URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2012, 18:15

România, sancţionată la CEDO pentru erori în condamnarea ucigaşului unui taximetrist orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat într-un proces deschis împotriva Statului Român de Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 ani de închisoare împreună cu alte două persoane, Gabriela Rotariu şi George Honciuc, pentru că ar fi tâlhărit şi ucis un taximetrist orădean în toamna lui 1995.

CEDO i-a dat câştig de cauză lui Mihai Moldoveanu, 45 de ani, fost cadru MAPN, originar din Sfântu Gheorghe, pentru că i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil în timp ce era judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Mai exact, magistraţii români nu au respectat dreptul lui Moldoveanu la o „apărare efectivă în cursul procesului" deoarece nu i-au acordat dreptul „de a beneficia de o discuţie confidenţială cu avocatul" şi au pronunţat condamnarea în cazul bărbatului fără vreo probă directă împotriva acestuia.

„În hotărâre, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a referit la petele de sânge găsite pe vesta persoanei în cauză, deşi instanţele inferioare au descoperit că aceste pete nu au putut fi analizate ştiinţific şi persoana căreia i-ar fi aparţinut sângele nu a putut fi identificată", se specifică în motivarea deciziei CEDO.

Moldoveanu a cerut despăgubiri de 100.000 de euro Statului Român, însă CEDO a considerat că, în cazul său, nefiind vorba despre o eroare judiciară demonstrată, care să îi arate nevinovăţia, ci doar despre nerespectarea unor drepturi procesuale, cuantumul daunelor este exagerat, motiv pentru care l-a redus la 5000 de euro.

Însă ca urmare a verdictului dat de Curtea Europeană, hotărârea de condamnare dată în cazul lui Moldoveanu poate fi revizuită. Cererea de revizuire se introduce la ICCJ, care o analizează în Completul de 5 judecători, acesta pronunţându-se asupra rejudecării cauzei.

Mihai Moldoveanu a executat până acum 17 din cei 25 ani la care a fost condamnat împreună cu Gabriela Rotariu şi George Honciuc, pentru uciderea taximetristului orădean Nagy Adalbert, care s-a petrecut pe 31 octombrie 1995. Bărbatul a fost atacat în timp ce se afla la volan, iar criminalii i-au zdrobit ţeasta cu 16 lovituri aplicate cu un satâr şi o măciucă. Trupul lui a fost găsit după un gard în construcţie de pe strada Făcliei.

Autorii au fost identificaţi în scurt timp, tot cu ajutorul unui şofer de taxi, Vajna Tibor, pe care aceştia îl atacaseră după comiterea omorului şi care a reuşit să le scape. Potrivit rechizitoriului, Mihai Moldoveanu, George Honciuc şi Gabriela Rotaru erau la Oradea după o încercare eşuată de a trece ilegal frontiera româno-maghiară şi aveau nevoie de bani pentru a se întoarce acasă. Tâlhărirea taximetriştilor a fost ideea lui Honciuc şi Rotaru, însă pentru că a participat împreună cu ei la uciderea taximetristului, Moldoveanu a fost inculpat alături de aceştia.

Arestaţi şi judecaţi pentru omor deosebit de grav, cei trei au fost condamnaţi de Tribunalul Bihor la executarea unor pedepse care, însumate, ajungeau la 60 de ani de închisoare. Moldoveanu a primit o condamnare de 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, complicitate la tentativă la tâlhărie calificată, tâlhărie calificată şi deţinere de substanţe toxice, un spray lacrimogen. Magistraţii Curţii de Apel Oradea au dispus apoi achitarea bărbatului, pe motiv că „faptele nu au fost comise de el", însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin decizia din 7 noiembrie 2000, a admis recursul Parchetului în cazul lui şi a dispus menţinerea sentinţei iniţiale.

Povestea lui MIhai Moldoveanu, prezentată chiar de el, pe: www.moldoveanumihai.com

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
NU ati inteles nimic.
"Tâlhărirea taximetriştilor a fost ideea lui Honciuc şi Rotaru, însă pentru că a participat împreună cu ei la uciderea taximetristului, Moldoveanu a fost inculpat alături de aceştia." @ Doamna jurnalist , Mihai Moldoveanu nici macar nu a participat la talharie. NU a fost de acord cu ideea "prietenilor lui" . @"Justitie de*" Tampit mai mare ca tine nu cred ca poate exista pe fata pamantului . Pai daca nu s-a gasit nici o proba care sa-l incrimineze pe Mihai Moldoveanu, aceasta este o eroare judiciara. Au fost expertize facute la fata locului si nu s-a gasit nimic care sa arate ca Mihai Moldoveanu este autorul faptei . Sa te fereasca dumnezeu sa fi inchis nevinovat, ca atunci ai simtii si tu pe pielea ta cum este sa fi acuzat de tampiti ca tine ca esti criminal s.a.m.d .
Postat 26 Iunie 2012, 23:21 de Adrian
a
mai exista complet de 9 judecatori?
Postat 26 Iunie 2012, 09:49 de a
justitie de *
gunoi de justitie europeana. Cacatu asta si celelalte doua zdrente l-au bagat in mormant pe taximetrist si acuma se plang ca nu le-au fost respectate drepturile. Pentru ce au facut aveau un singur drept, sa moara. De asta merg lucrurile asa cum merg, pentru ca toate gunoaiele de infractori si nebunii au drepturi, desi fac fapte antisociale.
Postat 26 Iunie 2012, 09:04 de ego
Felicitari judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea !
Judecatorii oradeni au judecat corect dosarul, dar au intervenit procurorii (parchetul) deoarece ei gresisera ! Si aia de la iccj i-au ,,acoperit'' ! Sta omul NEDOVEDIT (n-am spus nevinovat !) de 17 ani in parnaie !
Postat 25 Iunie 2012, 18:34 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON