URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2014, 13:08

Do you tango? Doi dansatori din Budapesta îi invită pe orădeni să înveţe tango argentinian

Do you tango? Doi dansatori din Budapesta îi invită pe orădeni să înveţe tango argentinian TANGOU DE ORADEA. Foşti campioni naţionali ai Ungariei la tangou salon, Csontos Katalin şi Szeghalmi Endre, orădeni de origine, vor să promoveze dansul de care s-au îndrăgostit atât de mult şi în oraşul lor natal
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Nu există greşeli în tango. De aceea este atât de minunat!". Replica a spus-o Al Pacino în celebrul "Parfum de femeie", şi aşa cred şi instructorii care vor ţine în Oradea, la sfârşitul acestei săptămâni, un curs intensiv de tangou argentinian pentru începători.

Dansul acesta, spun ei, e pasional şi instinctiv, pentru că bărbatul îşi conduce partenera ţinând-o mereu îmbrăţişată. Iniţierea în secretele acestui stil inconfundabil, originar din Buenos Aires, poate fi şi un cadou inedit, chiar dacă timpuriu, de Valentine's Day.

15_katalin_csontos_bihoreanul.jpgRitmul pasiunii

Muzica de tangou a apărut la sfârşitul secolului XIX în Buenos Aires, urmată imediat şi de dansul specific acesteia. Era un dans popular, al muncitorilor şi imigranţilor din Argentina şi Uruguay. Pasional şi fără reguli stricte, nu a fost bine primit în societate. "Se dansa pe stradă, la petreceri, chiar şi în bordeluri, aşa că nu era acceptat de înalta societate a epocii", spune Csontos Katalin (foto), dansatoare şi instructoare de tangou argentinian, născută în Oradea, dar stabilită de mai mulţi ani în Budapesta.

În timp, tangoul a devenit tot mai popular, intrând şi în sălile de dans din Europa, ce-i drept cu reguli mai stricte. Spre deosebire de acesta, stilul original argentinian se bazează în primul rând pe improvizaţie şi pe comunicarea non-verbală dintre parteneri. "Postura tangoului se numeşte abrazo, adică îmbrăţişare. Ea poate fi una închisă, în care piepturile şi capetele partenerilor se ating, ori una deschisă, în care partenerii stau la o anumită distanţă, dar braţele li se ating strâns", explică specialista. Explicaţia apropierii neîncetate? Aşa îşi "spun" partenerii, cu ajutorul mişcărilor, ce urmează să facă.

Campioni

Csontos Katalin şi Szeghalmi Endre, tot orădean la origine şi partener de dans al tinerei, stabilit de asemenea la Budapesta, vin în acest weekend la Oradea pentru a ţine un curs intensiv de tangou argentinian pentru începători. S-au cunoscut în capitala Ungariei, unde au câştigat în 2009 Campionatul Naţional de Tangou Salon, secţiunea începători, urmând de atunci numeroase cursuri de perfecţionare, chiar şi în Argentina.

Lecţiile lor, împărţite în patru şedinţe a câte 85 de minute, se vor desfăşura în sala de concerte a clubului Moszkva Caffe, sâmbătă între orele 11 şi 14, şi duminică între 14-17. Aici, orădenii vor putea învăţa postura abrazo, plimbarea (caminata), pasul în cruce şi alte mişcări specifice tangoului.

Instructorii nu pretind că într-un timp atât de scurt cursanţii vor deveni maeştri, dar garantează că măcar o parte dintre ei se vor îndrăgosti de acest dans. "Un curs mai lung de tangou argentinian se face la clubul Feeling Dance, iar uneori se mai organizează seri specifice la cafeneaua Bookafe. Aşadar, pasionaţii vor avea unde să-l practice mai departe", spune Katalin.

Dans şi sentimente

Spre deosebire de tangoul standard, specific competiţiilor de dansuri sportive, tangoul argentinian este liber, fără combinaţii de paşi prestabilite. "Totul se bazează pe improvizaţie, pe ceea ce simt cei doi parteneri să facă în timpul dansului. Nu sunt de acord că tangoul argentinian este erotic, cum zic unii, ci doar pasional", spune Katalin. Instructoarea afirmă că dansatorii de tangou îşi dezvoltă automat abilitatea de a comunica cu partenerul. "Bărbatul conduce, iar partenera îi urmează mişcările. De aceea trebuie să fie apropiaţi, pentru a se sincroniza", explică orădeanca.

Pentru a se înscrie la cursul din 8-9 februarie, doritorii se pot adresa în fiecare zi, între orele 16 şi 22, personalului de la Moszkva Caffe, unde vor achita şi taxa de participare. Pentru o persoană aceasta este de 70 lei, iar pentru perechi de 130 lei. Cei care vor menţiona la înscriere că au aflat despre curs din BIHOREANUL vor beneficia de reduceri: pentru ei taxa va fi de 60 lei, respectiv 110 lei, până pe 7 februarie. "Încurajăm doritorii să vină în perechi. Altfel va fi mai dificil să le formăm noi", precizează Katalin.

Odată ajunşi pe ring, iubitorii tangoului mai trebuie doar să se lase purtaţi de muzică. Îmbrăţişaţi, fireşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In Ungaria nu mai au voie sa danseze ca nici un tango nu e pur maghiar ...
... iar in preajma alegerilor organizate de Orban nici nu vor avea voie sa aduca cuiva aminte de alte dansuri in afara de "czardas" ...
Postat 05 Februarie 2014, 16:06 de Busy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON