URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2013, 15:05

Precizări penibile ale Jurnalului Salontan pe marginea articolului şovin

În cel mai recent număr al Jurnalului Salontan, apărut pe 12 aprilie, conducerea publicaţiei încearcă, într-un text a cărui variantă în limba română este plină de greşeli gramaticale şi de exprimare, să aducă precizări pe marginea articolului şovin intitulat "Nu există explicaţie acceptabilă pentru integrare!" şi publicat pe 29 martie doar în limba maghiară.

Numai că argumentele pe care singura publicaţie din Salonta le foloseşte nu sunt deloc convingătoare.

În textul intitulat "În spiritul dreptăţii şi a (!) iubirii semenilor", pentru a scăpa de responsabilitatea mesajului publicat, acţionarul principal al publicaţiei, Katona Edith, scrie că "articolul este o publicaţie apărută iniţial într-un ziar din Baia Mare şi conţine diferite teme de actualitate pentru ardelenii secolului XXI", adăugând că "opiniile autorilor diferitelor articole, apărute în ziar nu reprezintă neapărat şi opinia noastră".

Administratoarea firmei Tensal Press a uitat, însă, să precizeze că materialul publicat, care îndemna la segregare între maghiari şi "străini", nu purta nicio semnătură, aşadar se consideră ca fiind asumat de publicaţie.

Aceasta încearcă să explice cum ziarul nu a dorit să promoveze şovinismul, precizând că este, de altfel, o publicaţie bilingvă. "Jurnal salontan a demonstrat în cei 18 ani de existenţă că doreşte să devină un punte de legătură între români şi maghiari, de aceea este o publicaţie bilingvă, în acest sens putem cita mii de articole", notează Katona Edith, într-o limbă română mutilată.

Mai mult, textul dă de înţeles că persoanele care au reacţionat la articolul şovin doresc dezbinarea celor două comunităţi. "Se pare că democraţia şi dreptul la opinie nu a ajuns la vârsta majoratului, atâta timp cât mai există grupări care doresc să câştige capital politic pe seama comunităţii noastre, sacrificând acestui scop convieţuirea paşnică între cele două etnii".

Citeşte ce conţinea articolul şovin în materialul: Apel la şovinism! Elevii maghiari salontani sunt instruiţi să nu se îndrăgostească de români

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
nu toti maghiarii trebuiesc uriti
Cei care si-au schimbat atitudinea in urma articolului(ii urasc pe romani sau maghiari),ar trebui sa-si dea seama ca exact asta a fost scopul celor ce au scris articolul.Nu va lasati amagiti! Invatati sa cititi intre rinduri! Nu-i uriti pe toti maghiarii/romanii,doar pe cei mai jos amintiti de salontan,care indeamna la intoleranta! @nimeni @salontan >>decizia cu separarea scolilor a fost agreata si de reprezentatii romanilor din Salonta...ai nostrii dragi edili... :( ...asa ca...
Postat 16 Aprilie 2013, 19:26 de alt salontan
SA VA FIE RUSINE
Nu avem nici un pic de demnitate din pacate toti cei care ne reprezinta in toate structurile de conducere,alesi locali, parlamentari ne cunosc DOAR ODATA LA 4 ANI!!!Sa asteptati pastele cailor cand va mai VOTAM
Postat 14 Aprilie 2013, 22:22 de cris
rusine
NOI romanii din Salonta suntem prea ,,blegi,,cand ne-au mutat copii de la scoala nu am zis nimik,ne-am multumit sa comentam pe la colturi,daca am fi avut curaj sa protestam nu ar fi avut tupeu sa faca atatea magarii. Sper din tot sufletul ca acest lucru nu se va intampla si cu cei de la gradinita,ar fi pacat sa-i invete de mici ca romanii si ungurii nu se pot juca impreuna. ROMANI TREZITI-VA! Sunt curios daca noi am fi vrut sa scriem vreum mesaj cu tenta sovinista l-ar fi publicat?????
Postat 13 Aprilie 2013, 22:58 de nimeni
nu va lasati amagiti
nu va lasati amagiti de explicatiile lor. in prezent, primarul salontei si complicii lui (pastorul reformat, notarul szasz denes si alti sovini), incearca sa reorganizeze inclusiv gradinitele, in sensul ca nu vor mai exista unitati mixte, cu grupe de limba romana si grupe de limba maghiara, ci grupele de maghiara vor trece in coordonarea recentinfiintatei scoli unguresti "arany janos", iar grupele de romani se vor subordona liceului romanesc (care se numeste, culmea, tot "arany janos"). evident, cladirile din centru vor reveni maghiarilor, iar cele de la periferie romanilor. ROMANI, E TIMPUL SA LUATI ATITUDINE, SA NU VA MAI LASATI CALCATI IN PICIOARE!!! ASTA DACA AVETI PUTINA MANDRIE! DACA NU, VA MERITATI SOARTA!
Postat 13 Aprilie 2013, 22:34 de salontan
De la Juji la Marika, de la Erica la Beka, de la Oradea la Budapesta non-stop la pensiuni din Bihar
Cea mai mare parte a gacicilor mele din ultimii 20 de ani au fost unguroaice. Jumatate din ele au si nascut, fara sa le spuna barbatilor lor ca numai mama e minoritara. Asa ca am urmasi destui printre ei, adica spermatozioţi plantaţi şi infiltrati care sa-i rusineye cand vine vremea, care o sa semene cu vascauanii, nu cu un salontanii.
Postat 13 Aprilie 2013, 18:42 de Băştinaş de Oradea
Minciuni
MINCIUNI , DOAR MINICIUNI in acest articol publicat de "ziarul" din Salonta. Imi respect orasul si romanii care traiesc in el, nu am nimic cu maghiarii dar dupa ce a facut "ziarul" aceasta greseala am ajuns sa spun din intreaga inima ca urasc ungurii. Toata lumea din Salonta stie ca ziarul este coordonat in ascuns de primar. Dupa ce au vazut ca lumea incepe sa se rascoale impotriva lor repede se trag pe cur inapoi, asta este o lipsa totala de responsabilitate, daca nu scria asa ceva in articolul care indemna elevii maghiari sa nu se indragosteasca de cei romani , de ce nu a raspuns nimeni la telefon si de ce articolul nu a fost semnat?
Postat 13 Aprilie 2013, 15:28 de Hades
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON