URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2018, 19:43

USR îl acuză pe Bolojan de „beţia puterii”, fiindcă „nu este interesat de părerile cetăţenilor oraşului”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un comunicat dur, dat publicităţii joi de secretariatul general al filialei judeţene Bihor, intitulat "Beţia puterii şi simularea democraţiei", USR-iştii îl acuză pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, că nu ţine cont de orădenii care fac propuneri în cadrul dezbaterilor publice organizate de Primărie, astfel că acestea sunt doar "bifate" formal.

"Somnul raţiunii naşte monştri"

Invocând chiar această sintagmă, USR-iştii spun că la alegerile din 2016 Bolojan a primit "un cadou nesperat din partea orădenilor", şi anume "majoritatea absolută" în Consiliul Local, după care alesul cetăţenilor a arătat că "nu este interesat" de părerile acestora.

USR-iştii amintesc, drept dovadă, dezbaterea publică a proiectului fiscalităţii locale pe 2018, când proiectul dezbătut conţinea creşteri de taxe şi impozite de 20% faţă de cel postat iniţial pe site (înaintea "Revoluţiei Fiscale" care a redus bugetele locale), ceea ce a făcut ca participaţii să fie "luaţi prin surprindere".

Tot ca argument, USR-iştii spun că i-au cerut lui Bolojan detaşarea în zona centrală a oraşului a unui echipaj al Poliţiei, "pentru a asigura ordinea în zona considerată epicentrul turismului local", însă edilul ar fi afirmat că aceasta nu era de competenţa Poliţiei Locale, ci a Poliţiei naţionale şi a Jandarmeriei, notându-şi-o totuşi şi promiţând un răspuns, fără să-l mai dea, iar ulterior "răspunsul a venit din partea altora, sub forma unor altercaţii, două la număr, în pasajul Vulturul Negru".

"Încăpăţânarea" lui Bolojan, lege

De asemenea, USR-iştii spun că s-au "izbit de realitatea crudă a nepăsării conducerii oraşului" şi la dezbaterea proiectului bugetului pe acest an, când au constatat "nu doar tăierea fondurilor pentru ONG-uri şi cultură", ci şi alocarea unor fonduri "pe care nu le înţelegem", ca de pildă finanţatrea învăţământului privat şi confesional în creştere cu 8% faţă de anul precedent. "Indiferent de argumentele aduse de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, constatăm că hotărârea şi încăpăţânarea domnului Bolojan au rămas lege, urmând ca bugetul să fie adoptat fără vreo schimbare în privinţa acestor finanţări", spun USR-iştii.

În fine, aceştia spun că au avut şi o "propunere de bun-simţ", şi anume ca la Spitalul Judeţean, unde a fost modernizat blocul operator al Secţiei de Urologie, dar aceasta încă nu s-a putut muta cu tot cu paturi de la Municipal, să fie înfiinţată "o secţie cu paturi, chiar şi temporar".

De menţionat, însă, că mutarea secţiei de Urologie de la Municipal la Judeţean a fost iniţiată de anul trecut, dar întrucât conform legii era obligatoriu avizul Ministerului Sănătăţii, dat în ianuarie, operaţiunea se face acum, prin mutarea unei părţi a secţiei de Interne II de la Judeţean la Municipal, aşa încât după igienizare în spaţiul astfel eliberat să funcţioneze secţia de Urologie, aşa cum prevedea de la bun început proiectul Spitalului şi al Primăriei.

Cu ochii pe "derapaje"

Concluzia USR-iştilor este că "opiniile şi ideile înaintate cu ocazia dezbaterilor publice nu sunt luate în considerare în Primăria Oradea", astfel că, în realitate,  "aceste dezbateri nu sunt făcute decât pentru a bifa o obligaţie procedurală şi nimic mai mult. Ne întrebăm dacă dezbaterile publice mai au vreun rost în acest caz".

De altfel, USR-iştii mai spun că "oricare ar fi răspunsul primit din partea Primăriei Oradea, îl considerăm ca tardiv", motiv pentru care "promitem ca de acum să urmărim cu mai multă atenţie nu doar bugetul, ci şi execuţia bugetară, şi să sancţionăm public derapajele administraţiei Bolojan".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cam tarziu....
Ma adresez presedintelui USR Bihor, dlui av. Rusu Cristian. A va plange pe la usile birtinezului sau prin presa in mare parte aservita primarului, nu e o solutie si dvoastra o stiti prea bine! O manifestare a ,,betiei puterii" este si secretizarea dispozitiilor prin care birtinezul conduce Oradea dupa bunul plac, de parca Oradea ar fi mosia lui. Ce spuneti de o actiune in instanta prin care sa obligati institutia primarului sa(-si) faca publice dispozitiile?! P.S. La Cluj se poate, dl Boc isi publica dispozitiile, nu-i e rusine de ele!
Postat 16 Februarie 2018, 11:06 de pinonel
USR incepe sa se maturizeze !?!
Piata e libera ... puteti protesta !?!
Postat 16 Februarie 2018, 09:16 de WinDos
@unu
Poate tinerii batuti sub pasaj se gandesc la fel ca tine: primaria doar trebuie sa asculte propunerile nu sa si ia aminte la ele... Din cate stiu rolul politiei locale este exact acela de a apara ordinea si linistea publica, dar si integritatea cetatenilor, deci nu vad cum e ilegala propunerea ca un echipaj sa fie in zona, la vedere.
Postat 16 Februarie 2018, 08:43 de TomaAlimos
Râde ciob de oală spartă
Se găsiră USR-istii să facă observații pe seama interesului față de părerea cetățenilor! După ce și-au sacrificat liderul că s-a raliat la părerea majoritatii românilor despre homosexuali, acu' vin sa dea lecții de bun simț. Măcar Bolojan s-a îmbătat de putere, dar ei s-au îmbătat cu apa rece. Mai încet cu salvarea, că de asta am mai avut noi parte, la Frontul Salvării Naționale, și nu ne mai salvează nimeni de ea.
Postat 16 Februarie 2018, 00:32 de User anonimizat
Cred ca au vrut cei de la USR ceva fonduri publice spalate prin activitate de ONG si nu le-au primit
USR crede ca la o dezbatere publica primaria e obligata sa faca tot ce propun 5 participanti, din 220 de mii de oradeni? Dupa lege, dezbaterea e ptr. ca sa asculte doar. Apoi legal, face ce hotaraste ea, primaria. In rest, se fac de ras cand propun miscari ilegale sau proiecte deja in curs de executie la spitale.
Postat 15 Februarie 2018, 21:36 de unu
" MICA ȚIGANIADA " " dă " DREAPTA!
Geacardea cardea/gealino mura/ geamura mura/ ce mișto! PS: Nu am certitudinea că am scris corect!
Postat 15 Februarie 2018, 21:26 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON