URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2014, 17:41

Seara colindelor: Moş Crăciun a venit mai devreme la Popeşti cu concerte şi cadouri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înaintea sărbătorilor de iarnă, locuitorii comunei Popeşti au primit cadou un spectacol complet de muzică, dansuri şi colinde. Evenimentul a avut loc duminică după amiază în curtea Primăriei din Popeşti, startul acestuia fiind dat de primarul Dorin Curtean.

Seara colindelor a început cu o slujbă oficiată de preoţi ortodocşi, urmată de recitaluri de colinde, cântece şi dansuri populare, precum şi scenete care au ca temă naşterea pruncului Iisus, jucate în limbile română, slovacă şi maghiară.

Duminică, 21 decembrie 2014, începând cu orele 14, pe scena din curtea Primăriei comunei Popeşti în prezenţa unui sobor de preoţi ai localităţilor aparţinătoare, primarul Dorin Curtean a dat startul serbării colindelor. La realizarea evenimentului şi-au adus aportul toate confesiunile din Popeşti, cea ortodoxă, romano-catolică, baptistă, reformată şi penticostală.

Primele care au intrat pe scenă au fost Violeta Puşcaş, Denisa Silaghi, Iulia Kovacs, Simina Pătălău, Bianca Silaghi, Alexandra Sălăjan, Maria Baciu-Borz, care au interpretat colinde şi cântece tradiţionale. Ele au fost urmate de Ansamblul Palisada din Cuzap, Corul Bisericii Baptiste Popeşti, dar şi slovacii Ansamblului Lipka din Budoi cu sceneta "Dorota". Totodată, în faţa audienţei numeroase, au cântat şi copiii de la Centrul "Prietenia" din Popeşti, condus de prof. Monica Filip.

Seria recitalurilor cu muzică populară a fost deschisă de Maria Varga, Maria Hercuţ şi Ileana Moisa, din satul Bistra, urmate de Ansamblul Datelinka, cu dansuri populare slovăceşti. Apoi, în Seara Colindelor au cântat şi Antoanela Ferche-Buţiu, amfitrioana întregului eveniment, Florica Ruja împreună cu Emanoil Polac şi Romina Nemeş, care au interpretat cântece populare şi colinde din lada de zestre bihoreană. De asemenea, în faţa locuitorilor comunei au cântat şi Paula Lezeu şi Claudiu Borza.

"Încălziţi" de ritmurile populare, spectatorii i-au primit cu aplauze puternice pe invitaţii de onoare ai evenimentului Mirabela Dauer şi Raoul, care au dat un recital de muzică uşoară.

Seara colindelor a cuprins şi o vizită surpriză din partea lui Moş Crăciun, însoţit de mai multe Crăciuniţe, care a cadorisit toţi cei circa 1.200 de copii ai comunei, precum şi alţi invitaţi. La eveniment s-au consumat circa 400 de litri de vin fiert şi peste 1.000 litri de ceai cald. În total, organizarea acestuia a costat circa 30.000 de lei, bani adunaţi din sponsorizări.

La final, un bătrân din Voievozi a făcut o urare tradiţională de Anul Nou, numită "Alduitu' fetei şi mulţumita banilor", iar spectatorii au urmărit un spectacol cu focuri de artificii.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON