URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2016, 13:20

PSD acuză "iresponsabilitatea" administraţiei Bolojan în privinţa amenzilor de sute de milioane ale Electrocentrale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PSD nu a ratat ocazia de a critica "situaţia gravă" a societăţii orădene de termoficare generată de neplata contravalorii certificatelor verzi, care va atrage o nouă amendă-gigant din partea Fondului de Mediu.

Opoziţia consideră "iresponsabilă" atitudinea primarului Ilie Bolojan şi a administratorului special Stănel Necula, care plănuiesc să falimenteze Electrocentrale fără să plătească penalizările de zeci de milioane de euro.

Culmea e că, în urmă cu trei ani, şi consilierii PSD au votat planul de reorganizare a societăţii care prevedea că amenzile-gigant de mediu vor deveni datorii ale societăţii aflate în insolvenţă, aceasta fiind de altfel singura variantă viabilă pentru oraş.

"Total dispreţ faţă de interesul orădenilor"

"Într-un an în care datoriile oraşului au atins un maxim istoric, iar presiunea creditelor de rambursat apasă greu pe umerii orădenilor, oraşul nostru este pe cale să mai încaseze o lovitură cumplită. O lovitură cauzată de proasta administrare, culmea, tocmai a acelei companii care i-a făcut pe orădeni să sufere de frig în plin sezon rece. Administratorul special al societăţii de termoficare Stănel Necula şi primarul Ilie Bolojan nu au învăţat nimic din eroarea din anul 2013, când Administraţia Fondului de Mediu a aplicat o primă amendă de peste 33 milioane de euro pentru depunerea cu întârziere a certificatelor verzi, şi continuă să acţioneze iresponsabil, în total dispreţ faţă de interesul public şi al orădenilor. Cei doi manifestă dezinteres privind respectarea legalităţii şi asigurarea unui management eficient", acuză comunicatul PSD, dat publicităţii miercuri.

Opoziţia susţine că "a falimenta cu bună ştiinţă o societate comercială şi a încerca să-i laşi cu ochii în soare pe cei cărora le datorezi bani", în cazul de faţă Administraţia Fondului de Mediu şi Comisia Europeană, este o "practică ilegală şi imorală". "O administraţie publică responsabilă nu poate utiliza astfel de "şmecherii" pentru a scăpa de plata unor datorii şi amenzi uriaşe, de peste 100 milioane de euro. A miza pe faptul că nici această amendă nu va fi achitată, la fel ca precedenta, datorită situaţiei juridice a societăţii este o atitudine greşită şi nedemnă de o autoritate locală. O administraţie responsabilă nu se bazează pe escrocherii şi inginerii financiare, ci pe respectarea legalităţii şi conformarea la normele naţionale şi europene", consideră PSD.

Întrebări retorice

Documentul precizează că cele două amenzi ale societăţii de termoficare depăşesc cu aproape 50% suma efectiv încasată de Primărie din fondurile europene în actualul mandat şi dublează practic datoria publică a oraşului. La aceasta se adaugă riscul declanşării procedurii de infringement din partea Comisiei Europene, la finalul căreia statul român riscă o amendă substanţială "care va fi suportată, într-un final, tot din buzunarul contribuabililor români, inclusiv cei din Oradea şi judeţul Bihor".

În final, PSD se întreabă retoric: "Stăm să ne întrebăm şi noi, oare orădeanul de rând ce să înţeleagă din toată această situaţie? Că, foarte posibil, nu doar soarta Electrocentrale SA a fost pecetluită, dar şi soarta oraşului şi dezvoltarea sa viitoare? Că Primăria Oradea le râde în nas autorităţilor centrale şi instituţiilor europene nesocotind legi şi reguli bine ştiute, în timp ce conducătorii ei pozează în întruchiparea cinstei şi legalităţii? Că, de fapt, administraţia Bolojan, prin producătorul local de energie termică, a escrocat în mod sistematic şi intenţionat autorităţile guvernamentale şi europene (AFM şi CE) prin modul în care a gestionat problema certificatelor de poluare? Că Electrocentrale SA, sub comanda omului de încredere al primarului Ilie Bolojan, este un recidivist care nu a depus, în acest caz, nici un certificat verde în contul poluării din 2015? Că dacă eşti o societate în insolvenţă nu mai ai nici o obligaţie şi nu trebuie să respecţi nici o regulă? Că din nou, administraţia locală nu îşi asumă nici o responsabilitate şi pentru greşeli sunt de vină mereu alţii?"...

Poveste veche

După cum BIHOREANUL a dezvăluit, în premieră, Electrocentrale riscă o amendă record de 78,7 milioane euro, pentru că nu şi-a depus până la sfârşitul lunii trecute certificatele GES pe care era obligată să le achiziţioneze pentru poluarea provocată în 2015.

În urmă cu trei ani, societatea a mai fost sancţionată de Administraţia Fondului pentru Mediu cu 33,4 milioane euro pentru că, din cauza unor proceduri birocratice dar şi a lentoarei reprezentanţilor săi, a depus cu o întârziere de două zile, în mai 2013, un număr de 334.866 de certificate pe care, culmea, le achiziţionase.

Cert este că, pentru respectiva "eroare" nu a fost tras la răspundere nimeni, primarul Ilie Bolojan răspunzând, când a fost chestionat de presă, că "despre morţi numai de bine", cu trimitere la fostul director al scoietăţii, Dragoş Gligor.

Prima amendă nu a falimentat, însă, CET-ul pentru simplul motiv că AFM nu s-a înscris cu ea în timp util la masa credală a celor care au de recuperat bani de la societatea intrată în insolvenţă. De altfel, conducerea Primăriei, la nivelul căreia era reprezentat şi PSD, printr-un viceprimar, nu a luat niciodată în calcul plata respectivei amenzi, măcar pentru faptul că ea a apărut după intrarea companiei în insolvenţă, nemaivorbind de lipsa resurselor financiare.

De altfel, în planul de reorganizare al Electrocentrale, aprobat în toamna lui 2014 de Consiliul Local, se arată că, dacă sancţiunea AFM, contestată în instanţă, nu va fi anulată, ea "va urma acelaşi tratament" precum celelalte datorii ale societăţii. Planul respectiv a fost votat şi de consilierii PSD, alături de cei liberali, doar cei ai UDMR abţinându-se.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: CET sufocat: Electrocentrale bate recordul la amenzi: vine una de 78,7 milioane euro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
@pino...
Unirea mai aduce un avantaj major pentru sinmartin,pe linga apa,canal,gaze: nu ti-ai terminat casa sau e veche si darapanata,sau pur si simplu nu e pe gustul politistului local abilitat si instruit sa ti-o evalueze artistic, servesti si impozit majorat pina la 500%.Asa vom deveni cu totii actionari la adeplast si vom renunta la vicii...
Postat 05 Mai 2016, 13:29 de excalibur
DOUA MANDATE DOUA STILURI
@CHRIS : Dacă lucruile cu IMPACT –ul stăteau normal încă de pe vremea lui FILIP , Bolojan nu ar fi avut nici un amestec mai târziu ! De ajutat nu mă putea ajuta ( am explicat de ce ). Poate că ceea ce a făcut în 2013 mi-a deschis ochii și am început să-i văd adevărata față . Cert este că oricine ce ar spune în mandatul 2008-20012 Bolojan a fost cu totul altul decât cel din mandatul 2012-2016. Așa că nu neapărat se poate spune că l-am ridicat în slăvi în trecut dar de lăudat, da ! Acuma și Bolojan se pupa pe gură cu Ponta și Antonescu ! În 2012....
Postat 05 Mai 2016, 11:36 de TDS
@tds
tot nu ai raspuns la intrebare!!!!
Postat 05 Mai 2016, 11:15 de User anonimizat
MI-A LUAT SATISFACTIA...
@CHRIS : Cum adică să mă ajute ? Să intervină cum în proces ? Bolojan a semnat o altă întâmpinare , de data aceasta corectă , diametral opusă celei semnate de FILIP. Atât ! Bolojan mi-a dat dreptate cinci ani după care S-A RĂSUCIT ! Asta m-a deranjat la Bolojan , că deși știa că dezvoltatorul a făcut FALSURI GROSOLANE totuși a susținut și promovat o TRANZACȚIE dubioasă cu dezvoltatorul , chipurile pentru binele orașului. Eu nu am pierdut nimic din cauza acestei TRANZACȚII ! Doar că BOLOJAN mi-a luat satisfacția de a-i vedea cu botul pe labe pe cei de la IMPACT în Oradea. I-am văzut cu botul pe labe în București ! Dan Ioan Popp și Carmen Daniela Săndulescu executați silit , avocatul lor Dan Lucian Vlădescu zvânturat de la ANRMAP , Dan Claudiu Mateescu plimbat cu cătușe în Dosarul Prince Paul – Andronic – Truică. Și crede-mă, încă nu s-a încheiat !
Postat 05 Mai 2016, 10:41 de TDS
@ex...
Bine ca adusesi vorba! Hai sa lamurim lucrurile, sa stie si oradenii si taranii cum stau lucrurile de fapt! Citez dintr-un articol: ,,[...]până la 31 decembrie 2015 toate unităţile administrativ teritoriale cu mai mult de 2000 de cetăţeni trebuie să asigure, integral, fiecărui cetăţean, în casă, în curte, apa”. A doua prevedere este ca la 31 decembrie 2018 în toate localităţile din Româna să se asigure canalizarea şi racordarea la o staţie de epurare. Si acum vine partea interesanta: „Pentru fiecare casă fără apă se plăteşte o amendă zilnică de la 10.000 de euro la 130.000 de euro. AMENDA O PLATESTE STATUL ROMAN” Deci amenda pe care ar primi-o taranii ar fi platita de catre statul roman, adica de catre noi toti, pe cand AMENDA MADE NEA ILIE VA FI PLATITA DE ORADENI! Observi diferenta?! Si inca ceva: amenda de 78 de mil. de euro, raportata la numarul oradenilor de la care poti sa o colectezi, persoane fizice cca 80.000 si firme cca 7.000, ar fi undeva aproape de 1.000 de euro per cap de oaie, pardon, oradean. Daca adunam TOATE datoriile Oradiei (multumim, nea ilie! suntem in sfarsit, primii la ceva! ), suma ar sari de 2.000 de euro!!! Deci ce alegi, taran amendat dar altul/altii plateste, sau orasean bun de plata in nume propriu si in orice clipa?! Si ca sa nu-mi vii cu povesti ca statul se intoarce impotriva datornicilor, iti spun ca nu prea poate: asa a semnat puscariasul nascase, sa raspunda ministerul dezvoltarii (adica statul), nu primariile!
Postat 05 Mai 2016, 09:50 de pinonel
@TDS
o intrebare: daca altfel ar sta lucrurile cu impact-ul si daca bolojan te-ar fi ajutat in acest proces tot aceleasi reactii le-ai avea? apelez la sinceritatea ta. in urma cu ceva ani imi aduc aminte ca il ridicai in slavi pe bolojan. poate erai doar cu nasul in dosul lui ca multi alti lingai si cand nu ti-a ramas decat ... i-ai intors si tu spatele. interesul poarta fesul.
Postat 05 Mai 2016, 09:00 de User anonimizat
@TDS
ma refeream la cei de peste drum de cartierul tau.
Postat 05 Mai 2016, 08:56 de User anonimizat
Pay back time
UE se pregateste sa amendeze toate comunele >2000 locuitori care n-au introdus apa curenta pina la finele 2015 si canalizare pina la finele 2018. Deci unindu-se cu oradea s-ar putea sa scape...la oras e voie sa n-ai apa si canal.Ma rog,or sa dea de alte amenzi...Amenzile mici vor plati amenzile mari.A amenda=a imbunatati (dex)
Postat 05 Mai 2016, 08:38 de excalibur
Cateva intrebari pt. dna coste, pt. nea ile
Daca, Doamne fereste! se face unirea, locuitorii din Sanmartin vor participa la plata mega amenzii?! Si in general, vor participa la plata mega datoriei pe care o are Oradea, gratie celor doua mandate pnl/nea ilie? Lor, taranilor, le-ati spus ce binefaceri ii asteapta daca ajung oraseni?
Postat 05 Mai 2016, 05:58 de pinonel
?
@excalibur : NU STIU ! Cert este ca se dau si altii la Ilie Gavril , la Malan , la penelei ! Doar eu sunt " gratulat " la aceasta maniera...
Postat 04 Mai 2016, 22:53 de TDS
@tds
chris=crish ?? ex crishana?
Postat 04 Mai 2016, 22:44 de excalibur
GURA , TACI !
@CHRIS : Inca ceva CRIS ! Printre vecinii mei se afla avocata ( falsificatoarea intru IMP&BOLOJAN ) , trei ( !!!!! ) judecatori , un SRI , un ISC , o AMANTA ( sora ) . L are dintre ei te gandesti ?
Postat 04 Mai 2016, 22:16 de TDS
NEPRIMITA LA EUROVISION
@CHRIS : Dragul meu CRIS ! Dezamagire inseamna putin altceva ! Deci nu m-ai dezamagit in nici un fel ! Deci ce-ai zice de un " MOMENT OF SILENCE " ?
Postat 04 Mai 2016, 22:09 de TDS
@TDS
nu vreau sa te dezamagesc. deci, medicamenteeeeeeeeeeeee... si liniste, ia exemplul vecinilor tai.
Postat 04 Mai 2016, 21:54 de User anonimizat
EUROPE
@suporter_oradean : Daca respectai tema imi dedicai EUROPE ! Dar e bine si AC / DC Am cochetat cu ani in urma cu teatrul ! Mi-am dat insa seama la timp ca as deveni un actor mai slab ca D.V. si m-am oprit ! Dar si mie mi-ar place sa te vad pe tine si inca cativa in " Gaitele " lui Kiritescu ! Probabil ati izbuti travestiuri bune ! Ma gandesc cine ar putea fi Vanda ?
Postat 04 Mai 2016, 16:50 de TDS
ooo Tds pt tine o dedicatie
O melodie foarte buna pt tine Tds si obsesia vietii tale,cartierul Europa si firma Impact am o piesa super : ACDC - Thunder Struck ,ii super.Vezi sa nu-ti zboare ochelarii cand dai din cap.E pentru calmarea nervilor cand auzi silabele bo si lo de la bolovan,boloboc si altele.Pacat TDS ca nu ai dat probe la teatru,erai bun sa joci in zbor deasupra unui cuib de cuci.Da,corect,e timpul sa-ti iei pastilele,sanatate.
Postat 04 Mai 2016, 16:06 de suporter_oradean
CET-ul lui Filip
Bine ca a facut pesedistul Filip, prietenul Adelinei Coste mai multe pt acest CET. Din cauza lui a ajuns CET-ul sa polueze orasul, uite cine vorbeste!
Postat 04 Mai 2016, 15:57 de Magda
SĂ PUN
@suporter_oradean : Am și eu o dedicație muzicală pentru candidatul Ilie Gavril BOLOJAN ! Piesa „Săpun” a trupei IMPACT ( Cristina Bălan, V.R. 2015 ). PS Aștept comentariul lui CHRIS ( citit Cris ) !!!! Medicamenteeee, medicamenteee....
Postat 04 Mai 2016, 15:11 de TDS
stii cum zic ?
Eu fac pariu ca Adelina Coste va avea un program electoral mai bun decat cel al lui Ilie Bolojan. Pe langa asta sunt sigura ca macar nu ne baga in datorii cum ne-a bagat Bolojan! Sau voua dragilor oradeni va place sa platiti pentru un bun pentru care poate nici macar nu va bucurati ??? Va place sa platiti greselile domnului Bolojan ??? Domnul Bolojan sa greseasca pe banii lui acasa la el. In primarie noi cetatenii nu dorim sa platim pentru greselile altora!
Postat 04 Mai 2016, 14:50 de mariadaria2015
planuri de viitor,directie de dezvoltare a orasului ?
Asteptam curiosi un program electoral conceput de Mang&Adelina,cum vreti sa dezvoltati orasul,e clar ca schimbarea conductelor de incalzire va continua indifferent de cine iese primar,centrala va fi una pe gaz.Ceva investiti in infrastructura,faceti parcarea de 1 leu in loc de 2 ? Adelina in afara de un loc in consiliu local ce va doriti ? Aha de fapt vreti locul 3 dupa pnl si udmr la alegeri,ala il obtineam si eu la pas .Pt fanii Psd va recomand melodia Adeline de pe albumul Basca Abundentei a formatiei Timpuri Noi din anul 1997 piesa.Enjoy !!!
Postat 04 Mai 2016, 14:33 de suporter_oradean
bani!bani!
atata stie dl primar sa ne arate cate facturi sau amenzi mai avem de platit...
Postat 04 Mai 2016, 14:32 de onuta
David
pesede sa ne scuteasca cu campania lor electorala bazata pe distrugerea a ceea ce au facut altii. Am vazut pe vremea lui filip cat sunt de capabili pesedistii, ca de pe vremea aia avem acum problemele legate de CET. Asa ca hai sictir
Postat 04 Mai 2016, 13:38 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON