URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2017, 16:01

Prime nedorite: Doar 4 bihoreni au cerut AJOFM banii pentru "prima chirie"

Prime nedorite: Doar 4 bihoreni au cerut AJOFM banii pentru 'prima chirie' foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şomerii bihorenii nu se înghesuie să ceară subvenţiile introduse în ultimul an de Ministerul Muncii tocmai pentru a-i stimula să se angajeze.

Potrivit unei informări transmise de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor la cererea BIHOREANULUI, până la data de 17 august, doar patru bihoreni au solicitat prima de relocare prevăzută de Ordonanţa 60/2016.

Aşa-numita "prima chirie" poate fi încasată de acei şomeri înregistraţi în baza de date a AJOFM care se mută la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a se încadra în muncă. Pentru asta, ei pot primi, timp de maxim 36 de luni, 85% din valoarea chiriei, dar nu mai mult de 900 de lei lunar. "Din cele patru persoane care au solicitat această primă, trei s-au stabilit la Oradea şi una este o persoană care a plecat la Timişoara şi care a înregistrat cererea aici, dar va primi banii de la AJOFM Timiş", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, pentru BIHOREANUL.

De altfel, presa din Bucureşti a scris că, la nivel naţional, programul "Prima chirie", lansat în urmă cu două luni, este un eşec: doar 15 şomeri din toată ţara au cerut aceşti bani.

Nici restul primelor oferite şomerilor de Ministerul Muncii nu prind prea bine. De pildă, prima de instalare, în valoare de 12.500 de lei, care se acordă şomerilor din oraşele şi comunele cu grad de sărăcie 3 şi 4 (24 în judeţul Bihor) care se angajează într-o altă localitate, a fost cerută de doar 3 persoane. Din acestea, două sunt şomeri care se mută în Bihor din afara judeţului, iar a treia este o femeie care se mută de la Budureasa la Oradea.

Ceva mai multă căutare are prima de încadrare, prin care şomerilor din aceleaşi 24 de unităţi administrative-teritoriale li se decontează cheltuielile de navetă, cu 0,5 lei pe kilometru. 53 de bihoreni au cerut AJOFM Bihor aceşti bani. Cele 24 de comune sau oraşe sunt: Abram, Abrămuţ, Balc, Batăr, Borod, Budureasa, Cherechiu, Ciumeghiu, Curtuişeni, Diosig, Drăgeşti, Marghita, Finiş, Holod, Husasău de Tinca, Ineu, Răbăgani, Tinca, Săcueni, Şimian, Şoimi, Lăzăreni, Aleşd şi Valea lui Mihai.

Potrivit AJOFM Bihor, până acum s-au mai plătit 466 de prime de activare, adică bonusul de 500 de lei oferit oricărui şomer neindemnizat care îşi găseşte un loc de muncă, şi 16 prime pentru absolvenţi, în cuantum tot de 500 de lei, dedicate tinerilor care au terminat liceul sau facultatea, s-au înregistrat ca şomeri şi şi-au găsit un loc de muncă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Îți trebe
Peste o sută de acte și adeverințe inclusiv de la....angajator.Ce angajator?dacă omu e șomer.Ne îmbată guvernele cu apă rece.
Postat 21 August 2017, 07:33 de crisan
Cand nu convingi ci bonus, dai si cu malus/penalizare
Daca nu merge cu binele, sa se mai adauge si partea cu raul: nu se mai plateste somaj celor care refuza mai mult de x joburi, cum a propus AlDE mi se pare.
Postat 21 August 2017, 01:24 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON