URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2012, 17:26

Protestatar nemulţumit pentru că a primit avertisment de la jandarmi, după ce a pus muzică la megafon

Protestatar nemulţumit pentru că a primit avertisment de la jandarmi, după ce a pus muzică la megafon Membru al Asociaţiei revoluţionarilor orădeni din 1989, Gheorghe Bochiş (foto) a fost unul dintre oamenii de bază ai manifestaţiilor antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, din iarna trecută, fiind prezent constant în Piaţa Unirii încă din a treia zi după ce Traian Băsescu l-a "concediat" pe fondatorul SMURD, Raed Arafat.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Obişnuit al protestelor din iarnă, împotriva Guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, revoluţionarul Gheorghe Bochiş s-a ales cu avertisment scris din partea jandarmilor orădeni, vineri seară, pentru că a umplut Piaţa Unirii cu portavocea lui.

"În timp ce la televizior Băsescu venise la Parlament, am văzut că se dădeau cadre din alte oraşe şi contra şi pro Băsescu. Plus că în iarnă am fost în stradă. Acum eram dator să vin, să ies să îmi exprim bucuria că îl suspendă. Noi (protestatarii - n.r.) am început bulgărele, ei (parlamentarii - n.r.) l-au dus până la capăt", a explicat BIHOREANULUI Gheorghe Bochiş.

Doar că modul în care a manifestat nu a fost deloc pe placul jandarmilor care supravegheau zona. "Am fost cu steagul meu cu gaură şi cu portavocea în faţa statuii lui Mihai Viteazul. Am văzut maşina jandarmeriei, a trecut prin faţă, şi după circa 40 de minute jandarmii m-au invitat la ei la dubă, pentru că deranjez şi că nu am dreptul să fac manifestaţie. Mi s-a făcut un proces verbal cu sancţiune, cu avertisment", a mai spus Bochiş.

Omul recunoaşte că, pe lângă faptul că n-a avut autorizaţie, n-a fost tocmai cuminte. De fapt, a făcut de-a dreptul circ, dând drumul la muzică prin portavoce. "Am dat drumul la portavoce, ca oamenii să audă că am fost acolo, considerând că vor veni mai mulţi să protesteze, căci şi la revoluţie s-au mişcat mai greu. Îmi exprimam bucuria. Am fluturat dreapelul cu gaură, simbolul revoluţionarilor, şi am dat drumul la muzică, prin portavoce. Ştiţi, portavocea are o melodie în memoria ei... E chinezească, cumpărată din magazin. Probabil ceva simbol al naţiunii chinezeşti", a spus Bochiş.

Omul e nemulţumit că jandarmii l-au avertizat, mai ales că, zice el, la un moment dat în zonă au venit şi alţi protestatari, de pe cealaltă baricadă, pro Băsescu, cu pancarte. Însă nici unul din tabăra adversă n-a fost sancţionat.

Contactat de BIHOREANUL, căpitanul Ioan Bogdan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, zice însă că şi ceilalţi protestatari au fost legitimaţi. "Persoana respectivă a fost sancţionată cu avertisment scris conform legii 60 din 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, pentru faptul că a tulburat ordinea şi liniştea publică. Şi ceilalţi 10 care manifestau împotriva suspendării preşedintelui au fost legitimaţi şi li s-a pus în vedere să intre în legalitate dacă vor să desfăşoare adunări publice", a declarat Bogdan.

Oricum, avertismentul nu l-a speriat tare pe Bochiş, care zice că săptămâna următoare îşi va scoate autorizaţie, să poată protesta în continuare în Piaţa Unirii, iar oamenii să voteze, la referendum, suspendarea preşedintelui.

Gheorghe Bochiş este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai înverşunaţi protestatari de la Oradea. De altfel, el a fost singurul protestatar care a ieşit în stradă, cu entuziasm, la plecarea din funcţie a Guvernului Boc, ieşind în Piaţa Unirii cu steagul tricolor.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Gheorghe Bochiş s-a remarcat ca "disident" încă din ultimii ani ai regimului comunist, când Securitatea l-a luat la ochi deoarece frecventa comunitatea penticostală, în 1984 protestând împotriva intenţiei autorităţilor locale de a demola una dintre bisericile comunităţii, iar în 16 decembrie 1989 fiind ridicat de doi ofiţeri de la serviciu, de la Fabrica de blănuri (actuala Rovex), pentru a nu-l lăsa să facă "agitaţie" printre colegi.

Împreună cu alţii, precum actorul Daniel Vulcu, pilotul Gheorghe Manicea, inginerul Constantin Bozântan şi dramaturgul Mircea Bradu, Bochiş a făcut parte şi din Comitetul revoluţionar care a condus Oradea timp de câteva zile după fuga lui Ceauşescu. Ulterior, în 1990, Bochiş a făcut parte, ca şi Vulcu şi Bozântan, din comitetul de iniţiativă pentru organizarea PNL Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Traiasca Revolutionarii!
Ma bucur sa vad ca mai este cineva care iubeste tara , nu doar cu vorba ci si cu fapta. Imi pare rau ca lumea nu mai are respect pentru cei ce si-au riscat viata ca noi restul, sa puteam sa ne batem joc public de cine avem chef. Ceausescu te-ar fi bagat la racoare imediat fara drept la apel. Cand oamenii ca d-ul Bochis nu vor mai fi, va fi vai si amar de Romania.
Postat 13 Iulie 2012, 21:09 de Un roman
Articol
Domnilor ziaristi de la Bihoreanul, va discreditati pe zi ce trece(unii dintre voi). Pacat, caci erati frecventabili. Acest asa zis revolutionar mananca de 22 de ani banii nostri. Si mai are tupeu. Deh este de la USL.(Uniunea Stalinist Leninista-dupa ce au facut din statul de drept.)Din pacate vor urma si altele.
Postat 08 Iulie 2012, 20:40 de Sargon din Venetia
care e stirea?
aveti probleme cu meseria de ziaristi,dezamagiti in continuare cu stirile foarte "obiective",cind un jurnalist sau un ziar se inregimenteaza politic, are o problema mare iar oradenii stiu ce revolutie a fost in orasul nostru,asteptam sa publicati si voi stiri din presa occidentala nu parerile unui oportunist cu portavoce,pacat,fiindca chiar am crezut pina in urma cu citeva luni ca sinteti un colectiv serios
Postat 08 Iulie 2012, 09:54 de luky
he, he, he
Se bucura si el saracu' ca-i da copy-lotul indemnizatia de ,,revolutionar'' ! Acestor lepre, asa-zisi ,,revolutionari'', le-as da cate zece ciomege pe spinare. Culmea, aia care chiar ar merita recunostinta noastra au avut decenta sa se retraga discret si fara a pretinde nimic... Au dat navala impostorii, militistii si alte jigodii... vorba aia, nu doctorii ne lipsesc ce medicii !
Postat 07 Iulie 2012, 20:40 de .
despre bolnavi...
Saracu...
Postat 07 Iulie 2012, 17:56 de titus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON