URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2017, 15:58

Remodelare corporală? Sporturile de iarnă care te-ar putea ajuta!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anotimpul rece este ideal pentru a ne reaminti să fim copii: putem merge la schi, patinaj, saniuş sau pur şi simplu să ne batem cu zăpada. Activităţile de acest gen nu doar că ajută la sănătatea psihică, dar sunt activităţi care ajută şi la remodelarea corpului.

Digi 24.ro a făcut o trecere în revistă a sporturilor de iarnă, respectiv a modului în care ne ajută ele. Potrivit sursei citate, faptul că, de-a lungul anilor, sania din lemn a suferit modificări substanţiale a dus la schimbarea modului în care cei care se dau pe sanie îşi folosesc muşchii corpului.

"Acum săniile, am văzut că sunt din plastic, din alte materiale şi te poziţionezi altfel. Foloseşti foarte mult centură lombară, centură pelvină, zona lombară, mergi un pic altfel. Depinde cum te dai, ce fel de sanie e şi tehnică", afirmă Alin Popescu, medic primar medicină sportivă.

Exceptând datul cu punga pe derdeluş, considerată foarte periculoasă, medicii recomandă orice tip de mişcare! Snowboardul de exemplu, "arde" circa 500 de kilocalorii într-o oră şi antrenează aproape toată musculatura organismului, în special în primele şedinţe.

"În special abdomenul inferior în momentul în care trebuie să te ridici pe placă şi prin prisma faptului că solicită foarte mult echilibrul şi balansarea poziţiei pe placă, lucrează foarte bine talia, spatele, e poziţia cu mâinile lateral ridicate is în mod special musculatura coapselor şi a feselor", spune antrenorul de fitness  Cori Grămescu.

Şi schiul ajută mult, în special pentru aparatul locomotor. "În principiu schiul e un sport care ajută foarte bine aparatul nostru locomotor, e un sport care ajută psihicul, care place celor care îl practică, are şi o anumită componentta de cardio", afirmă Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, citat de Digi24.ro.

"La schi lucrează mai ales în schiul în condiţii mai sportive, în viteză, lucrează foarte bine musculatura trunchiului, acea musculatură numită core muscles, practic abdomenul, musculatura stabilizatoare a spatelui, toţi muşchii care se ataşează de bazin şi în plus în momentul în care învăţăm să facem schi, pentru că mergem foarte mult în plug, lucrează foarte bine interiorul coapsei, o să simţim acolo prima dată, iar pe măsură ce devenim mai obişnuiţi cu schiatul şi căpătăm poziţia coreta de alunecare pe zăpadă lucrează foarte bine partea din spate a coapsei, fesele, coapsele se modelează foarte frumos în schi", spune Cori Grămescu.

De asemenea, patinajul modelează foarte bine corpul dar şi psihicul.

"În patinaj trebuie să fii foarte bine coordonat. Dacă nu eşti, înveţi să te coordonezi. Nu ai cum să faci un pas pe gheaţă fără să îţi coordonezi tot corpul cu piciorul care urmează a fi pus pe gheaţă. Pe lângă faptul că păşeşti pe gheaţă, cu timpul, cu exerciţiu, începi să aluneci. Această alunecare dezvoltă un tempo, tempoul dezvoltă un ritm şi încet încet înveţi să te coordonezi, să te sincronizezi cu ţine însuţi şi, ca în muzică, să dezvolţi stilul tău propriu", afirmă Andreea Ionescu, instructor de patinaj.

"Antrenează foarte mult răbdarea, este unul din beneficiile pe care le aduce vieţii cotidiene: răbdarea şi ambiţionarea că poţi face lucruri pe care alţii le-au început când erau puştani sau mici şi tu le poţi face şi că adult. Patinajul în general exersează această noţiune a echilibrului", a adăugat Ionescu.

Este important, însă, de reţinut că, indiferent de tipul de sport, specialiştii recomandă să ne îmbrăcăm gros şi să nu uităm să facem încălzirea. Pentru a evita accidentările, echipamentul de protecţie este esenţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON