URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2016, 18:08

Pădurea Craiului se pregăteşte să devină destinaţie de ecoturism

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aria protejată bihoreană Defileul Crişului - Pădurea Craiului ar putea deveni o destinaţie europeană de ecoturism.

Custodele zonei, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, a creat premisele acestei certificări printr-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, derulat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014 şi 2016, şi închis oficial joi. Partenerii CAPDD în acest proiect au fost Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia.

În cadrul proiectului, CAPDD a realizat un studiu cu privire la locurile cu potenţial de dezvoltare ecoturistică din zona munţilor Pădurea Craiului. Conform analizelor realizate de specialişti, Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, zona Bratca – Şuncuiuş, precum şi Valea Roşiei sunt zonele cel mai bine înzestrate, din punct de vedere natural şi cultural, pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului.

"Defileul Crişului Repede, între Vadu Crişului şi Şuncuiuş, se pretează la acţiuni de scurtă durată cu caracter educativ, zona Bratca-Şuncuiuş la turism de aventură, căţărare, rafting, speoturism, iar pe Valea Roşiei ar fi partea de turism semiactiv, unde vin familii cu copii şi explorează tradiţii şi peisajul. Pe Valea Iadului deocamdată putem vorbi doar de tranzit, până când se reabilitează drumul dintre Stâna de Vale şi Remeţi", a declarat Paul Iacobaş, şeful CAPDD Bihor, joi, pentru BIHOREANUL.

Tot în acest proiect, CAPDD a identificat cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică, adică care sunt investiţiile ce trebuie făcute în mica infrastructură de vizitare ori ce servicii turistice de cazare, masă şi agrement trebuie dezvoltate. La acest capitol, CAPDD consideră esenţială crearea unei reţele de peşteri speoturistice, deja în desfăşurare, dar şi certificarea unor pensiuni ecoturistice. "Cinci astfel de pensiuni se află în procedură de certificare, ele vor fi primele pensiuni ecoturistice din zonă", a mai spus Iacobaş.

Cu banii norvegieni, CAPDD a mai realizat o gamă de materiale publicitare (bannere, broşuri, hărţi şi monografia peşterii Meziadului), a construit site-ul ariei şi a organizat festivalul "Zilele Pădurii Craiului", în cadrul căruia producători locali şi-au vândut produsele.

De asemenea, prin acelaşi proiect, CAPDD a realizat nouă trasee de cicloturism şi mountain bike, a înfiinţat două centre de unde pot fi închiriate biciclete, la Roşia şi Remetea, a continuat lucrările de amenajare şi dotare a centrului de vizitare din Roşia şi a îmbogăţit zestrea muzeului minier din Peştera Farcu.      

"Suntem convinşi că, prin realizarea tuturor obiectivelor acestui proiect, am impus Pădurea Craiului în clubul select şi încă foarte restrâns al destinaţiilor ecoturistice din România. Ştim că mai avem mult de muncit până când vom reuşi să facem din această zonă frumoasă a Bihorului un loc de vacanţă preferat de români şi străini. Mizăm, în continuare, pe sprijinul partenerilor noştri de până acum, pe susţinerea autorităţilor locale şi pe interesul locuitorilor", a mai spus Iacobaş.

Un obstacol în certificarea ariei Piatra Craiului ca destinaţie de ecoturism este lipsa unui sistem eficient de colectare a deşeurilor. Acest criteriu va fi îndeplinit doar după ce Consiliul Judeţean Bihor va implementa sistemul integrat de management al deşeurilor, iar fiecare comună din judeţ va avea un operator de salubritate care va aduna deşeurile menajere şi reciclabile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON