URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2017, 22:50

Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona

Din elev corigent, student eminent: Cum a ajuns o tânără româncă dintr-un centru de plasament la Sorbona sursa foto: bzi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Destin de film, pentru o tânără din România. Abandonată de părinţi într-un orfelinat, fata a fost salvată de un cuplu care a luat-o acasă şi a avut grijă de ea ca de propriul copil.

Povestea a fost făcută publică de Digi24.ro, site conform căruia tânăra, pe nume Eliza, a intrat în familia Vătavu din Iași pe când avea 8 ani, elevă în clasa a doua. Nu îi plăcea şcoala, iar rezultatele la învăţătură erau foarte slabe. Totuși, cu multă răbdare şi înţelegere, părinţii adoptivi i-au insuflat dragostea pentru carte şi au convins-o cât de importantă este educaţia.

„În dezvoltarea mea personală au contribuit mai mult decât 100%. Nu cred că aş fi ajuns aici fără ei, fără suportul lor, fără eforturile lor, fără tot ce au făcut ei pentru mine. Nu sunt cuvinte pentru a-i descrie, pentru că sunt oameni cu o inimă cât 10 la un loc”, spune Eliza Claudia Chiriac.

Tânăra a recuperat rapid şi în câţiva ani a ajuns un elev premiant. Acum, micuța orfană a ajuns studentă în ultimul an la limbi străine la celebra universitate Sorbona din Paris, iar între timp s-a și angajat la una din cele mai mari bănci din Franţa.

„Sunt mândră de ea pentru că este un copil deosebit. Ea face parte din familia noastră şi va face parte toată viaţa din familia noastră. Ea are deja un viitor asigurat. Nu ne este teamă că îi este frică de ziua de mâine”, spune Eugenia Vătavu, mama Elizei.

Eliza este un exemplu şi pentru specialişti. Până la urmă, povestea ei arată cum poate fi transformat, cu dragoste și înțelegere, un copil luat dintr-un orfelinat.

„În momentul în care e preluat şi este introdus într-o familie, chiar dacă vorbim de asistență maternală, este un model de familie da, copilul primeşte afecţiune, primeşte înţelegere, primeşte acceptare, primeşte modele de conduită, primeşte atenţie poate chiar şi dragoste din partea lor”, spune psihologul Roxana Mihai, citat de Digi 24.

De altfel, Eliza nu este singurul copil căruia familiaVătavu i-a dat o șansă. Cei doi soţi le-au dat o şansă altor şase copiii din plasament. „Satisfacţia cea mai mare este atunci când îi vezi reuşit în viaţă, când îi vezi că au scăpat de povara cea urâtă a suferinţelor”, spune Gheorghe Vătavu.

Digi 24 mai scrie că în judeţul Iaşi sunt peste 1.400 de copii care au acum o familie, datorită altor oameni altruişti precum soţii Vătavu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu prea..
nu prea înţeleg partea asta..."... şi au convins-o cât de importantă este educaţia."Adică educaţie în şcoală la noi?Cu toată dragostea,la noi în şcoală miroase a creiere arse,se stresează elevii..Era bine ca în şcoală să se facă şi educaţie:să poată elevii să poarte o discuţie frumoasă,să aibă grijă de ţinută,cum să-şi aranjeze lucrurile,să nu fie obraznici....Poate vroiai să zici cât de important e să iei note mari!Adică să toceşti cât mai mult,să-ţi arzi creieru în cazu învăţământului românesc.:)))
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:58 de crisan
mda...
Foarte frumos, bravo.
Postat 25 Ianuarie 2017, 16:37 de seth
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON