URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2014, 13:33

Era şi timpul: Statisticile Tribunalului arată că bihorenii o lasă mai moale cu procesomania!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor, judecătorul Cristian Monenci, a anunţat vineri, printr-un comunicat, că Adunarea Generală a Judecătorilor s-a întrunit, în aceeaşi zi, pentru a discuta bilanţul instanţei pe 2013. În esenţă, cifrele arată că 2013 a fost primul an, din ultimii 4, în care numărul de cauze a scăzut, că încărcătura pe judecător s-a diminuat cu peste 140 de dosare, iar o descreştere se constată şi la nivelul dosarelor nou înregistrate.

Concret, anul trecut, numărul total de dosare aflate în curs de soluţionare a fost de 33.293, iar încărcătura pe judecător a fost de 1074, în descreştere faţă de anul precedent, când un judecător a avut de soluţionat, în medie, 1214 dosare.

"Se constată o descreştere la nivelul dosarelor nou intrate faţă de anul precedent, la Secţia a II a civilă, de contencios administrativ şi fiscal cu 3611 dosare, o scădere la Secţia I civilă cu 1182 dosare şi la Secţia penală o scădere cu 44 dosare faţă de anul anterior. Anul 2013 a reprezentat primul an (raportat la ultimii patru) în care s-a manifestat o descreştere a numărului de cauze faţă de cel anterior", a precizat Monenci.

Şi numărul de cauze soluţionate este în scădere faţă de 2012, indicele de operativitate diminuându-se cu 1,5%. O parte dintre dosare au primul termen de judecată fixat până la jumătatea anului 2015.

La nivelul Tribunalului Bihor în anul 2013 s-a constatat o scădere a volumului de activitate cu 1910 dosare (de la 35.203 dosare în anul 2012, la 33.293 dosare în anul 2013), o scădere a numărului de dosare nou intrate de la 20.260 dosare în anul 2012 la 15.528 dosare, precum şi o creştere a stocului de dosare, de la 14.943 dosare la începutul anului 2012, la 17.765 dosare la începutul anului 2013, mai arată comunicatul.

Totuşi, în ansamblu, raportat la ultimii 4 ani, volumul de activitate pe anul 2013 s-a dublat, în 2009 fiind înregistrate 18.536 dosare. De asemenea, s-a constatat o scădere cu 8,9%, a numărului de dosare soluţionate, de la 17.438 - în anul 2012, la 15.872 dosare în 2013, mai arată bilanţul.

"Măsurile de remediere ce au fost propuse Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei vizează continuarea demersurilor întreprinse pentru ocuparea posturilor devenite vacante la sfârşitul anului şi suplimentarea schemei de personal", reţine comunicatul.

În 2013, la Tribunalul Bihor au activat 31 de judecători, iar dosarele rulate la nivelul instanţei au fost de 62.683.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
re: avocat
Justitiabil spui ??????????????? zici ca esti avocat si nici nu stii ce e aia justitiabil !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 08 Februarie 2014, 18:43 de Life
Si o sa fie tot mai putine!
Decat sa cheltuiesti banii pe procese, mai bine angajezi pe cine trebuie, ca si asa noul cod penal o lasa mai moale daca iti faci singur dreptate!
Postat 08 Februarie 2014, 18:42 de Nice
ingradirea accesului liber la justitie
nu au scazut numarul de cauze datorita lipsei de vointa a justitiabililor de a se judeca....cea mai mare parte a justitiabililor nu au posibilitatea materiala de a mai porni un proces...si vorbim aici de taxele de timbru teribil de mari, de onorariile expertilor nejustificate, si de onorariile de avocati, iar in cele din urma, de onorariile executorilor care sunt cireasa de pe tort.Deci, dreptul constitutional de acces liber la justitie este ingradit .Asa ca sa lasam balta statisticile, ca nu sunt reale.In anii trecuti un procent mare din numarul de dosare reprezenta....investiri cu formula executorie, si incuviintari de executie silita, care practic nu sunt cauze noi, dar, pentru eterna statistica...se dadeau numere de dosare si la aceste operatiuni...Si nu ma pot abtine sa nu amintesc si defavorabilul cod de procedura civila....cu toate inconvenientele lui, cu toata procedura greoaie in faza de asa zisa REGULARIZARE A DOSARELOR...ceea ce a dus practic la intimidarea justitiabilului, care nu mai intelege nimic din ce ii explica avocatul..Ca sa nu mai vorbim de...celebra mediere....procedura care nu se preteaza defel pe justitia romaneasca si pe profilul justitiabilului roman.
Postat 08 Februarie 2014, 14:28 de avocat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON