URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2018, 10:50

"Cazul Gojdu", dezbătut la Digi24 Oradea: Directorul Colegiului s-a contrat cu jurnalista Adriana Totorean (VIDEO)

Dezvăluirile BIHOREANULUI despre intenţiile părinţilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu de a-i cadorisi pe profesorii copiilor lor absolvenţi, oferindu-le inclusiv carduri alimentate cu bani, a fost subiectul emisiunii "Vocile Bihorului" de marţi a Digi24 Oradea. Invitată în emisiune, autoarea articolelor care a inflamat spiritele, jurnalista Adriana Totorean, a avut un schimb de replici cu directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care a intervenit telefonic.

În emisiunea lui Bogdan Băcilă, Adriana Totorean a explicat cum dezvăluirile au pornit de la reclamaţia unui părinte de copil dintr-o clasă a XII-a de la liceu, care a furnizat şi proba cheltuielilor bugetate pentru absolvire, ce mergeau de la cele uzuale, legate de organizarea festivităţilor, până la excese precum cadouri, carduri cu bani sau decontarea taxiurilor cu care profesorii urmează să meargă la bachete.

"Să primească pe card un profesor 800 de lei este deja o formă de şpagă. Adică nu îi mai dăm bani în plic, îi dăm pe card", a spus ziarista, amintind că, dacă ar fi în vigoare codul etic al personalului didactic, aflat în fază de proiect, publicat pe site-ul Ministerului de mai bine de un an, această practică ar fi sancţionată ca o acţiune ilegală.

Alina Bădulescu, preşedinta comitetului de părinţi al unei clase de la Colegiul Gojdu, nu a negat existenţa unor asemenea practici, dar s-a arătat deranjată, în intervenţia telefonică, de generalizarea pe care ar fi făcut-o BIHOREANUL, şi care aruncă o pată asupra întregului liceu, în condiţiile în care nu toate clasele au prevăzut strângerea unor asemenea fonduri. Bădulescu a apreciat cheltuiellile care privesc festivitatea de absolvire şi banchetul, unde profesorii au statut de invitaţi, ca fiind "normale", dar "ceea ce e în plus, cadouri, carduri, bani de taxi, nu mi le asum".

Întrebată de Bogdan Băcilă dacă crede că asemenea practici de cadorisire vor dispărea, Adriana Totorean a răspuns că probabil nu, câtă vreme cadrele didactice, părinţii şi elevii nu îşi asumă anumite standarde morale, preferând să nege realitatea. "Tabelul pe care l-am publicat era cunoscut în şcoală. Faptul că ei neagă nu înseamnă că problema nu a existat. Niciun profesor nu a venit să recunoască că aşa a fost şi să spună că vor schimba ceva. Mă tem că nu scăpăm de asemenea practici", a spus jurnalista.

Un moment interesant l-a constituit intervenţia telefonică în emisiune a directorului Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care s-a arătat şi el deranjat că din articolele BIHOREANULUI s-ar putea înţelege că e vorba nu de o singură clasă a XII-a, ci de o practică generală, şi a încercat să arunce în derizoriu dezvăluirile ziarului.

"Dacă s-a hotărât la o clasă să se cumpere nu ştiu ce pentru profesori, şi era un pericol aşa de mare, trebuia să îi dea eventual pe acei profesori în ziar. Aşa numai, că vine un părinte... S-a împroşcat o instituţie întreagă cu noroi pentru un tabel... Nu trebuia asociată şcoala cu o clasă. Eu dacă mă duc să spun despre Popescu că mâine ia şpagă un milion de euro, dă mâine la ziar? Este o acuzaţie pentru viitor", a spus profesorul.

Legat de fondul problemei, şi anume obiceiul de a da atenţii profesorilor, Nicoară a folosit aceeaşi tehnică a bagatelizării: "Nu ştiu dacă s-au dat vreodată carduri la Gojdu, eu nu am luat, nimeni nu mă poate acuza. Nu ştiu ce cadouri s-au dat, eu nu sunt adeptul cadourilor... Sunt absolut de acord că nu trebuie să se dea cadouri, dar trebuie să definim cadourile. Dacă îi dă o floare? Sau un pix? Dacă mă duc la festivitate şi mă dă la ziar, că am fost pe banii părinţilor?".

Mai mult, directorul a spus că părinţii clasei a XII-a despre care a scris ziarul i-au mărturisit că respectivul tabel Excel de cheltuieli "nu îi reprezintă" şi nu este decât "un draft", deci "e o cale lungă de la ce scrie în tabel până la a se întâmpla acele lucruri", iar ziaristul ar fi trebuit să le urmărească pas cu pas, pentru a vedea dacă se produc sau nu.

Adriana Totorean l-a pus la punct pe director, făcându-i diferenţa dintre jurnalist şi procuror şi amintindu-i că ziarul a scris despre intenția părinţilor tocmai pentru a descuraja asemenea practici. "Duceţi discuţia în direcţia care vă convine. Datoria mea ca jurnalist nu era să aştept ca fapta să se petreacă şi să scriu: "uitaţi ce s-a întâmplat la Gojdu!"... Nicio secundă nu aţi stat să verificaţi ce am scris, ci v-aţi lamentat şi le-aţi spus copiilor că nu mergeţi la banchet... Eu am cerut normalitate, am cerut doar ca profesorii să nu primească acele carduri gata alimentate cu bani", a spus jurnalista.

Vezi întreaga dezbatere în înregistrarea de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Asa ceva frecvent
Nu e deloc de kkao subiectul. Salut publicarea si popularizarea acestor practici mafiote de la acest liceu asa zis de elita. De zeci de ani se vorbeste in oras de spaga, taxe de protectie si alte forme penale de recompensare care au loc acolo si in alte scoli. E clar ca Morometele director de la Gojdu, o da din gard in gard. Tonul este unul patetic, si aproape ca plange. Ar fi fost misto un flagrant, mai ales ca nu ar fi fost primul."Si alti profesori" de la marele Gojdu au fost prinsi la borcanul cu miere, unul din ei parca era Nitza sau Petrutza. Parca si porecla de Bastilia nu era intamplator aleasa, probabil pentru practicile si unii profesori care isi extrageau inspiratia si formarea din beciurile comuniste si militienesti.
Postat 24 Mai 2018, 11:39 de Cetatea
Asa ceva....mai rarXDDD
Pur si simplu cel mai de cacat subiect de scandal, nu pot sa cred cat de incompetente sunt anumite persoane pe lumea asta. Ar manca si cacat ca sa castige niste banuti :)))))(nu ma refer la profesori) ci la acest tip de redactori care in loc sa isi astupe capul de rusine dupa ce evident ,,pacatuiesc,, scot bustul in fata si mai zic un cacat. Cu sinceritate va spun ca va IUBESC ,,FRUSTRATILOR,, :)))))
Postat 23 Mai 2018, 23:03 de Rex183
!!!
Rubens...
Postat 23 Mai 2018, 20:57 de dani-e-let
Generaliz\arile = Lipsa de profesionalism (prostie) sau rea intentie
Sa generalizezi, imprastiind cu noroi tot liceul, toti parintii, toti elevii si profesorii, pornind de la un asa zis tabel, de la o anumita clasa, facut de trei-patru parinti si adus de cineva la redactie, inseamna lipsa de profesionalism sau rea intentie. Trebuia organizat flagrantul si abia atunci scris articolul, cu specificatia clasei respective. Parintii si-ar fi recuperate banii depusi pe carduri oricum. Despre banchet, doamna ziarista spune ca este ok sa fie platit de catre elevi.
Postat 23 Mai 2018, 19:17 de Control_Room
zeu
lasati l pe director mai ca vorbeste mai bine limba romana decat Halep engleza!!!!
Postat 23 Mai 2018, 14:28 de oradea
incredibil
Ala e director, cu exprimarea aia? Nu zic nimic, dar se simt influente politice grave si clare acolo. Limbajul ala la un director a ce se vrea Colegiu National? Inflexiunile si floricelele din vorbire? Pai bunicu meu vorbea asa si era taran cu 8 clase, miner de meserie. Doamne unde ajunge invatamantul de azi, inteleg ca e si profesor nu doar director, nu ma leg de calitatea actului didactic sau pedagogic
Postat 23 Mai 2018, 13:24 de poiu
mda, deci...
... urma un text în ghilimele în care cinie vorbeștie așe cum vorbeștie poatie nu citeștie așe cum citeștie, noa dară...
Postat 23 Mai 2018, 13:04 de ineuanul
Am parcurs textul repede...
... așa cum a fost scris, dar dacă era să-l citesc așa cum s-a exprimat directorul în emisiune,
Postat 23 Mai 2018, 13:02 de ineuanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON