URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2017, 10:31

Unu mai... verde! Unde pot orădenii să-şi petreacă ziua de 1 mai la picnic în aer liber (FOTO)

Unu mai... verde! Unde pot orădenii să-şi petreacă ziua de 1 mai la picnic în aer liber (FOTO) LA DOI PAŞI. La zece minute de centrul oraşului lor, orădenii se pot relaxa, ascultând liniştea pădurii. În capătul străzii Gheorghe Doja, pentru amatorii de plimbări în aer liber a fost amenajată şi o filigorie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă săptămâna trecută părea că toată România s-a întors în plină iarnă, calendarul arată altceva: peste câteva zile se deschide sezonul ieşirilor la iarbă verde!

Orădenii care vor să sărbătorească ziua de 1 mai în mijlocul naturii au chiar de ales. Cea mai la îndemână zonă de picnic, tradiţională chiar, e Silvaşul. Cei care vor să lase oraşul în urmă, pot porni, în schimb, pe cărările pădurilor din împrejurimi.

La "bătrânul" Silvaş

Din 2012, România are o lege a picnicului care stabileşte în ce condiţii pot ieşi românii la iarbă verde. Teoretic, fiecare primărie din ţară ar fi trebuit să amenajeze locuri speciale pentru picnic, dar puţine s-au achitat în realitate de această sarcină.

În Oradea există o singură zonă "omologată": Silvaşul, adică fâşia verde de pe malul drept al Crişului Repede, în Dragoş Vodă. În amenajare vara trecută, locul întins pe aproape un hectar a fost dotat cu vechile mese din pieţe şi cu scaune meşterite din butucii plopilor tăiaţi din oraş, cu o alee asfaltată, cu coşuri de gunoi şi stâlpi de iluminat.

Luna trecută, o parte din butuci au fost furaţi, dar poliţiştii locali i-au găsit în curtea unui locatar din Calea Averescu şi i-au repus la loc. L-au amendat pe individ cu 1.000 de lei şi l-au dat pe mâna Poliţiei Municipiului, pentru a-i face dosar penal.

Minusuri

Tot în Silvaş, un pod metalic duce vizitatorii pe insuliţa din mijlocul Crişului Repede, unde se poate sta la umbră. Dezavantajul e că, după ce se scaldă în râu şi stau la plajă, orădenii nu pot mânca decât sandvişurile aduse de acasă: în Silvaş aprinderea focului este interzisă. De asemenea, Primăria n-a rezolvat nicio altă problemă, şi anume amenajarea unor banale toalete, aşa că cei care merg la iarbă verde ar face bine să nu bea prea mult!

Amatorii de zone ceva mai sălbatice, dar tot în oraş, pot trece Crişul în aval de Podul Prezan, unde zona, chiar dacă nu este amenajată ca loc de picnic, abundă în verdeaţă.

La leurdă înainte!

Cei care vor să lase oraşul în urmă, dar totuşi să nu meargă prea departe, au la rândul lor câteva variante. Oraşul e înconjurat de păduri uşor accesibile, numai bune pentru o plimbare pedestră, cu bicicletele ori chiar un picnic lângă trunchiurile copacilor.

O astfel de zonă se află în capătul străzii Gheorghe Doja, pe teritoriul satului Săldăbagiu de Munte, la doar 10 minute de centrul Oradiei, unde doritorii pot să-şi întindă păturile în mijlocul pădurii de fag ori să improvizeze un prânz într-un foişor anume amenajat. Tot aici, amatorii de leurdă pot să-şi culeagă provizii, planta folosită atât în bucătărie, cât şi în tratarea unor afecţiuni reumatice, crescând aici în abundenţă. Iar leurda e numai bună de cules în aprilie şi mai!

Pădurea din Săldăbagiu face parte din Situl Natura 2000 Valea Roşie, astfel că aici cresc mai multe flori protejate de lege. Tocmai de aceea, e total interzis să fie rupte. În schimb, dacă îşi aduc un grătar portabil şi lemne de acasă, doritorii pot să-şi facă mititei. Evident, nici aici nu sunt toalete...

Pădure, pădure...

Reguli similare trebuie să respecte şi orădenii care aleg pădurile din Băile 1 Mai, Felix şi Betfia, aflate tot pe teritoriul unor arii protejate, ideale pentru plimbări ori observarea naturii. La pădurea din Băile 1 Mai se ajunge trecând de ştrandul cu valuri şi urmând drumul forestier. Pădurea de aici este preferata multor biciclişti, întrucât are numeroase suişuri şi coborâşuri.

Tot aproape de oraş se află pădurea de la Nojorid, la liziera căreia pot fi găsite mai multe cazemate din linia de fortificaţii Carol al II-lea. Nici aici nu există locuri anume amenajate pentru picnic, aşa că doritorii fie vor improviza, fie se vor mulţumi cu tolăneala pe pături.

Ceva mai departe de oraş, la 23 de kilometri, este pădurea de la Şauaieu, unde vară de vară numeroşi orădeni, dar nu numai, merg la iarbă verde şi la grătare, deşi nu există un loc anume amenajat pentru aşa ceva. O atracţie suplimentară este, însă, lacul înconjurat aproape în întregime de pădure, pe malurile căruia se poate face plajă. Desigur, cu condiţia ca soarele să-şi facă apariţia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON