URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 APRILIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Până acum, când călătoream în străinătate, ne plângeam că ţiganii cerşetori ne fac neamul de râs. Acum ne fac de ruşine cei care ne conduc, analfabeţii din Guvern şi nesimţiţii din Parlament. Pe mine cel mai tare mă enervează când aud că se vorbeşte de Guvernul Dragnea sau Guvernul Dăncilă. Guvernul nu este nici al infractorului de Teleorman, nici al sărmanei petroliste.
Zic şi eu
Adrian Cris
La CJ Bihor este blocaj, ţipă de doi ani coaliţia UDMR-PSD-ALDE şi divizia sa de presă, acuzând mai nou că refuzul consilierilor PNL de a vota bugetul pe 2018 a făcut ca salariaţii instituţiei şi ai celor subordonate să capete luna asta doar 70% din lefuri. Nicio noutate. Politrucii locali repetă papagaliceşte cuvinte precum "blocaj" şi "boicot" la fel cum şefii lor boscorodesc întruna "Soros" şi "Statul Paralel". De data asta, totuşi, nu cu ei am treabă, ci cu PNL-iştii...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Șobolanii internetului sunt ușor de recunoscut: sunt frustrați, nefericiți, rasiști, sexiști, antisemiți, urăsc totul și pe toată lumea. Nu cunosc rețeta dialogului și polemicii, nu au vocația construcției, dar excelează în cea a distrugerii, chiar dacă puterea lor distructivă este, încă, nesemnificativă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede o procedură rapidă şi relativ ieftină prin care o persoană poate să obţină o hotărâre judecătorească prin care datornicul său să fie obligat să achite sumele de bani pe care i le datorează.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Consensul unanim în psihologie a fost până acum că depresia se leagă de procesele chimice din creier (serotonina în special), dar o serie de noi studii au propus o nouă teorie: şi anume aceea că depresia ar putea să aibă cauze fizice.
14 Septembrie 2017, 12:38

Tu ştii ce consumă copilul tău? Crenvurşti cu până la 12 E-uri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Detalii îngrijorătoare au fost făcute publice de InfoCons, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, care a realizat un studiu pe crenvurşti din carne de pasăre. Cercetarea a relevat că acestea variază între 5 şi 12 E-uri!

Potrivit unui comunicat al InfoCons, în cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., MACROMEX, Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., SALBAC S.A., SC ALDIS SRL, SC ELIT SRL, SC GOODIES MEAT PRODUCTION SRL, SC Romania Hypermarche S. 37.5% dintre produse au menţionat pe etichetă doar ţara în care au fost fabricate, respectiv Polonia şi România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce priveşte numărul de E-uri, a reieşit faptul că acesta variază între 5 şi 12 E-uri.

Produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost: Aro Cremwursti cu carne pui (nu mai puţin de 12 E-uri), Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g (10), Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g (9) şi Cora Crenvursti cu piept de pui 400g (9), iar produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost: Aldis Crenvursti cu pui, Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g, Horeca Cremwursti cu piept de pui (câte 5).

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetati de sodiu, acid ascorbic, acid citric, acid erythorbic, acid lactic, ascorbat de sodiu, caragenan, carmin, citrat de sodiu, difosfati, eritorbat de sodiu, ferocianura de sodiu, guma de guar, guma de xantan, iodat de calciu, lactat de calciu, lactat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, polifosfati, tartrat de sodiu, trifosfati.

Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici!

Toate produsele ce au făcut obiectul studiului au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia sau gluten, muştar, ţelină, susan, lupin.

În ceea ce priveşte cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât şi produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 şi 1000g. 

Toate produsele au menţionat pe etichetă valorile nutriţionale, valoare energetică fiind cuprinsă între 169 - 287 kcal/100g.

Produsele conţin între 14 şi 26 g/100g grăsimi, iar unul dintre produsele studiate conţine doar grăsimi saturate:

Informațiile complete cu privire la conținutul de grăsimi și grăsimi saturate pot fi regăsite aici.

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 10 și 15 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

- proteine din lapte

- proteine din zer

- proteine din soia

- proteine din porc

- proteine din ou

- proteine din pui

Atenţie! În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conţinut de sare acoperă peste 55% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conţinut de sare, 32%. 

În ceea ce priveşte conţinutul de fibre, acesta este menţionat pe eticheta doar în cazul a trei produse, dintre care în cazul unuia este menţiontă valoarea 0.

Informațiile complete cu privire la conținutul de sare, fibre și proteine pot fi regăsite aici.

Crenvurştii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranţi şi conservanţi. Consumate în exces, ele favorizează îngrăşarea şi duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creşterea termenului de valabilitate al produsului şi pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurştii conţin conservanţi. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanţi sau sare.

Produsele analizate au conservanţi adăugaţi (nitriţi sau nitraţi). Aceştia pot fi transformaţi în organism în compuşi care sunt asociaţi cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurşti conţin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriţii să se transforme în compuşi cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanţe chimice.

Unele produse sunt fierte şi afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată şi cancerul colorectal.

Aşadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanţe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanţe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puţine substanţe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurştii nu sunt o alegere bună întrucât conţin şi foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurştilor conţin piept de pui în proporţii variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

Tot sub aspectul informaţiilor nutriţionale, constatăm că aceşti crenvurşti conţin proteine puţineper 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conţin 100 g de piept de pui. Şi acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurşti, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Aşa că atenţie la cantitatea de produse procesate pe care o consumaţi. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Aşadar, crenvurştii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriţionist, atât din cauza conservanţilor conţinuţi, cât şi a cantităţii mari de grăsimi saturate conţinute, care face ca un singur crenvurst să ajungă şi la 140 Calorii.


Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piaţa romanească, cât şi pe cea europeană si este derulat de InfoCons - Organizaţie Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorţiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse şi servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie facută în cunoştinţă de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.


Verifică crenvurştii pe care îi cumperi!

Aplicaţia InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât şi pentru cele cu IOS.

Poţi cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate şi, mai ales, trebuie să-ţi cunoşti drepturile! Examinează cu atenţie ofertele comercianţilor, analizează "chilipirurile" oferite pe site-uri. 

Infocons este alături de consumatori prin alegerea produselor şi serviciillor în cunoştinţă de cauză accesând aplicaţia ce se descarcă GRATUIT.

Descarcă aplicaţia InfoCons pentru telefoane mobile şi verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra:

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteţi obţine informaţii care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicaţie în care regăsiţi informaţii a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curăţenie până la produse electronice şi electrocasnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Judecătorul Cristi Danileţ a predat „lecţii deschise” de educaţie juridică la Tărian și la Oradea (FOTO)
  • O victorie şi o înfrângere pentru Universitatea CSM Oradea în jocurile de pe teren propriu de sâmbătă şi luni (FOTO)
  • UDMR cere treceri de pietoni denivelate în faţa tuturor instituţiilor şcolare din Oradea (FOTO)
  • Model inedit: Copaci cu coroană cubică, plantaţi pe pietonala Alecsandri din Oradea (FOTO)
  • Meserie... cu tehnologie: La Grupul Şcolar Agricol din Cadea, viitorii sudori vor învăţa meserie la un simulator de ultimă generaţie (FOTO)
  • Lumea roboţilor: Peste 150 de copii şi tineri şi-au demonstrat abilităţile în robotică la Oradea (FOTO/VIDEO)
  • Baschet: CSM CSU s-a impus cu 74-70 în disputa cu BC SCM Timişoara (FOTO)
  • Pentru bătrâneţi senine şi respectate: După 10 ani de lucrări, Caritas Eparhial a inaugurat Casa Frenţiu (FOTO)
  • Festivalul Primăverii de la Santăul Mic, un succes: Lume multă, atmosferă colorată, muzică de calitate (FOTO / VIDEO)
  • Polo: CSM Digi s-a impus clar în primul joc din semifinala cu Corona Sportul Studenţesc (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON