URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2017, 13:51

Teatru pentru omuleţi: Mini-festival cu spectacole dedicate copiilor cu vârste între 1 şi 6 ani, la Oradea

Teatru pentru omuleţi: Mini-festival cu spectacole dedicate copiilor cu vârste între 1 şi 6 ani, la Oradea ŞCOALĂ PE SCENĂ. Băieţel năzdrăvan şi curios, "Omuleţ" îi va ajuta, la finalul săptămânii, pe micii spectatori să înveţe care sunt părţile corpului şi ce "misiune" au acestea, în timp ce la spectacolul "Forme", copilaşii vor descoperi, prin joc, formele geometrice
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu ştiu încă vorbi în propoziţii complete şi nici număra, dar asta nu înseamnă că nu pot deveni spectatori de teatru.

Cei mai mici dintre orădeni sunt invitaţi, la finalul săptămânii, la Mini Fest, un festival organizat de Trupa Arcadia, ce cuprinde patru spectacole dedicate bebeluşilor şi copiilor de grădiniţă, realizate de actorii orădeni şi de invitaţi. Personaje năzdrăvane şi decoruri anume concepute le vor face cunoştinţă micilor spectatori cu formele geometrice, culorile, dimensiunile şi părţile corpului.

Small size…

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria organizează, în perioada 27-29 ianuarie, prima ediţie a "Mini Fest - zilele teatrului pentru cei mai mici spectatori", un eveniment dedicat copiilor cu vârste între 1 şi 6 ani. Ba mai mult, zic actorii, la spectacole pot merge chiar şi micuţi de doar câteva luni. Organizat cu scopul de a promova educaţia timpurie şi teatrul, festivalul cuprinde patru spectacole colorate şi muzicale, precum şi un workshop dedicat părinţilor şi educatorilor.

"În astfel de spectacole totul este conceput pe mintea copiilor, inclusiv muzica e compusă special pentru ei. Părinţii sunt încântaţi când le jucăm, căci, mai ales la 2-3 ani, nu poţi să mergi cu copilul la prea multe activităţi", zice Florian Silaghi (foto), directorul Trupei Arcadia. Întreaga manifestare are loc în cadrul Zilelor Small Size, organizate anual în ultimul weekend din ianuarie în mai multe colţuri din lume, şi a fost inclusă într-un parteneriat de mentoring pe care orădenii l-au încheiat cu Teatrul Ion Creangă din Bucureşti.

Aventurile lui Omuleţ

Mini-festivalul va debuta vineri, de la ora 17, la Sala Arcadia, cu spectacolul "Omuleţ" (2-6 ani), o producţie a trupei orădene, care a avut premiera în luna septembrie a anului trecut. Omuleţ este un băieţel zvăpăiat, care în urma unei căzături zdravene îşi rătăceşte părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura şi burtica se ascund ştrengăreşte prin pădure, numai să nu asculte porunca de a se reîntregi. Această joacă îi învaţă pe micuţi care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simţ o caracterizează.

În aceeaşi zi, de la ora 18, va avea loc un eveniment dedicat părinţilor şi educatorilor. Este vorba despre workshop-ul "Educaţia timpurie prin teatru", ţinut de psihoterapeutul Anca Zăgrian şi regizorul Delia Gavliţchi, ambele invitate din Cluj-Napoca. "Aşteptăm pedagogi, educatori, psihoterapeuţi, actori, pe toţi cei care au de-a face cu această categorie crucială de vârstă", spune Florian Silaghi.

Teatru pe forme

Pentru ziua de sâmbătă, organizatorii au programat două spectacole, numărul lor putând să crească chiar la trei. De la ora 11, tot la Arcadia, actorii orădeni vor juca "Mic sau Mare?" (0-3 ani). În spectacol, totul se bazează pe dimensiuni şi forme, de la contrastul dintre aspectul fizic al actorilor până la recuzita folosită.

"Am încercat să găsim nişte jocuri antagonice între actorul mare, care nu poate lucra cu lucrurile mici, şi actriţa mignonă, care nu se descurcă cu cele mari", zice regizoarea Nagy Viktoria. Cum spectacolul este deja sold-out, directorul Florian Silaghi e pregătit să programeze o a doua reprezentaţie, în cazul în care va exista cerere.

În aceeaşi zi, de la ora 17, Asociaţia Mini-Reactor din Cluj-Napoca va prezenta spectacolul "Forme" (2-6 ani), în cadrul căruia, tot prin joacă şi interacţiune cu actorii, micuţii sunt familiarizaţi cu formele geometrice.

Cu mami şi tati

Micul festival se va încheia cu o reprezentaţie pentru bebeluşi (0-3 ani). Este vorba despre spectacolul "Mânuţe şi picioruşe" conceput de trupa Liliput a Teatrului Szigligeti, programat duminică, de la ora 11, la Arcadia. "E o producţie foarte jucăuşă. Actorii folosesc un fel de piese lego supradimensionate pentru a construi tot felul de obiecte pe care copiii le pot recunoaşte, jucându-se cu formele, lumina şi sunetele", zice Florian Silaghi.

Preţul unui bilet la Mini Fest este de 10 lei pe spectacol, iar copiii trebuie însoţiţi de unul dintre părinţi. "Un spectacol durează de regulă 30 de minute, însă, de obicei, mai stăm încă atât cu micii noştri spectatori, care vor să se joace cu noi şi cu recuzita", adaugă directorul trupei Arcadia. Căci, odată ce ai prins gustul teatrului, nu-l poţi părăsi prea uşor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
WHAT A JOKE
Teatru pentru copilasi ? Aiurea ! Copilasii sunt dusi la proteste, nu la teatru !
Postat 24 Ianuarie 2017, 02:10 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON