URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2015, 10:55

Scandal în liga a V-a la fotbal: Orădeanul Călin Ilea se retrage din arbitraj, în semn de protest faţă de o decizie a Comisiei de Disciplină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nemulţumit de felul în care a fost tratat de Comisia de Disciplină din cadrul Comisiei Judeţene a Arbitrilor Bihor, arbitrul orădean de fotbal din lotul judeţean Călin Ilea şi-a anunţat retragerea din activitate, la 28 de ani.

Autosuspendare - protest

"Prin această decizie, vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că mă simt nedreptăţit", a declarat Ilea, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă în care şi-a anunţat retragerea.

Concret, acesta s-a simţit nedreptăţit după ce observatorul jocului, Valer Durdeu, l-a notat cu 7,5 la ultimul meci la care a oficiat, partida de la Livada, dintre echipa locală Unirea şi Unirea Roşia, din cadrul campionatului Ligii a V-a.

În termenii observatorilor, nota este "sub aşteptări, control slab al jocului cu aspecte importante de îmbunătăţi", astfel că Ilea că urma să fie reţinut de la delegări pentru următoarele două etape. Arbitrului orădean nu i s-a părut, însă, corect, şi, în semn de protest, a ţinut să se autosuspende.

Ilea susţine că a fost cu atât mai nedreptăţit cu cât – făcând rost de raportul observatorului – nu şi-a putut descoperi greşelile pe care le-ar fi făcut.

"Am citit un raport, care pe lângă faptul că era plin de greşeli gramaticale, nu explică exact ce am greşit, minutul şi situaţia punctual. Sunt numai generalităţi", susţine arbitrul orădean.

Ploaie de cartonaşe

Ilea acuză şi atitudinea Comisiei de Disciplină din cadrul CJA, care nici măcar nu l-a consultat şi chiar mai mult, nu a efectuat o analiză mai amănunţită a cazului, dând credit observatorului, deşi raportul acestuia nu a fost întocmit la modul profesionist.

"Renunţ la activitatea de arbitru după 7 ani cu bune şi rele. Mă simt nedreptăţit după ce observatorul mi-a dat nota 7,5. Nu consider că am făcut greşeli majore într-un meci în care am acordat 14 cartonaşe galbene şi trei roşii. Am fost suspendat două etape, fără să fiu audiat, pe baza unui raport în care se regăsesc doar generalităţi pentru motivarea notei. Tot în raport se menţionează că deciziile tehnice au fost ireproşabile, nu am influenţat rezultatul final, dar primesc notă mică", a mai declarat Călin Ilea, considerând că sancţiunile la adresa jucătorilor au fost "pe deplin justificate, având în vedere că au fost destule faulturi prin imprdenţă".

În altă ordine de idei, Cătălin iIlea  a mai precizat că a mai avut un caz similar în urmă cu patru ani, dar atunci a depăşit momentul.

"Tensiuni"

În ceea ce priveşte raportul observatorului Valer Durdeu în urma jocului de la Livada, în acesta este consemnat faptul că arbitrul de centru "a tensionat jocul prin deciziile, neuniforme, luate îndeosebi în partea secundă, dar nu lipsesc nici aprecierile pozitive".

Concret, documentul reţine că toate cartonaşele au fost acordate pe meritate, însă spune că arbitrul ar fi contribuit la haos, prin faptul că nu a folosit "aceeaşi unitate de măsură".

"Strict legat de legile jocului se remarcă o preocupare în prima parte, după care totul a devenit un haos prin forma rigidă, aproximativă de arbitraj. Un arbitru cu manieră personală de acţiune care nu foloseşte aceeaşi unitate de măsură pentru aceeaşi abatere sau face diferenţe între o echipă şi alta. Personal nu am văzut o echipă mai recalcitrantă ca echipa din Roşia. Nu aplică legea avantajului când e cazul, aplică când nu se impune acest lucru, creând confuzie în rândul jucătorilor. În situaţii limită acordă decizia tehnică, dar cea disciplinară este ignorată. Toate cartonaşele sunt justificate pe deplin, doar că eu cred că un arbitru se deplasează la un joc pentru a-l arbitra. Condiţie fizică corespunzătoare, plasament bun la loviturile libere, receptiv la deciziile asistenţilor. Mişcare elastică pe diagonală, fiind mai mereu aproape de fază", se specifică în raportul întocmit de Valer Durdeu, care i-a mai reproşat arbitrului şi că a omis unele injurii din partea jucătorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON