URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2016, 14:05

"Toţi suntem puţin Dada". Teatrul Regina Maria lansează un concurs de creaţie dadaistă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La centenarul mişcării artistice Dada, Teatrul Regina Maria pregăteşte spectacolul "Cabaretul Dada", de Matei Vişniec, în regia Ancăi Bradu, şi-i provoacă pe orădeni să participe la un concurs de creaţie în stil dadaist, mai precis să scrie o poezie sau să creeze un afiş de spectacol după principiile acestei mişcări culturale.

Premiera spectacolului "Cabaretul Dada" este programată pe 23 octombrie, de la ora 19, la Sala Mare. Până atunci, însă, teatrul orădean va desfăşura concursul de creaţie "Toţi suntem puţin Dada".

"Îi invităm pe toţi cei care doresc să intre mai mult în spiritul mişcării culturale care a revoluţionat secolul 20 să scrie o poezie sau să creeze un afiş de spectacol după principiile dadaiste", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

1. POEZIE

Principiul estetic dadaist este unul bazat pe aleatoriu, ceea ce se reflectă şi în modul în care sunt compuse poeziile. Pentru a scrie o poezie dadaistă, tot ce trebuie să faceţi e să:

Luaţi un ziar./ Luaţi o pereche de foarfeci./ Alegeţi din ziar un articol care să aibă lungimea pe care vreţi să o daţi poeziei voastre./ Decupaţi articolul./ Tăiaţi cu grijă toate cuvintele care formează respectivul articol şi puneţi toate aceste articole într-un săculeţ./ Agitaţi-l încetişor./ Scoateţi cuvintele unul dupa altul, dispunându-le în ordinea în care le veţi extrage./ Copiaţi-le cuviincios. Poezia vă va semăna./ Şi iată-vă un scriitor infinit de original şi înzestrat, cu o sensibilitate încântătoare, deşi, se înţelege, neînţeleasă de oamenii vulgari. 

(Manifest despre amorul slab si amorul amar – Tristan Tzara)

2. AFIŞ

Afişele de spectacol dadaiste au la bază acelaşi principiu, caracterul aleatoriu al compunerii imaginii, folosind arta colajului. Acestea pot fi trimise atât în format electronic, cât depuse în format fizic în Valiza Dada de la agenţia de bilete.

Indicii pentru textul afişului:

a. TITLU: Cabaretul Dada

b. AUTOR: Matei Vişniec

c. REGIA: Anca Bradu

Fiecare participant poate propune maximum 2 lucrări.

Acestea se pot trimite fie prin e-mail la adresa ftsoradea@gmail.com, fie prin mesaj privat pe pagina de facebook Cabaretul Dada (facebook.com/CabaretulDada/), cu subiectul: TOŢI SUNTEM PUŢIN DADA, sau le puteţi lăsa la agenţia de bilete, în VALIZA DADA, însoţite de câteva date personale: nume, prenume, număr de telefon şi adresa de e-mail.

Nu se impune nicio limită de vârstă.

Participanţii la Concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile prezentului Regulament oficial al Concursului.

Perioada de desfăşurare a concursului:

10 – 17 octombrie 2016 – trimiterea lucrărilor

18 – 20 octombrie – postarea acestora pe pagina de facebook Cabaretul Dada, într-un album special creat

21 octombrie – anunţarea câştigătorilor (cele mai votate lucrări care sunt postate pe pagină vor fi recompensate)

Jurizare – Votul Publicului:

Votul publicului se face prin like la fotografii, pe pagina de Facebook /CabaretulDada/:

primele 6 poezii care vor obţine cele mai multe like-uri vor fi publicate în caietul program al spectacolului "Cabaretul Dada", vor apărea în Jurnalul Bihorean şi Crişana şi vor fi citite de către actori pe scena Teatrului Regina Maria după terminarea spectacolului "Cabaretul Dada" în 23 octombrie.
primele 6 afişe care vor obţine cele mai multe like-uri vor fi expuse la foaierul de la intrarea în teatru în seara premierei – 23 octombrie 2016.

ATENŢIE! Utilizatorii nu vor putea să îşi voteze propriile opere, ci doar pe ale celorlalţi participanţi.

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe pagina de Facebook şi prin e-mail.

Prevederi finale:

Participantul declară în mod implicit prin înscrierea lucrării sale în concurs că este deţinătorul drepturilor de autor asupra acesteia şi îşi asumă toate consecinţele legale în cazul în care se dovedeşte că nu deţine drepturile intelectuale asupra operei. De asemenea, în cazul în care utilizatorul nu este deţinătorul drepturilor de autor asupra operei, acesta va fi descalificat. Organizatorul concursului nu îşi poate asuma în niciun fel responsabilitatea în cazul în care terţe părţi vor descărca / utiliza materialele de pe Facebook-ul concursului sau din alte surse.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON