URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2016, 09:19

Oradea, în deceniile roşii. Expoziţie inedită de fotografii din Oradea comunistă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte, începând din 22 noiembrie, o expoziţie de fotografii realizate în timpul unor vizite de lucru ale şefilor de stat în Oradea şi în judeţul Bihor, în perioada comunistă.

Expoziţia "Oradea - Deceniile roşii. Vizitele lui Dej şi Ceauşescu în Bihor" cuprinde peste 100 de imagini și a putut fi realizată cu ajutorul unor instantanee provenite de la Arhivele Naţionale, Serviciul Judeţean Bihor şi a altora realizate de Nicolae Meseşan, fotograf oficial la ultimele trei vizite ale lui Nicolae Ceauşescu în judeţul Bihor. Imaginile surprind vizita de lucru a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej în Oradea şi regiunea Crişana în luna februarie a anului 1961, respectiv cele efectuate de Nicolae Ceauşescu în anii 1982 şi 1987.

Marţi, la inaugurarea expoziţiei, vizitabilă la parterul Palatului Princiar, corp A, latura nordică, au participat cercetători şi participanţi la aceste evenimente. De asemenea, au participat studenţi din anul III ai Departamentului de Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea din Oradea, seminar Comunism şi tranziţie, coordonaţi de asist. univ. dr. Alina Brihan.

În deschidere, Cristina Puşcaş, muzeograf la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a făcut o scurtă prezentare a expoziţiei, punctând asupra surselor imaginilor şi a completării expoziţiei cu o serie de obiecte primite ca donaţie în cadrul campaniei "Nu arunca trecutul, adu-l la Muzeu!". Fotograful şi criminalistul Nicolae Meseşan le-a făcut studenţilor o scurtă prezentare a modului în care fotografiile din timpul vizitelor de lucru erau realizate. "Ne deplasam în faţa coloanei oficiale, într-o Dacie papuc, trebuind să realizăm mai multe fotografii, din care se alegeau apoi cele mai bune. Era dificil, mergeam cu obiectivele în buzunare şi trebuia să le schimbăm mereu", a explicat acesta.

În cea de-a doua parte a prezentării, doctorandul în istorie Cristian Culiciu le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea şi modul de organizare a vizitelor de lucru ale şefilor de stat. Astfel, au putut fi surprinse aspecte tehnice, de pregătire a deplasărilor prin oraş şi în unităţile economice, respectiv detalii privind desfăşurarea şi finalitatea acestora. O prezentare mai amplă a expoziţiei a fost făcută de istoricul Augustin Ţărău, cercetător la Muzeul Cetăţii. Aceasta a cuprins câteva date despre locurile vizitate (întreprinderi, şantiere, zone rezidenţiale noi), împreună cu mai multe descrieri ale realităţilor cotidiene ale Oradiei deceniilor comuniste.

Expoziţia va rămâne la dispoziţia celor curioşi până în data de 31 ianuarie 2017, în fiecare zi, de marţi până duminică, între orele 9-17. Intrarea se face pe bază de bilet, împreună cu celelalte expoziţii din cadrul Muzeului. De asemenea, campania de strângere a obiectelor din perioada comunistă va continua pe durată nelimitată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pacat
....oare peste 30 de ani se va putea deschide un muzeu despre ascensiunea/decaderea ROMANIEI dupa caderea comunismului sau, nu vom putea sa privim in ochii nepotilor nostri cand ne vor intreba daca si noi am avut un rol in distrugerea unei tari despre care au citit pe net ca se numea ROMANIA.
Postat 27 Noiembrie 2016, 14:01 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON