prezent consultant în afaceri, Palladi a fost de-a lungul anilor procuror, director al Fondului Proprietăţii de Stat în guvernarea CDR, asistent la Facultatea de Drept, sfătuitor şi director de campanie al fostului primar PD Petru Filip.

Palladi va trebui să renunţe la afacere în 15 zile, dacă va rămâne viceprimar. El a scris însă pe Facebook că în zilele următoare s-ar putea petrece modificări, fără să ofere mai multe detalii, ci doar sugerând că schimbarea, dacă va avea loc, va fi consecinţa unor negocieri între PNL şi UDMR.

În schimb, viceprimarul Florin Birta are funcţia asigurată, iar pentru a o exercita în următorii patru ani va demisiona de la şefia Clubului Sportiv Municipal, pe care îl conduce din 2009. De profesie jurist, Birta are 33 de ani şi este un apropiat al primarului Bolojan.

Despre planurile pentru următorii patru ani, ambii viceprimari spun că îşi doresc să susţină proiectele edilului şef. Deocamdată, însă, nici unul nu are trasate atribuţiile, astfel că nu au intrat în promisiuni concrete.

Comisii cu profesionişti

În Consiliul Local Oradea vor mai activa 16 liberali, dintre care şase "veterani": fostul viceprimar Mircea Mălan (avocat), care ar putea renunţa pentru un loc în Consiliul Judeţean, fostul şef al Inspectoratului Şcolar, Daniel Negrean (acum director adjunct al Colegiului Economic), Adrian Felea (lector universitar), Camelia Dulca (administrator al Fulger Taxi), Marcel Dragoş (şef serviciu la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) şi Teofil Filimon (şef serviciu la RCS & RDS).

"Bobocii" PNL sunt Ioan Lezeu (administrator la Congips), Camelia Buhaş (medic legist), Adrian Duşe (chirurg), Corina Fonoage (medic epidemiolog), Romeo Ionescu (managerul Hotelului Ramada), Mihai Maci (lector universitar), Liviu Marinău (avocat), Grigore Morar (ofiţer în rezervă), Adrian Revnic (director la firma Rev Solutions) şi Marius Zdrîncă (administrator la Donatiro).

Universitarul Ioan Maci, filozof, membru în Consiliul Local Oradea"Deocamdată nu pot spune ce vreau să fac. Sunt în comisia de învăţământ, culte, tineret, şi vreau să aflu ce spun oamenii din aceste instituţii", mărturiseşte universitarul Mihai Maci (foto). Doctorul Duşe afirmă răspicat că vrea să asigure expertiza necesară în comisia de sănătate. "Vreau ca deciziile care se iau în legătură cu Spitalul Judeţean şi cel Municipal să fie evaluate de persoane din sistem". De altfel, din această comisie fac parte doar medici şi fizicieni medicali, la fel cum cea de învăţământ e formată exclusiv din profesori.

Un alt consilier liberal nou, Romeo Ionescu, spune că vrea să fie legătura între municipalitate şi domeniul HoReCa, intenţionând să şi promoveze învăţământul profesional pentru această industrie.

Opoziţie mică

Liviu Sabău Popa, consilier local PSDOpoziţia este formată din 5 consilieri PSD şi 4 UDMR. Dintre social-democraţi, doar jurista Adelina Coste şi neurochirurgul Aurel Mohan au mai făcut parte din acest for, în timp ce Liviu Sabău Popa (director economic al Ambulanţei Bihor), Adrian Negrea (lector universitar) şi Nicolae Avram (profesor) sunt şi ei boboci. "Un prim proiect al nostru va fi să oferim burse mai mari pentru elevi. Nu ne dorim să punem contre, ci să îmbunătăţim administraţia publică", explică Liviu Sabău Popa (foto).

Cel mai mic, grupul UDMR e condus de fostul viceprimar Huszár István, care îşi propune să facă un bazin de înot la Liceul Sportiv, să renoveze fostul cinematograf Libertatea şi să găsească un spaţiu în Primărie unde toţi consilierii să poată primi audienţe. "Toţi aleşii trebuie să înţeleagă că sunt reprezentanţii orădenilor, nu ai partidelor", motivează Huszár.

Fostul vice îi are colegi pe Kis Gábor (director economic la Teatrul Szigligeti), aflat la al doilea mandat, şi pe novicele Kirei Melinda (fizician la Centrul Oncologic) şi Kecse Gabriella (director adjunct la Şcoala Szacsvay Imre). "Mi-aş dori ca municipalitatea să construiască un centru paleativ pentru bolnavii în stadii finale", spune Kirei.

Aşadar, noii reprezentanţi ai orădenilor dau impresia că au forţe proaspete şi vor să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor. Numai să nu le treacă entuziasmul...


Vocea străzii:

Ce aşteptări aveţi de la noii consilieri municipali ai Oradiei?

Să crească bursele pentru elevi. Sunt penibil de mici, printre cele mai mici din ţară pentru un municipiu reşedinţă de judeţ.

Horia Oniţa

Să-şi vadă de treaba din Consiliul Local, nu de afacerile personale şi cum să câştige mai mulţi bani din afaceri cu statul.

Mariana Pop

Mi-aş dori să-i văd că se plimbă prin parcuri şi pe străzi să vadă şi ei ceea ce vedem noi, praf şi distrugeri, şi să le rezolve pe rând.

Laura Mascaş

Am încredere în echipa lui Bolojan şi sper că toţi consilierii vor înţelege că nu ne dorim decât să continue direcţia bună a oraşului.

Raul Sas

Vreau să-i văd disponibili la audienţe, să asculte ce probleme avem în cartiere: n-avem locuri de parcare, iar rahaţi de câini sunt peste tot.

Felicia Ionaş

Consilierii trebuie să dea exemplu şi să iasă la plantări pe străzi şi în parcuri, să facă acţiuni sănătoase în oraş, precum concursuri de sport.

Mihai Ardelean

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Concedierea tuturor angajatilor din Primaria Oradea si institutiile subordonate care nu pot explica averea dobandita
Un prim proiect care il propun noului grup de consilieri este concedierea tuturor angajatilor din Primaria Oradea si institutiile subordonate care nu pot explica averea dobandita ......
Postat 30 Iunie 2016, 15:39 de viorel_guide
!!!
Cu tot respectul....sant alesii vostri..
Postat 30 Iunie 2016, 14:57 de Tinas
DE CORECTAT
D-l PALLADI DACIAN SALVATOR a fost director al Fondului Proprietății de Stat / FPS /! Banat Crișana este fostul FPP, actualmente SIF Banat Crișana!
Postat 30 Iunie 2016, 13:12 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON