URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2012, 11:50

Primăria n-a mai păsuit: Terasa Irish, demolată joi de AIO (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După amânări repetate, terasa Irish a fost demolată până la urmă de municipalitate. Joi dimineaţă, angajaţii Administraţiei Imobiliare Oradea s-au deplasat pe Corso alături de muncitori, camioane şi utilaje pentru demolare şi au început demontarea construcţiei ridicate fără autorizaţie.

Reprezentanţii Primăriei, care s-au dus însoţiţi de un echipaj al Poliţiei Locale, nu au întâmpinat opoziţie din partea reprezentanţilor localului Irish. Joi, la ora 11, mai mult de jumătate din terasă era demolată.

Administraţia Imobiliară Oradea a acţionat cu forţa după ce patronul Radu Pentie a fost păsuit de mai multe ori. Pe 12 iulie, angajaţii AIO s-au deplasat la faţa locului vrând să înceapă demontarea terasei, însă dispoziţia de primar nu a fost pusă în aplicare, deoarece patronul s-a angajat să dezafecteze construcţia până la 1 august.

În ciuda faptului că nici acest termen nu a fost respectat, administratorii Irish demontând doar parţial acoperişul terasei, municipalitatea a acordat localului o nouă păsuire, până pe 6 august.

Războiul municipalităţii cu localul Irish Pub a demarat încă de la mandatul primarului interimar Mihai Groza. Conflictul a pornit de la faptul că terasa a fost amenajată fără autorizaţie de construire şi s-a soldat cu trei procese între părţi şi amenzi în valoare de 18.000 lei aplicate localului, care au rămas însă neplătite.

Cea mai recentă dispoziţie a primarului privind demolarea terasei a fost dată de Ilie Bolojan şi datează din 26 aprilie 2012, dar punerea ei în aplicarea a fost amânată în mod repetat.

Costurile lucrărilor de demolare vor fi imputate patronului Irish. Este posibil ca în perioada următoare, acesta să amplaseze pe strada Republicii o terasă sezonieră. "A obţinut avize CMUAT pentru un astfel de proiect, dar mai trebuie să primească avizul final de amplasare. El are, însă, nişte datorii mai vechi pentru chiria terasei la AIO, de 15.000 de lei, din care a plătit jumătate. Dacă acestea vor fi achitate în totalitate, va putea primi acceptul pentru terasa sezonieră", a declarat pentru BIHOREANUL, Carmen Letea, şef Serviciul Terenuri din cadrul AIO.

O parte din amplasamentul în care s-a aflat terasa va fi ocupat de ansamblul sculptural Holnaposok, reprezentând patru poeţi orădeni de etnie maghiară, în mărime naturală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
ansamblu maghiar ....?
Asa..statuete cu unguri...dati apa la moara nationalistilor unguri care doar sa se considera "mangaiati"....De ce nu ati pus acolo un Horea , Closca si Crisan ?
Postat 03 Septembrie 2012, 14:07 de radu
pe-a ma-sii de x ori
@@@@@IO IO IO IO Pe-a ma-tii de nenumarate ori! Pana la plus infinit! Cu cratima cu tot, analfabetule! Mai mult de trei cuvinte cu 15 greseli, nu poti!Incultule! Sa ne sugi de maimuta,pana o s-ajungi o putza!
Postat 31 August 2012, 17:59 de Solidar cu TDS
...
Desfiintarea terasei, bucuria prostimei!
Postat 27 August 2012, 19:47 de lalalulu
statu_ia
@Shogun: pentru că istoria mai comite şi erori! plus că la graniţe se mai întâmplă din astea, vezi Franţa-Germania! iar cu statuia problema este că de câte ori i se pune pata unui udemerist pe vreo temă: pac! se acceptă! îmi închipui ce valori locale or fi poeţii ăia; bag mâna în foc că nici ungurii n-or fi auzit de ei(aşa după cum nici de Nyro nu prea mai ştia cineva ceva cu privire la "opera" literară!
Postat 24 August 2012, 10:39 de TDS
Ce aveti cu statuia?
Măi, ce aveți cu statuia poeților maghiari? Păi, dacă au avut poeți... Și noi am avut, să cerem și noi să punem statui peste tot, care-i problema? Români și maghiari suntem aici de sute de ani și de aia tot ne certăm ca proștii. Întrebare: de ce ne-au condus maghiarii și austriecii atâta vreme dacă zona asta a fost majoritar românească? Pentru că nația română a fost deșteaptă din cale-afară? Nu cred că-i cazul să dau un răspuns - nu de alta, dar nici mie nu mi-ar plăcea cum sună...
Postat 24 August 2012, 09:49 de Shogun
TERASA ERA O BUDA !
Tea era o BUDA ,chiar daca era a lui Pentrie sau cum l-o mai chema .
Postat 24 August 2012, 09:30 de oradean
terasa
Nimeni nu e mai presus de lege,Pentie a facut terasa fara autorizatie,a dat spaga la fostul primar Filip ,i s-a adus la cunostiinta de citiva ani sa o demoleze asa ca bine a facut primaria,nu stiu ce legatura au statuile cu asta Sa va fie rusine ca il blamati pe cel mai bun primar.UDMR ul nu are nici o legatura cu asta.Nu-l plingeti pe Pentie ca se va descurca si fara terasa,Terasa era foarte urita strica tot aspectul centrului.
Postat 24 August 2012, 08:40 de unul din Iosia
moldova
@io: ba p-a mătii
Postat 24 August 2012, 07:55 de TDS
BATAUSUL
Nu a mai batut pe nimeni PENTIE -BOXERUL !! ? Dar apa clocita mai vinde !?
Postat 24 August 2012, 07:39 de BATUT DE PENTIE
peste 20 de ani
La cât rău a făcut el orașulu, gunoiul ăsta de Pentie ar trebui alungat din Oradea, dar prins după vreo două ore de alergătură pe undeva pe la Borș și adus să facă vreo 20 de ani de pușcărie și numai după aia expulzat în Congo, unde să-și tranșeze definitiv diferendele cu Gibonul qui rire, alias Bolo externat dintre glumeții de la 6!
Postat 24 August 2012, 00:30 de fratele micula
Esentialul
este ca dl. pentie n-a avut actele in regula, pentru care terasa a fost demolata. Dar.....cum si de obicei in orice problema este bine, plasarea problemei cu ungurii ca stirea sa aiba priza la public, articolul sugereaza ideea, ca terasa s-a demolat datorita UDMR-ului...sac..... Indiferent ce se va pune pe spatiul liber dupa demolare , un singur vinovat pentru desfiintarea terasei frecventata si de mine este: Dl. PENTIE RADU
Postat 23 August 2012, 21:41 de Bishop
oradia
Bolovan nebunu distruge totu ziua la unu - nebunu
Postat 23 August 2012, 21:30 de io
@camelia dobai
@camelia dobai nu ai treaba cu poetii maghiari, du te si * calului mihai *i din centru zdreanta ce esti
Postat 23 August 2012, 21:28 de io
@TDS
@TDS: thighan imphutit ce esti din moldova
Postat 23 August 2012, 21:25 de io
m-am radicalizat
nici eu unul nu am fost pana acum anti maghiar sau ceva in acest gen! dimpotriva! dar dupa ceea ce au facut maghiarii(nu toti, OK, vreo 95%)pe 29 iulie 2012 M-AM RADICALIZAT! Cred chiar ca ar trebui organizat un Referendum local pentru acest grup statuar! Sa vedem daca ungurii mai boicoteaza! pe pariu ca NU?
Postat 23 August 2012, 19:01 de TDS
aiurea
Sa fac ceva pe statuile lor... BoloCity devinde de *, facem statui aberante, la fel ca si multe din sensurile giratorii...
Postat 23 August 2012, 16:19 de Ioo
pisti57
Asa, `ntr-o doara, frumos exemplu ne dati... Ce inteleg eu de aici e ca legile sunt pentru cei slabi... (de fapt asta stiam, voi doar o confirmati). Taraganare, amenzi neplatite, si localul continua sa functioneze nestingherit...ia sa nu-si plateasca o batranica sau o familie nevoiasa taxele cateva luni, si sa vezi cum mai-marii nostri stiu ce inseamna \"sechestru\"... Sa mai spun ceva de statuile poetilor de origine maghiara? Nu, nu sunt rasist, dar cred ca sunt destul poeti (ori din alta ramura a artei, si nu numai), romani, nu neaparat oradeni, care ar merita asa ceva, dar din pacate noi preferam banii (primiti de la partide maghiare) in locul imaginii si integritatii. Curios ar fi de vazut cate statui a unor personalitati de origine romana sunt in Debrecen (sau ma rog, intr-un oras din Ungaria, comparabil cu Oradea), si cate statui cu personalitati de origine maghiara sunt la noi... Repet: nu, nu sunt rasist! Iubesc maghiarii! Orice om, indiferent de nationalitate, statut social, stare materiala, are valoare prin el insusi (pusa de Creator), dar sa ne vindem tara in felul asta mi se pare cam deplasat... Oricum, nu-i vina lor, vina e a noastra!
Postat 23 August 2012, 14:53 de pisti57
nu vrem statui de poeti maghiari
Ce faceti cu orasul asta il impanziti cu statui cu poeti maghiari?Nu vrem!!!!Da pentru voi nu conteaza ,in loc sa bagati bani in piatra mai bine ati continua activitatea de la SOS Dogs.Pe cateii aia ii vreti morti prin orice mijloc,Sa va fie rusine !
Postat 23 August 2012, 13:25 de camelia dobai
aaa
marele afacerist Pentie a ramas fara terasa:):)...nu ma mir la ce * de local era cu ospatari penibili ..terasa mai era ceva de capul ei ..a ramas fara:)
Postat 23 August 2012, 13:17 de aa
pacat
mie imi placea terasa respectiva. era poate cea mai buna locatie de pe pietonala incat sa fii si ferit de anumite priviri; dar, ce mai, acum toata lumea e pe mijlocul strazii;
Postat 23 August 2012, 12:56 de 0m
de acord
@ss: de acord cu tine! bine, terasa trebuia demolata daca nu avea actele in regula, doar ca acum se pare ca unicul scop a fost eliberarea amplasamentului pentru statuia unor(banuiesc) ilustri necunoscuti!
Postat 23 August 2012, 12:23 de TDS
unguri
Demolati terase romanesti si puneti statui unguresti, unde ajunge tara asta..
Postat 23 August 2012, 12:19 de ss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON