URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2013, 13:38

OTL îi învaţă pe orădeni cum să utilizeze cardurile electronice

Din 4 martie, orice orădean poată să-şi facă un card electronic de abonament pentru transportul în comun, denumit oficial "card de călătorie tip abonament personalizat". Pentru ca cetăţenii să înţeleagă cum se foloseşte corect sistemul de e-ticketing, OTL face nişte precizări.

Cardul de abonament personalizat are numele, prenumele şi poza titularului, precum şi un cod de 7 cifre. El este netransmisibil, dar reutilizabil, prin reîncărcare cu date în format electronic, fiind valabil 30 de zile calendaristice din momentul emiterii.

Eliberarea primului card este gratuită pentru orice orădean, însă cardul nominal personalizat nu se emite pe loc. Călătorul trebuie să spună de la ce chioşc va ridica noul card la 48 de ore de la solicitare. Pentru cele două zile necesare pentru imprimare, călătorul va primi un abonament tipărit pe hârtie care, la ridicarea cardului, se va preda.

Orădenii trebuie să ştie că, imediat după urcarea în mijlocul de transport în comun, cardul trebuie validat, adică trebuie ţinut 2-3 secunde la o distanţă de cel mult 1-2 centimetri de zona centrală a părţii de jos a validatorului. Aşa, aparatul verifică dacă abonamentul este valabil, situaţie în care validarea va fi confirmată de un semnal sonor scurt şi apariţia mesajului "Validat" pe fond verde pe ecranul validatorului.

Dacă validarea nu este corectă sau abonamentul e expirat, validatorul va semnala acest lucru printr-un semnal sonor lung şi apariţia unuia din mesajele ,,Card Nevalabil", ceea ce înseamnă că validarea nu s-a făcut corect, sau "Nevalabil", adică abonamentul este în afara perioadei de valabilitate. Aceste mesaje apar pe ecran pe fond roşu.

Validarea cardului dă dreptul la o singură călătorie şi numai în vehiculul în care a fost efectuată, valabilitatea acesteia fiind de maxim 60 de minute. O nouă validare a aceluiaşi card pe acelaşi mijloc de transport în cele 60 de minute este semnalizată cu mesajul "Abonament deja validat".

Orice călător poate să verifice ce tip de abonament are, precum şi valabilitatea acestuia cu ajutorul validatoarelor (se atinge butonul "I" pe ecranul validatorului, timp de 5 secunde cardul va fi apropiat de zona de citire, iar apoi pe ecran apar informaţiile) sau la oricare din punctele de vânzare OTL.

În cazul pierderii, furtului sau deteriorării cardului, posesorul va solicita în scris, la cel mai apropiat punct de vânzare OTL, blocarea şi declararea nulă a acestuia. Costul transferului de informaţii pe un nou card este de 10 lei, cu TVA inclus, şi va fi suportat de posesor.

În final, OTL le atrage atenţia orădenilor că nevalidarea cardurilor la urcarea în mijloacele de transport public se sancţionează similar călătoriei fără titlu valabil, conform prevederilor Hotârârii de Consiliul Local 673/2012. Echipele de control ale societăţii de transport local sunt dotate cu aparate portabile cu care verifică dacă s-a efectuat validarea cardulului şi perioada de valabilitate a acestuia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Eu stau la str. universitatii, duminica seara am ajuns la ora 5 fara 10 la real 1 (noul Auchan) sa-mi fac abonamentul. Ghiseul OTL era inchis la ora respectiva desi scria ca duminica ii deschis pana la ora 17... m-am dus la statia vizavid cu universitate, acolo aparatul era stricat, in seara aia am vrut sa ajung pana in iosia, ce trebuia sa fac? Chiar tre sa fac o reclamatie la OTL sa functioneaza aparatul aia nenorocit?
Postat 11 Noiembrie 2013, 18:29 de cineva
otl
controlorii nu sunt dotati cu apaate portabile.nu mai mintiti ca sunt dotati si treaba cu cardurile e o mare porcarie.rusine sa va fie
Postat 18 Martie 2013, 11:45 de uyguihioj
ttttttttttttttttttttttttttt
in toata Europa se valideaza la urcare ciculati sa vedeti
Postat 17 Martie 2013, 12:59 de ooooooooooooooooo
Mesaj pt. cei cu mentalitatea balcana
Chiar nu va suparati, dar asa se procedeaza si in Bruxelles, si peste tot in vest. Calatorii trebuie sa fie monitorizati, sa vada OTL-ul cand, su cu ce calatoresc ei in general. Suntem in anul 2013!!!! Csuzi a bagat si sistemul GPS, si uniforma, si chioscuri moderne, si schimbatoru de linie automat. OTL s-a dezvoltat foarte mult!
Postat 13 Martie 2013, 11:17 de Andras
Care-i gheşeftul ?
Domnia şi prostia se plătesc . Am avut o părere bună despre dl. Csuzi până acum . Trebuie să fii prost sau ungur să îţi faci card electronic ca să trebuiască apoi să te inghesui să îl validezi. La fel să infiinţezi linii de autobuz care circulă la 80 de minute , să-ţi faci capul calendar. HALT directorilor numiţi politic !
Postat 11 Martie 2013, 22:54 de Oradean
ŢARA GEME.....
Din momentul în care plătesc ANTICIPAT 60 de lei pentru un abonament lunar reprezentând contravaloarea prestării unui serviciu (de transport în acest caz) nimeni şi nicio H.C.L. nu poate considera nevalidarea documentului de transport în perioada validităţii similară cu călătoria fără titlu valabil. Este o prevedere ILEGALĂ lipsită de cea mai elementară logică. Un călător îşi achiziţionează un abonament lunar plătind anticipat TOCMAI pentru a scăpa de grija biletelor şi al compostării acestora de fiecare dată când se urcă într-un mijloc de transport. Oare care este părerea celor de la OPC? Cei care au votat o asemenea TÂMPENIE au încercat să-şi imagineze cu ochii minţii cum ar decurge validarea LA ORELE DE VÂRF? JALNIC !!!!!
Postat 11 Martie 2013, 20:44 de ALEXANDRU
mesaj pentru csuzi si bolojan, acesti nesimtiti cheltuitori de bani
Cum ar fi sa dati voi drumul la caldura in tramvaie dimineata, sa aveti cate un tramvai din 10 in 10 min de la podul cfr inspre sinteza si mai ales, cand aveti de gand sa faceti curat in vagoane si sa curatati barele transpirate si unsuroase zilnic, nu doar lunar?!?!??! astea sunt mai urgente si mai importante decat rhahaturile voastre de carduri si aparate pe care stricati zeci de mii de euro din buzunarul tuturor!
Postat 11 Martie 2013, 15:39 de roger
pe fereastra
O modalitate de a tranfera bani publici la partid.
Postat 11 Martie 2013, 15:10 de AB
asd
Cea mai mare porcarie. Cardurile astea genereaza un discomfort enorm, te tot plimbi prin autobuz sa compostezi, desi ai abonament. Iar in legatura cu biletele, ce naiba nu se face ca in vest, cumperi un bilet care devine valabil 1 ora de la prima compostare, pe orice mijloc de transport in comun. Pe ce arunca si primaria bani, parca vad ca au costat o avere compostoarele noi, sau cine stie in ce hal a fost castigat contractul de catre firma care le-a adus/montat.
Postat 11 Martie 2013, 14:53 de Cristina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON